MENIU

Război în Ucraina - Ziua 393 - Capacitățile Rusiei, în scădere - Luptele crâncene continuă - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profi Media

Ucraina spune că potenţialul ofensiv al forţelor ruse în oraşul Bahmut este în scădere, dar avertizează că aceasta rămâne una dintre zonele în care se desfăşoară cele mai aprige lupte. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că este dureros să vadă urmările bombardamentelor ruseşti, după ce a efectuat o vizită neanunţată în regiunea estică Donbas.

UPDATE 00.00 - Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin și grefierul Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Peter Lewis, au semnat un acord privind deschiderea unui birou CPI în Ucraina pe 23 martie, relatează Kyiv Independent.

„Acesta este doar începutul, dar unul bun”, a spus Kostin. „Sunt convins că nu ne vom opri până când toți cei vinovați de crime internaționale comise împotriva Ucrainei vor fi aduși în fața justiției, inclusiv conducerea militară și politică de vârf a regimului criminal al Rusiei”.

UPDATE 23.00 - Oficialii ucraineni au declarat că apărarea antiaeriană a interceptat două rachete de croazieră trase în regiunea Odesa, relatează CNN.

Comandamentul Aerian Sud al Ucrainei a declarat joi seară că „forțele de apărare aeriană au doborât două rachete aer-sol Kh-59 trase de avioane rusești Su-35 din Marea Neagră în regiunea Odesa”.

UPDATE 22.00 - Vremea mai caldă este potrivită pentru ca rușii să înceapă să ruleze echipamente grele, spune șeful Wagner

Încălzirea vremii de primăvară creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele prin Ucraina, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat rus Wagner, potrivit CNN.

„Vine primăvara. Solul se usucă”, a declarat Prigojin, ceea ce înseamnă că „totul este pregătit pentru ca noi să începem să trimitem echipamente grele prin câmpuri”.

UPDATE 21.00 - Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a pledat miercuri în fața politicienilor să "țină politica și sportul separat", în timp ce a apărat planul comitetului de a include atleți ruși și bieloruși la Jocurile de la Paris din 2024, potrivit CNN.

Bach a făcut aceste comentarii la un forum politic din Essen, Germania.

"Dacă politica decide cine poate participa la o competiție, atunci sportul și atleții devin instrumente ale politicii", a spus Bach în timpul unui discurs în limba germană, care a durat peste o oră.

UPDATE 19.00 - Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a pledat miercuri în fața politicienilor să "țină politica și sportul separat", în timp ce a apărat planul comitetului de a include atleți ruși și bieloruși la Jocurile de la Paris din 2024, potrivit CNN.

Bach a făcut aceste comentarii la un forum politic din Essen, Germania.

"Dacă politica decide cine poate participa la o competiție, atunci sportul și atleții devin instrumente ale politicii", a spus Bach în timpul unui discurs în limba germană, care a durat peste o oră.

UPDATE 18.00 - Se așteaptă ca Spania să trimită Ucrainei prima tranșă de tancuri Leopard 2A4 până la sfârșitul săptămânii viitoare, odată ce oficialii vor finaliza testele finale de tragere pe teren, a declarat joi Ministerul spaniol al Apărării într-un comunicat, relatează CNN.

Cele șase tancuri Leopard 2A4 au fost supuse verificărilor finale la o fabrică de arme de lângă Sevilla, în sudul Spaniei, se arată în comunicat.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a vizitat joi fabrica și a declarat că alte patru tancuri Leopard care urmează să fie destinate Ucrainei vor ajunge la fabrică în curând pentru inspecție și testare.

UPDATE 15.20 Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina. Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților.

 

UPDATE  14:50- Zelenski, la Herson, unde vizitează infrastructuri critice distruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson (în sudul ţării), unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE şi AFP.

Această deplasare în Herson are loc la o zi după ce preşedintele Zelenski a efectuat o vizită la forţele ucrainene care apără oraşul asediat Bahmut în regiunea Doneţk (estul ţării).

Regiunea Herson a fost ocupată de trupele ruse încă de la începutul invaziei, dar apoi a fost parţial recucerită de trupele ucrainene.

UPDATE 14:15 -Scenariul HALUCINANT al lui Medvedev dacă Putin ar fi arestat pe teritoriul unui stat străin: „Toate rachetele noastre ar zbura în direcția lor”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev lansează noi amenințări pentru „orice încercare” de arestare a lui Vladimir Putin pe teritoriul unui stat străin. El susține că asta ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei și spune că, într-un astfel de secnariu, va ataca orice țară „care ar permite” arestarea liderului de la Kremlin, al cărui fidel susținător este.

UPDATE 11.20: Armata ucraineană susține că ofensiva rusă asupra orașului Bahmut pierde din viteză, pe fondul "pierderilor umane şi de echipamente", iar Kievul "va profita foarte curând de acest lucru" pentru a-i alunga complet pe ruşi.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seara că este dureros să vadă urmările bombardamentelor ruseşti, după ce a efectuat o vizită neanunţată în regiunea estică Donbas.

"Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă", a declarat Zelenski. "Sirena de alertă aeriană aproape constantă, din oră în oră, în Kramatorsk, ameninţarea constantă a bombardamentelor, ameninţarea constantă a vieţii..."

"Chiar acolo, în Donbas, în regiunea Harkov, oriunde a ajuns răul rusesc, este evident că statul terorist nu poate fi oprit decât de un singur lucru... victoria noastră", a adăugat el, potrivit CNN.

Zelenski a declarat că simte că există speranţă în fiecare oraş din estul Ucrainei care nu se află sub ocupaţie, adăugând că este o onoare să îi susţină pe cei mai apropiaţi de front.

"Am pornit de pe front, din zona Bahmut. Este o onoare pentru mine să îi susţin pe luptătorii noştri care îşi apără ţara în cele mai grele condiţii de pe linia frontului", a spus el. "Am înmânat distincţii de stat, le-am mulţumit soldaţilor noştri pentru curajul lor, pentru rezistenţa lor, pentru Ucraina - pe care o păstrăm datorită unor astfel de eroi, datorită fiecăruia dintre ei, care luptă împotriva răului rusesc."

De asemenea, preşedintele ucrainean a vizitat soldaţii răniţi pentru a le aduce un omagiu.

"Capacitatea ofensivă" a Rusiei la Bahmut este în scădere
Ucraina spune că potenţialul ofensiv al forţelor ruse în Bahmut şi în jurul acestuia este în scădere, dar avertizează că aceasta rămâne una dintre zonele în care se desfăşoară cele mai aprige lupte.

"Federaţia Rusă îşi continuă agresiunea armată împotriva Ucrainei, concentrându-şi principalele eforturi asupra încercărilor de a cuceri complet regiunile Doneţk şi Lugansk în interiorul graniţelor administrative", a declarat miercuri seara Statul Major al armatei ucrainene. "Cele mai aprige lupte au loc în părţile de sud şi de nord ale Bahmutului".

"În direcţia Bahmut, inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, dar potenţialul său ofensiv este în scădere", a adăugat acesta.

Potrivit armatei ucrainene, forţele ruseşti continuă să cheltuiască un număr mare de oameni pentru a încerca să cucerească oraşul.

"Inamicul continuă să încerce să cucerească oraşul, pierzând un număr semnificativ de oameni, arme şi echipamente militare", a declarat miercuri. "Apărătorii noştri au respins numeroase atacuri inamice 24 de ore din 24 în zonele Bahmut, Bohdanivka şi Predtechyne".

Armata ucraineană a continuat spunând că armatele Moscovei se află în defensivă în unele zone din partea de sud a Ucrainei.

"Inamicul desfăşoară acţiuni defensive în direcţiile Zaporojie şi Herson", a precizat aceasta.

UPDATE 9:03 - Stupoare la Moscova, în rândul propagandei ruse! Cum a reușit Zelenski să ajungă la Bahmut pe "drumul morții": Olga Skabeyeva a luat foc

Stupoare la Moscova, în rândul propagandiștilor ruși! Prezentatoarea TV Olga Skabeyeva a fost surprinsă de faptul că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a reușit să ajungă în orașul Bahmut, pe „drumul morții”, respectiv chiar pe sun "nasul" mult-temutei artilerii ruse. Nici unul dintre interlocutorii săi nu a putut sa răspundă la întrebare.

Mai multe articole despre:
Zelenski razboi in ucraina rusia