MENIU

Război în Ucraina, ziua 391: Toți ochii, îndreptați spre Moscova: dialogul dintre Putin și Xi continuă și astăzi. Ce speră Kievul - LIVE TEXT

Vladimir Putin și Xi Jiping

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua cu numărul 391 de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. 

UPDATE 00.00 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că aşteaptă "dialog" cu administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.

"Noi am propus Chinei să devină un partener" pentru soluţionarea conflictului. "Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii "foarte importante" cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing. "Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor", a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping.

UPDATE 23.00 - Trupele rusești au tras patru rachete Kh-59 asupra orașului Odesa, situat în sudul Ucrainei, la sfârșitul zilei de marți, potrivit șefului biroului prezidențial Andrii Yermak.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât două rachete, dar celelalte două au lovit orașul, avariind o clădire cu trei etaje și rănind trei persoane, a declarat Yermak.

UPDATE 22.00 - Putin și Xi vorbesc despre o „nouă eră” a relației lor „speciale” cu Occidentul

Vladimir Putin și Xi Jinping au lăudat marți intrarea într-o „nouă eră” a relației lor „speciale” cu Occidentul, președintele rus susținând cu prudență planul Chinei de soluționare a conflictului din Ucraina, acuzând în același timp Kievul că l-a respins, potrivit AFP.

UPDATE 21.00 - Putin a invitat companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia

Rusia este pregătită să ajute companiile chineze să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin.

UPDATE 20.00 - SUA vor trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina mai repede decât era planificat inițial, spun oficialii din domeniul apărării

Sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi trimise în Ucraina mai repede decât era planificat inițial, iar un grup de 65 de soldați ucraineni își va finaliza antrenamentul pe aceste sisteme la Fort Sill, Oklahoma, în zilele următoare, au declarat marți oficiali americani din domeniul apărării, potrivit CNN.

Trupele se vor deplasa apoi în Europa pentru un antrenament suplimentar pe cele două sisteme Patriot - unul american și unul construit de germani și olandezi - care vor fi desfășurate în Ucraina în următoarele săptămâni, au declarat oficialii pentru reporterii de la Fort Sill.

UPDATE 18.00 - Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au sosit marți la dineul de stat de la Moscova, după cea de-a doua zi de discuții între cei doi lideri, potrivit CNN.

"Relațiile dintre Rusia și China se află la cel mai înalt punct atins vreodată", a declarat Putin într-un discurs de deschidere a dineului de stat.

UPDATE 16.00 - Beijingul are o „poziție imparțială” față de conflictul din Ucraina și „sprijină pacea și dialogul”, a susținut președintele Xi Jinping în conferința de presă alături de Vladimir Putin, scrie The Guardian, citând presa de stat rusă.

Xi, care a vorbit prin intermediul unui traducător, a spus că discuțiile cu Putin au fost „deschise și prietenoase”.

Cei doi lideri au subliniat că „dialogul responsabil” este „cea mai bună modalitate de a rezolva în criza din Ucraina”, a scris și presa de stat chineză. Potrivit acesteia, partea rusă și-a reafirmat angajamentul de a „relua discuțiile de pace cât mai curând posibil”.

UPDATE 14.50 Preşedintele chinez Xi Jinping a afişat marţi în Rusia, în a doua zi a vizitei sale de stat, `prioritatea` pe care o acordă relaţiilor strategice între Moscova şi Beijing, `două mari puteri’. O declarație comună a celor 2 lideri a fost anunțată în cursul zilei de marți.

 

UPDATE 14.40 Şefa centrului de presă a Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, susţine că Flota Rusă de la Marea Neagră a ajuns, practic, prinsă în capcană și, chiar dacă ar vrea să se retragă din regiune, nu are o astfel de posibilitate. Potrivit acesteia, ocupanţii mai pot doar să-şi dispereze navele. "Dacă privim din punct de vedere geografic, (ruşii, n.r.) pot să-şi retragă unitățile doar în Marea Azov, scrie Rador.

 

UPDATE 12:30 - Aproape 1.000 de militari ruși au murit în ultima zi pe frontul din Ucraina. Forţele ucrainene au lichidat 960 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 166.570, potrivit unui raport publicat, marţi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Unian.net. De la începutul invaziei ruse la scară largă, tru. - pele ucrainene au doborât 305 avioane și 290 de elicoptere rusești, 3.552 (+15) de tancuri ale armatei ruse, 6.879 (+10) de vehicule blindate, 2.586 (+9) de sisteme de artilerie, 270 de sisteme de apărare antiaeriană, 507 lansatoare multiple de rachete, 5.428 (+12) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.167 (+7) de drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (266 de unități).

UPDATE 10:10 - Ucraina a distrus un transport masiv de rachete de croazieră rusești Kalibr, la marginea unui oraș din Crimeea ocupată. Imagini cu mingi de foc pe cerul Crimeei, deasupra orașului Dzankhoi, au fost difuzate pe rețelele de socializare cu distrugerea rachetelor în atacul din primele ore ale zilei de marți, 21 martie. Videoclipurile difuzate de partea ucraineană arată cum dronele ucrainene lovesc trenul care transporta rachetele Kalibr către flota din Marea Neagră. Orașul Dzankhoi este important strategic pentru armata rusă, pentru că distrugerea acestuia ar paraliza aprovizionarea flotei ruse dar și a soldaților din regiunile ocupate Zaporojie și Herson.

Russian cruise missiles "Kalibr NK" were destroyed in #Dzhankoi, temporarily occupied #Crimea, during their transportation by rail, Ukrainian intelligence reported.

"The mystery clap continues the process of demilitarization of #Russia and prepares the Ukrainian peninsula of… https://t.co/JrOuzRC98o pic.twitter.com/gA0b7sCds1

— NEXTA (@nexta_tv) March 20, 2023

Forțele Aeriene Ucrainene au publicat imagini cu sistemele de apărare antiaerian Crotale furnizat de Franța.

The #Ukrainian Air Force has published footage of the use of #French Crotale air defense systems against the invaders. pic.twitter.com/jlT3WkuTWG

— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2023

UPDATE 9:45 - Grupul Wagner, în impas: Deținuții recrutați în toamnă își încheie stagiul și trebuie trimiși acasă 

Gruparea Wagner este pe cale să ajungă într-o situație dificilă, în condițiile în care, deși a avut pierderi uriașe de personal, va rămâne și fără o mare parte dintre deținuții recrutați în toamnă, deoarece aceștia își încheie stagiul de șase luni după care sunt grațiați și eliberați, notează ministerul britanic al apărării.

UPDATE 8:30 - Activele Volkswagen din Rusia, înghețate

Un tribunal rus a îngheţat luni toate activele Volkswagen din Rusia, din cauza unui litigiu cu grupul rus GAZ, acesta fiind cel mai recent obstacol în calea eforturilor de un an ale producătorului de automobile german de a-şi înceta operaţiunile în Rusia, transmite Reuters.

UPDATE 8:10 - Premierul japonez Kishida se va întâlni cu Zelenski într-o vizită surpriză la Kiev

Premierul japonez Fumio Kishida se va întâlni marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite surpriză la Kiev, pentru a-i oferi "solidaritate şi sprijin neclintit", a anunţat Ministerul de Externe al Japoniei, potrivit AFP.

UPDATE 7:00 - Cetăţeni ruşi cer azil politic în Bulgaria! Protestatarii de la Burgas au sloganuri în care cer „Moarte lui Putin”

Câţiva cetăţeni ruşi care au solicitat azil politic în Bulgaria au organizat un protest în faţa monumentului lui Alioşa din oraşul Burgas. Printre protestatari s-a numărat regizoarea Oksana Gruskova și actrița Elena Sanina, transmite BGNES, citat de HotNews.ro.

Ei au ţinut în mâini pancarte împotriva războiului pe care erau scrise sloganuri precum „Moarte lui Putin”, „Pentru o Rusie liberă” și „Azil pentru oponenții lui Putin”.


„Vrem azil de la regimul lui Putin. Eu sunt regizor, prietena mea este actriță. Sunt profesor de actorie și nu vreau să fiu un instrument al propagandei lui Putin. În Rusia, nu ne putem exercita liber profesiile”, a spus Gruskova. Ea și Elena Sanina din Bulgaria lucrează atât cu rușii, cât și cu ucrainenii care au fugit de război.

Instanţa din Burgas a respins însă atât cererea acestora, cât şi a celorlalţi cetățeni ruși care au solicitat azil politic, deoarece nu există dovezi că ar fi supuși unor represiuni din cauza convingerilor lor politice.

Protestatarii au anunțat că vor contesta decizia la Curtea Supremă. Protestul de la Burgas a fost susținut de femei ucrainene refugiate care și-au găsit refugiu în Bulgaria, citează Sega și Rador.

UPDATE 6:20 - Oficial al serviciilor secrete ucrainene: În prezent nu există dovezi că Beijingul furnizează arme Rusiei

Nu există în prezent nicio dovadă că Beijingul furnizează arme Rusiei, a declarat luni un oficial al serviciilor de informaţii ucrainene, citat de CNN, în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping se află într-o vizită de trei zile la Moscova, pe fondul temerilor occidentale că va ajuta militar Rusia.

UPDATE 5:30 - Cum a decurs prima vizită a lui Jinping de la începutul războiului

Întâlnire istorică la Moscova. Președintele Xi Jinping a mers la Kremlin pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin. Cinci ore au durat discuțiile pe care o lume întreagă le-a urmărit cu interes, pe fondul situației cumplite din Ucraina. Este pentru prima dată când președintele Chinei spune direct că Putin este unul dintre cei mai dragi prieteni pe care îi are, după ce liderul de la Kremlin s-a ales cu un mandat internațional de arestare valabil în peste 120 de țări. 

UPDATE 4:55 - Zelenski: „Astăzi avem mai multe decizii importante în domeniul apărării”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a anunţat luni seara compatrioţii că partenerii europeni au convenit asupra unui plan comun de livrare de muniţie pentru artileria ucraineană, în valoare de 2 miliarde de euro, în timp ce Statele Unite au decis un nou ajutor militar, în valoare de 350 de milioane de dolari, incluzând rachete pentru sistemele HIMARS.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina