MENIU

Război în Ucraina - Ziua 394: Ofensiva Moscovei din Bahmut pierde tot mai mult din elan. Zelenski crede că victoria este posibilă în acest an - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Zelenski spune că victoria este posibilă în acest an, dar avertizează aliaţii asupra cooperării inadecvate în mai multe domenii. Încălzirea vremii creează condiţiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele, a declarat Evgheni Prigojin. Oficialii ucraineni au declarat că apărarea aeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.

UPDATE 22:30 - Cea mai mare companie de logistică din China a oprit transporturile către Rusia, după vizita lui Xi Jinping.

Imediat după ce președintele chinez Xi Jinping a părăsit Moscova, cea mai mare companie de logistică din China a refuzat să mai trimită mărfuri în Rusia.

UPDATE 20.00 - Președintele francez Emmanuel Macron va profita de "vizita de stat" pe care o va efectua în China între 5 și 8 aprilie pentru a "lucra" cu omologul său chinez Xi Jinping "la o revenire la pace" în Ucraina, a anunțat vineri Palatul Elysée.

Deplasarea șefului statului îl va duce la Beijing, dar și la Canton, a anunțat președinția franceză, asigurând că Emmanuel Macron este "atașat de menținerea unui dialog constant și exigent cu China", potrivit AFP.

UPDATE 18.00 - Statele Unite au anunțat vineri noi sancțiuni împotriva regimului belarus, acuzat că își reprimă opoziția și că susține războiul „nejustificat” al Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Departamentul Trezoreriei a „blocat” avionul Boeing 737 folosit de Lukașenko pentru deplasări oficiale și private, ceea ce va complica întreținerea acestuia.

UPDATE 17.00 - Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că anchetatorii săi au confirmat alte mii de victime civile în invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv 21 de persoane ucise de forțele ruse în execuții sau atacuri individuale, potrivit Reuters.

„La un an după ce Federația Rusă a lansat un atac armat la scară largă împotriva Ucrainei, ostilitățile continuă să exercite o presiune severă asupra copiilor, femeilor și bărbaților din întreaga țară”, a declarat Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un nou raport.

UPDATE 13:58- Deputata Partidului Șor, Marina Tauber a ieșit într-un briefing de presă în care a spus că autoritățile „pregătesc o provocare militară în Transnistria”, la mijlocul lunii aprilie. Reacția oficialilor de la Chișinău a fost că afirmațiile deputatei nu au niciun fundament și n-ar urmări decât să dezbine societatea și să propage narativele propagandei de la Kremlin.

UPDATE 13:49 - Forțele ucrainene pregătesc trei lovituri strategice pentru a-și elibera teritoriul până la granițele din 1991, spune Evgheni Prigojin, șeful Wagner. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat din nou că, dacă țara sa nu va primi mai repede armament și muniția, războiul ar putea dura ani de zile. Între timp, SUA au avertizat din nou China să nu livreze armament Rusiei. 

UPDATE 13:14 - Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei Dmitri Medvedev a declarat, vineri, că s-ar putea ca trupele ruse să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Liov dacă va fi necesar.

UPDATE 11:40 - Trupele ucrainene vor lansa curând o contraofensivă în regiunea Bahmut, deoarece armata rusă pare să-și fi epuizat resursele, a declarat un comandant al Kievului. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără o aprovizionare mai rapidă cu arme, războiul ar putea dura ani.

UPDATE 11:20 Kiev - Cinci drone în Krivoi Rog, una a fost doborâtă, fără victime

În timpul nopţii, forţele ruse au lovit zona Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk, lansând cinci drone, dintre care una a fost doborâtă. Acest lucru a fost raportat de autorităţile militare ucrainene locale. „Soldaţii comandamentului aerian „Est” au doborât un „Shahed”. Cinci UAV au lovit o ţintă”, a scris Serhi Lisak, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, pe Telegram, citat de Ukrinform. Nu au fost raportate victime până acum. Urmările atacului sunt investigate.

UPDATE 11:00 - Ucraina: von der Leyen, măsurile de evitare a sancţiunilor sunt pe cale

„Au fost deja luate multe măsuri” împotriva evitării sancţiunilor, „dar nu este suficient: aşadar, în cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni ne vom ocupa, de asemenea, şi mai presus de toate, de problema evitării şi de modul în care o putem combate”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European.

UPDATE 10:20 - Konstantinovka, atacată de ruşi cu S300, sunt 3 morţi

Trei persoane au fost ucise şi două au fost rănite în urma unui atac rusesc asupra oraşului Konstantinovka din regiunea Doneţk. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală a Ucrainei. Procuratura a precizat că trei femei care au ajuns în oraşul din Bahmut, Chasova Yar, şi satul Opytnoe au murit sub dărâmături. În jurul orei 1 dimineaţa, conform investigaţiilor, trupele ruse au bombardat oraşul cu un sistem de rachete antiaeriene S-300. Una dintre rachete a lovit o clădire, alta a căzut lângă ea. Obuzuri masive cu diferite tipuri de arme şi pe teritoriul Bilopol, Vorozhbianska, Richkivska şi Mikolaiv din regiunea Sumi.

UPDATE 10:00 - Medvedev: este mai probabil să se prăbuşească SUA decât Rusia

Condiţiile pentru prăbuşirea Statelor Unite ale Americii sunt mult mai mari decât cele ale Rusiei, a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, într-un lung interviu acordat mass-mediei ruse, inclusiv RIA Novosti. În timpul interviului, Medvedev a fost rugat să comenteze declaraţiile experţilor intervievaţi de Consiliul Atlantic conform cărora, din cauza sancţiunilor, a creşterii preţurilor la energie şi a războiului împotriva Ucrainei, Rusia este de aşteptat să se prăbuşească până în 2033. „Pentru a fi complet sincer, cred că premisele prăbuşirii Statelor Unite ale Americii sunt mult mai mari. Mai ales în lumina a ceea ce se întâmplă acum”.

UPDATE 09:00 - Moscova: ucrainenii folosesc din ce în ce mai mult avioanele militare în Lugansk

Ofiţerii de observaţie aeriană militară ruşi au sesizat o utilizare din ce în ce mai mare a avioanelor militare de către forţele ucrainene în zona Kupiansk, Lugansk, Donbas: scrie Tass, citând o sursă militară locală pro-rusă. „Posturile noastre de observare a apărării aeriene au raportat un număr tot mai mare de zboruri militare de luptă inamice”, a declarat Andrei Marochko, un ofiţer de miliţie în retragere al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, pentru agenţia de presă rusă, care vorbeşte despre Sukhoi Su-24 şi Su-27, precum şi de Mig-29, toate de fabricaţie sovietică.

UPDATE 08:50 - Comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei: în curând, contraofensiva noastră

Comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, a declarat că forţele sale vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat campaniei brutale de iarnă a Rusiei. El a spus că mercenarii ruşi Wagner „îşi pierd multă putere şi se epuizează. Foarte curând, vom profita de această oportunitate, aşa cum am făcut în trecut lângă Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recuperat zone mari de teritoriu. Într-un sat controlat de ucraineni la vest de Soledar, la periferia nordică a oraşului Bahmut, intensitatea bombardamentelor ruseşti a scăzut considerabil faţă de două zile înainte.

UPDATE 08:30 - Ruşii atacă 4 comunităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat patru comunităţi din regiunea Sumi (Novoslobidske, Bilopillia, Velika Pisarivka şi Hlukhiv). Acest lucru a fost raportat de Kyiv Independent, citând administraţia regională a regiunii Sumi. Nu au fost raportate victime sau pagube. Sumi, care se învecinează cu Rusia în nord-est, a fost bombardată zilnic de ruşi de când armata ucraineană a eliberat-o în aprilie 2022.

UPDATE 08:00 - Von der Leyen: aduceţi acasă copiii deportaţi

„Răpirea copiilor ucraineni este o amintire îngrozitoare a celor mai întunecate momente din istorie”, precum şi „o crimă de război” şi „din 16.200 de copii deportaţi, doar 300 au revenit”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în conferinţa de presă de la finalul primei zile a Consiliului European. „În parteneriat cu ucrainenii, prim-ministrul Morawiecki şi cu mine am lansat o iniţiativă de a aduce înapoi aceşti copii aduşi în Rusia” şi „vom organiza o conferinţă pentru a creşte presiunea internaţională” pe această problemă, a adăugat el.

UPDATE 4:50 - ISW: Prigojin a atenuat retorica agresivă la adresa Ministerului rus al Apărării, probabil de teama de a-şi pierde forţa mercenară în Bahmut

Finanţatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a susţinut într-un interviu din 23 martie că Ucraina are 200.000 de rezerve concentrate pe atacuri de-a lungul întregii linii frontale de est, în regiunea Belgorod şi în Bakhmut.

UPDATE 2:16 - Forţele ruse atacă patru  comunităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat patru comunităţi din regiunea Sumi, pe 23 martie, a raportat Administraţia Regională a Regiunii Sumi. Nu au fost raportate victime.

Ucraina a interceptat două rachete de croazieră ruseşti lansate spre Odesa
Oficialii ucraineni au declarat că apărarea aeriană a interceptat două rachete de croazieră lansate spre regiunea Odesa.

Comandamentul aerian de sud al Ucrainei a declarat joi seara că "forţele de apărare aeriană au doborât două rachete ghidate aer-sol Kh-59 trase de avioane de vânătoare ruseşti Su-35 din Marea Neagră în regiunea Odesa".

Este pentru a doua oară în această săptămână când rachete Kh-59 au fost lansate spre regiunea Odesa.

Zelenski spune că victoria este posibilă în acest an, dar avertizează aliaţii
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o viziune optimistă asupra sfârşitului războiului pentru aliaţii săi europeni, dar a avertizat în acelaşi timp asupra unor domenii care, în opinia sa, trebuie îmbunătăţite.

El a spus că "dacă eforturile noastre comune se vor concentra cu hotărâre asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obţinută încă din acest an".

"Nimeni nu ştie cu siguranţă cât va dura războiul şi care bătălii ne vor aduce succesul mai repede şi care dintre ele vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea noastră, că dacă eforturile noastre comune se vor concentra în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obţinută deja în acest an", a declarat Zelenski la o reuniune a Consiliului European, informează CNN.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina