MENIU

Război în Ucraina - Ziua 404 - Zelenski anunță o săptămână cu o miză uriașă pentru apărarea Ucrainei

Zelenski

Ucraina se pregăteşte pentru o săptămână importantă, în timp ce Rusia are probleme interne, cu atente îndreptate unor apropiaţi ai lui Evgheni Prigojin, cazul bloggerului Vladen Tatarski.

UPDATE 23.00 - „Copiii pășeau pe lângă cadavre”: Povestea ucrainenilor ținuți timp de o lună de ruși în beciurile morții

367 de locuitori au fost reținuți în martie 2022 de ruși, la Yagidné, în Nordul Ucrainei, și înghesuiți în pivnițele unei școli în care au murit unsprezece persoane, potrivit AFP.

„Nu ne-au explicat nimic. Ne-au dus în pivniță și au spus că ne vor duce în altă parte mai târziu”, și-a amintit Ivan Polgui, unul dintre deținuții intervievați luni de AFP, cu ocazia unei scurte ceremonii în sat, la care a participat președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 21.00 -  Forțele ucrainene încă luptă din greu pentru Bahmut, iar bătălia nu s-a încheiat, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, conform Reuters. El a mai spus că în această săptămână ar putea fi așteptat un pachet suplimentar de asistență pentru Ucraina.

UPDATE 20.00 - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se va deplasa în enclava rusă Kaliningrad, miercuri, pentru a discuta despre siguranța centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a informat pentru CNN un purtător de cuvânt al agenției ONU.

UPDATE 12:30 - Vicecancelarul german Robert Habeck se află luni în Kiev, într-o vizită neanunțată, potrivit Nexta. Este prima vizită pe care o face în capitala Ucrainei de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022.

#German Vice-Chancellor Robert #Habeck arrived in #Kyiv for an unannounced visit. This is his first visit to the #Ukrainian capital since the start of the full-scale invasion.

The main topic of negotiations with the German delegation will be the restoration of #Ukraine. pic.twitter.com/VErR01pk9L

— NEXTA (@nexta_tv) April 3, 2023

UPDATE 11:30 - O explozie puternică s-a produs în Melitopol într-un nou atentat împotriva unui lider prorus din zonele ocupate. Fostul șef al administrației localității Akimova - Maxim Zubarev a fost rănit în explozie.

Meanwhile, a car exploded in #Melitopol again. As a result of the explosion, collaborator Maxim Zubarev, who was previously the head of the occupation administration of the village of Akimovka, was injured. pic.twitter.com/fRSP5wDdwz

— NEXTA (@nexta_tv) April 3, 2023

UPDATE 10:40 - Principalul suspect al atacului cu bombă din Rusia a fost prins. Daria Trepova, o tânără de 26 de ani este acuzată că l-a ucis pe bloggerul militar rus, Vladlen Tatarski, după ce i-a înmânat un premiu în care ar fi ascuns 200 de grame de dinamită. Ea a încercat să fugă cu soțul ei imediat după explozie. Ea ar fi vrut să fugă în Uzbekistan. 

⚡️Darya #Trepova was detained on suspicion of involvement in the explosion in a cafe in St. Petersburg, #Russian media reports pic.twitter.com/PjTfVnfVIJ

— NEXTA (@nexta_tv) April 3, 2023

UPDATE 09:00 - Bahmut este revendicat și de ruși, și de ucraineni. În timp ce grupul paramilitar rus Wagner, prin Evgheni Prigojin spune că prin cucerirea primăriei din oraș deține controlul „legal”, Statul Major ucrainean anunţă că ”deţine” în continuare Bahmutul. ”Bahmut, Avdiivka şi Mariinka rămân în centrul ostilităţilor”, a anunţat într-un raport, luni dimineaţa, Statul Major.

UPDATE 23:30 Von der Leyen merge mâine la Macron: discuţie despre China
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi mâine la Paris pentru un prânz de lucru cu preşedintele francez Emmanuel Macron. „Vor discuta subiecte de actualitate, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie şi pregătirile pentru călătoria lor în China, inclusiv întâlnirea lor comună cu preşedintele chinez Xi Jinping”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei pe Twitter, Eric Mamer Commission. După cum s-a anunţat deja joia viitoare, la Beijing va exista un acord trilateral cu von der Leyen, Macron şi preşedintele chinez Xi Jinping.

UPDATE 23:10 Zelenski: săptămâna viitoare este importată pentru apărarea noastră
„Săptămâna viitoare va fi deosebit de importantă pentru apărarea noastră, pentru mişcarea noastră către victorie”, a declarat preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky în mesajul său video obişnuit de seară, citat de UNIAN. „O victorie militară ucraineană este singurul lucru care va pune capăt terorii Rusiei şi va restabili libertatea tuturor teritoriilor capturate”, a adăugat el. „Această stare malefică pentru care a devenit o normă să lovească clădirile rezidenţiale cu rachete, să bombardeze satele şi oamenii trebuie învinsă”.

UPDATE 23:00 Vladlen Tatarski, bloggerul militar ultra-naţionalist, era foarte apropiat de şeful lui Wagner
Activ pe Telegram, o experienţă lungă de luptă în Donbas, a coordonat o serie de canale «Z».

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina zelenski