MENIU

Război în Ucraina - Ziua 380: Rusia devine imprevizibilă după atacul cu rachete hipersonice. Apelul Kievului către comunitatea internațională - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Rusia nu a înconjurat Bahmutul însă situaţia rămâne dificilă pentru trupele ucrainene care apără oraşul. Ruşii se comportă în Ucraina ca şi cum legile internaţionale nu ar exista. Armata ucraineană a distrus treisprezece baze temporare din tabăra armatei ruse.

UPDATE 21.00 - Un bărbat în vârstă de 35 de ani a murit după ce rușii au tras cu artileria asupra orașului Herson.

Bărbatul „a murit pe loc" din cauza rănilor suferite, a anunțat administrația militară regională.

Orașul Herson a fost supus unor atacuri repetate de la eliberarea sa de sub ocupația rusească în noiembrie, anul trecut.

Joi, bombardamentele din oraș au ucis trei persoane, inclusiv doi oameni care așteptau într-o stație de autobuz.

UPDATE 20.00 - Deşi Statele Unite nu văd nicio ameninţare militară imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană consideră că Rusia încearcă să slăbească mica ţară europeană, să fabrice o insurecţie şi să instaleze un guvern pro-Moscova.

„Credem că Rusia caută să slăbească guvernul Republicii Moldova, cu siguranţă scopul final fiind acela de a vedea la conducerea ţării o administraţie mai favorabilă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

El le-a declarat reporterilor că acestea sunt informaţii recent declasificate de serviciile de spionaj şi a precizat că SUA au transmis aceste informaţii - plus „detalii suplimentare” - autorităţilor moldovene „pentru ca acestea să poată investiga în continuare şi să întrerupă planurile ruseşti”.

UPDATE 18.00 - Lavrov compară protestele din Georgia şi din Moldova şi este deranjat de reacţia diferită a occidentalilor. El acuză un complot american anti-Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacţia diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, teza propagandistică enunţată de Vladimir Putin în discursul de luna trecută din faţa Adunării Federale.

UPDATE 15:00 - Rusia atacă din nou Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară . - din Europa

Armata rusă a lovit din nou în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie şi centrul său administrativ cu acelaşi nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric, relatează EFE.

UPDATE 13:15 - Organizatorii galei Oscar au respins cererea preşedintelui Zelenski de a avea o intervenţie în timpul transmisiunii TV

Academia de film americană (AMPAS), care organizează gala de decernare a premiilor Oscar, a respins cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a susţine un discurs în timpul transmisiunii televizate a acestei ceremonii, informează site-ul revistei Variety.

Anul trecut, preşedintele Zelenski a fost primit cu braţele deschise de mai multe gale de premiere, festivaluri de film şi chiar de Bursa de la New York. Însă atunci când vine vorba despre obţinerea unui timp de antenă în cadrul celei mai râvnite transmisiuni televizate - gala premiilor Oscar -, liderul ucrainean a fost întâmpinat cu o atitudine rezervată.

UPDATE 12:00  Moscova se teme de posibile „provocări” în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste din Georgia susținute de Rusia, după mai multe zile de proteste în fosta republică sovietică, din cauza unui proiect de lege de inspirație rusească, privind "agenții străini".

UPDATE 11:22 - Premierul Dorin Recean susține că NU există în prezent pericolul unei escaladări în zona transnistreană. MESAJUL Chișinăului

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că nu există în prezent pericolul unei escaladări în zona transnistreană. Afirmația sa vine ca răspuns la o întrebare legată de pretinsul atentat care fi fost dejucat de regimul de la Tiraspol.

UPDATE 10:15 - Zelenski cere ca industria nucleară rusă să fie supusă cât mai repede sancțiunilor după atacul cu rachete de joi

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seara, după atacul masiv cu rachete al Rusiei care a avut loc în cursul zilei şi care a deconectat de la reţeaua electrică inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, că sunt necesare sancţiuni asupra industriei nucleare ruse, pentru ca „lumea să fie mai sigură”, iar Ucraina are nevoie de mai multe mijloace pentru apărarea antiaeriană.

UPDATE 9:58 - Kremlinul, mulțumit de rezultatele votului istoric din China. Putin, către Xi Jinping: "Dragă prietene, te rog să accepți sincere felicitări"

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat, vineri, pe omologul său Xi Jinping cu ocazia câștigării celui de-al treilea mandat de președinte al Chinei.

UPDATE 06:15 - Partenerii americani şi internaţionali îngheaţă active ruseşti în valoare de peste 58 de miliarde de dolari, ca parte a unui pachet de sancţiuni extins

UPDATE 03:00 - Biden include ajutorul pentru Ucraina în proiectul de buget

Administraţia Biden cere Congresului asistenţă de peste 6 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în anul fiscal 2024, deoarece invazia pe scară largă a Rusiei continuă, fără semne de încetare.

UPDATE 02:30 - Ruşii bombardează masiv regiunea Sumi

Trei localităţi au fost şterse de pe hartă din cauza raidurilor aeriene ruseşti.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina