MENIU

Război în Ucraina, ziua 376: Donbasul, ținta unor lupte crâncene. Zelenski descrie bătălia drept "dureroasă și dificilă"- LIVE TEXT

Bombardamente rusești în Donbas / Foto: Arhivă Profi Media

Ucraina a intrat astăzi în ziua cu numărul 376 de la debutul invaziei ruse. 

UPDATE 00.00 - Armata ucraineană a ajuns la un consens pentru a „continua să apere” Bahmutul

Armata ucraineană a ajuns la un „consens” pentru a „continua să apere” Bahmutul, epicentrul luptelor din estul țării, în pofida riscului de a fi înconjurată de trupele ruse, a declarat luni pentru AFP un consilier al președinției ucrainene.

UPDATE 23.00 - Căderea orașului Bahmut ar fi o victorie tactică modestă pentru Rusia. Dar ar fi, de asemenea, una a la Pirus, având în vedere toate resursele folosite. Într-adevăr, oficialii occidentali estimează că numărul trupelor rusești care au fost ucise sau rănite în război până acum se apropie de 200.000, față de estimările de doar 80.000 din august.

UPDATE 21.00 - NATO estimează că Rusia a pierdut la Bahmut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina

Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 19:19  Rusia nu cumpără rachete balistice de la Iran, temându-se că Statele Unite, ca răspuns, vor începe să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Potrivit publicației, Iranul, care furnizează armatei ruse sute de drone, este pregătit pentru continuarea cooperării militare, inclusiv pentru furnizarea de rachete balistice. În special, notează ziarul, Moscova și Teheranul au luat deja în considerare posibilitatea schimbului de arme moderne rusești cu rachete balistice iraniene, dar negocierile au stagnat din cauza consecințelor potențiale ale unui astfel de acord pentru ambele părți.

UPDATE 15:00 Forțele Militare ale Ucrainei au pierdut în ultimele luni în apropiere de Bahmut o serie din cele mai bine pregătite subunități militare, scrie "The Wall Street Journal", citând surse din rândul ofițerilor ucraineni.

 

UPDATE 14:29 - Ucraina anunţă că a doborât 13 drone explozive în noaptea de duminică spre luni

Ucraina a anunţat luni că a doborât 13 drone explozive de fabricaţie iraniană din cele 15 lansate de Rusia în cursul nopţii trecute, livrarea sistemelor de apărare antiaeriană occidentale ajutând Kievul de mai multe săptămâni să facă faţă mai eficient acestei ameninţări, relatează AFP.

UPDATE 14:19 - Un soldat cu o grenadă a amenințat că aruncă în aer un birou de înrolare de lângă Moscov! Poliția l-a reținut

Un bărbat cu o grenadă a fost reținut în Domodedovo, în apropiere de Moscova. Bărbatul, îmbrăcat în uniformă militară, a amenințat că va arunca în aer biroul de înregistrare și înrolare al armatei, scrie, pe canalul Telegram, publicația rusă Baza

UPDATE 12:10 - Ministrul rus al apărării - Serghei Șoigu inspectează lucrările din orașul-martir Mariupol din Donețk, potrivit imaginilor publicate de Moscova. Autoritățile ruse nu au anunțat data la care a avut loc vizita.

UPDATE 11:45  Serviciul secret al Rusiei (FSB) susține că a dejucat o tentativă de asasinat asupra oligarhului Konstantin Malofeev, patronul companiilor Tsargrad, principala platformă de promovare a ideilor radicale ale filosofului și politologului Aleksandr Dughin. Atacul ar fi fost gândit și planificat de aceeași grupare subversivă din Rusia care s-ar fi aflat în spatele asasinării fiicei lui Dughin, Daria, în 2022.

UPDATE 10:00 - Prigojin se plânge iar de lipsă de muniție și avertizează că, dacă mercenarii săi se retrag din Bahmut, întregul front se va „prăbuși”

Fondatorul forței rusești de mercenari Wagner a declarat că trupele sale sunt lipsite de muniție în orașul Bahmut din estul Ucrainei și că, dacă sunt forțate să se retragă, întregul front s-ar putea prăbuși, potrivit Sky News.

UPDATE 9:40 - Armata rusă desfășoară tancuri vechi de 60 de ani pentru a compensa pierderile de vehicule blindate

Ministerul britanic al Apărării (MoD) afirmă că Rusia încearcă să compenseze pierderile de vehicule blindate grele prin desfășurarea de tancuri de luptă principale T-62 vechi de 60 de ani.

"Din vara anului 2022, aproximativ 800 de tancuri T-62 au fost scoase din depozite, iar unele dintre ele au primit sisteme de vizibilitate modernizate care, foarte probabil, le vor îmbunătăți eficiența pe timp de noapte.

Cu toate acestea, aceste două tipuri de vehicule de epocă vor prezenta multe vulnerabilități pe câmpul de luptă modern, inclusiv absența blindajului reactiv exploziv modern”, informează MoD, în cel mai recent raport al său.

UPDATE 6:30 -  Rusia vrea să simplice procedurile de acordare a vizelor pentru 6 țări

Rusia lucrează la simplificarea procedurilor de acordare a vizelor pentru șase țări, printre care India, Siria și Indonezia, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Evgheni Ivanov, citat de TASS.

„În plus față de India (pentru simplificarea procedurilor) ... se lucrează cu Angola, Vietnam, Indonezia, Siria și Filipine", a anunțat Ivanov. Anterior, acesta spusese că Rusia pregătește, de asemenea, acorduri interguvernamentale privind călătoriile fără vize cu 11 țări, printre care Arabia Saudită, Barbados, Haiti, Zambia, Kuweit, Malaezia, Mexic și Trinidad.

UPDATE 6:45 - Zelenski descrie bătălia pentru Donbas drept "dureroasă și dificilă"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că armata sa este angajată într-o luptă "dureroasă şi dificilă" împotriva forţelor ruse în regiunea Donbas (est), unde se afla oraşul Bahmut, relatează duminică AFP.

"Aş dori să aduc un omagiu special curajului, puterii şi rezistenţei soldaţilor care luptă în Donbas", a spus, duminică, Zelenski în declaraţia sa zilnică, adăugând că a fost "una dintre cele mai dificile bătălii". "Dureroasă şi dificilă", a amenționat liderul de la Kiev. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia