MENIU

Război în Ucraina, ziua 412: Forțele ucrainene încearcă să facă față ofensivei extinse a armatei ruse, înainte de Paște. Avertismentul lui Zelesnki - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 412 de la debutul invaziei ruse.

UPDATE 21:00  Șeful Serviciului de Securitate al Rusiei acuză Ucraina şi Occidentul că i-ar incita pe ruşi la sabotaj şi rebeliune armată, pe fondul ofensivei din Ucraina. La fel cum Nicolae Ceaușescu acuza serviciile secrete occidentale, în decembrie 1989, că provoacă populația la revolte, la fel și subalternul lui Putin vorbește despre o campanie "ideologică" a cărei țintă este tânăra generație.

 

UPDATE 19:10 Rusia a organizat luni în Consiliul de Securitate al ONU o dezbatere cu privire la "riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exportul de arme şi material militar" pe care a folosit-o pentru a acuza SUA şi UE de transportul ilegal de arme către Ucraina, care, la rândul lor, au acuzat Rusia de cinism şi tentativă de manipulare.

 

UPDATE 16:00 - Rusia a început în acest an să exporte carburanţi spre Iran pe calea ferată, pentru prima dată după ce cumpărătorii tradiţionali de carburanţi ruseşti au refuzat să mai facă afaceri cu Moscova, arată datele şi sursele din industria petrolieră consultate de Reuters.

UPDATE 12:50 - Kremlinul a declarat marți că reporterul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal a „încălcat legea rusă", după ce Departamentul de Stat al SUA a declarat că acesta a fost reținut pe nedrept în Rusia.

UPDATE 12:30 - Un bărbat a fost reținut în Habarovsk, unul dintre cele mai îndepărtate orașe din estul Rusiei, fiind acuzat de trădare și acuzat că a trimis bani către forțele armate ucrainene, relatează agenția rusă de știri TASS, citată de The Guardian.

Bărbatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

UPDATE 9:30 - Un bărbat a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru nerespectarea repetată a ordinului de înrolare

Un bărbat ucrainean în vârstă de 40 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru nerespectarea repetată a ordinului de înrolare, a anunţat luni Parchetul ucrainean, transmite DPA.

Bărbatul, originar din oraşul Buştino, situat în apropierea frontierei cu România, a afirmat că are obiecţii faţă de înrolarea pentru a ucide oameni. Constituţia Ucrainei permite obiecţia de conştiinţă (opoziţia faţă de serviciul militar) numai din motive religioase.

UPDATE 8:20 - Recruții ruși, în atenția Kremlinului. Ce RESTRICȚII le pregătește Moscova celor care nu răspund pozitiv ordinului de înrolare

Rusia schimbă foaia în privința propriilor recruți! Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, urmează să adopte un proiect de lege care va introduce somații electronice în cazul acestora. În plus de asta, se are în vedere ca bărbaților care le ignoră să le fie interzis să părăsească țara.

UPDATE 5:15 - Zelenski: Termenul „înfrângere” ar trebui să însoţească termenul „agresor”, şi doar victoria ucraineană va asigura acest lucru

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, că între prizonierii de război primiţi la schimb cu Rusia se află şi apărători ai uzinei de la Azovstal. Liderul ucrainean a anunţat că s-a întâlnit, luni, şi cu omul de afaceri Richard Branson, un susţinător a Ucrainei.

UPDATE 4:04 - Zelenski a numit un nou guvernator în regiunea Kiev: Cine este Ruslan Kravcenko

Ruslan Kravcenko a fost numit guvernatorul regiunii Kiev, a informat biroul președintelui Volodimir Zelenski pe 10 aprilie, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 3:10 - Maia Sandu: Moldova se află într-un moment de răspântie / Adunare Naţională ”Moldova Europeană”, în 21 mai la Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat, luni, că viitorul ţării depinde de puterea poporului de a spune clar şi răspicat ce doreşte. ”Moldova se află într-un moment de răspântie”, a afirmat Maia Sandu. Ea a anunţat că a demarat procedurile pentru a organiza, în 21 mai, la Chişinău, ”Adunarea Naţională Moldova Europeană”, pentru a spune lumii că marea majoritate a cetăţenilor ţării aleg calea europeană.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia