MENIU

Război în Ucraina, ziua 375: Armata ucraineană rezistă eroic în Donețk. Programului de Stat Anticorupţie, aprobat de Zelenski - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Ucraina a ajuns, astăzi, în ziua cu numărul 375 de război. În continuare, cele mai crâncene lupte se duc în regiunea Donbas. În Donețk, armata ucraineană încearcă în continuare să țin piept atacurilor forțelor ruse. 

UPDATE 17:00 Bătălia pentru Bahmut: Rusia îşi asigură un „avantaj poziţional”
Într-o serie de tweet-uri, thinktank-ul american a afirmat că trupele lui Vladimir Putin s-au plasat într-o poziţie care le-ar permite să efectueze o „mişcare de cotitură” împotriva unor părţi din oraşul din estul ţării.

O mişcare de întoarcere este folosită pentru a forţa inamicul să abandoneze poziţiile defensive pregătite, a explicat ISR.

Cu toate acestea, Rusia nu a reuşit să forţeze trupele ucrainene să se retragă din zonă, iar ISR consideră că nu are capacitatea de a încercui oraşul prea curând.

UPDATE 16.00 Două ambulanţe destinate Ucrainei au fost incendiate în Polonia
Ambele ambulanţe ar fi trebuit să plece spre Ucraina sâmbătă, 4 martie, în cadrul unui convoi umanitar organizat de Fundaţia Moc Przyszłości. Zece vehicule urmau să fie trimise în Ucraina, printre care şase ambulanţe şi două camionete.

După incendiu, convoiul s-a redus la patru ambulanţe şi două camionete. A doua parte a transportului, două camioane cu echipamente medicale, a rămas intactă şi a fost trimisă cu succes în Ucraina.

UPDATE 15:00 Trei civili ucişi în atacul rusesc asupra Hersonului
Autorităţile ucrainene au spus că trei civili au murit în regiunea Herson, în sudul ţării, în urma unui atac efectuat asupra unei case. „Satul Poniativka din regiunea Herson a fost lovit”, a scris şeful biroului prezidenţial, Andri Yermak, pe canalul său Telegram, denunţând că „teroriştii ruşi continuă să omoare civili”. Puţin mai târziu, a adăugat că victimele sunt o femeie şi doi copii. După cum a raportat în această dimineaţă agenţia Ukrinform, pe tot parcursul zilei de ieri, forţele ruse au atacat teritoriul regiunii Herson cu artileria în 78 de raiduri şi au provocat moartea unui civil. Tot ieri, doi civili au fost ucişi de focul rusesc în oraşul asediat Bahmut din regiunea Doneţk de est, potrivit lui Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al provinciei aflate sub control parţial rus.

UPDATE 14:30 A lovit un post de comandă al regimentului Azov din Zaporojie
Trupele ruse au lovit postul de comandă al regimentului naţionalist Azov (interzis în Federaţia Rusă) din regiunea Zaporojie, lângă Marievka, a anunţat astăzi de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Tass. „Postul de comandă al regimentului naţionalist Azov a fost lovit în apropierea satului Marievka, regiunea Zaporojie”, a spus Konaşenkov.

UPDATE 14:00 Pesimistul Prigojin: vorbeşte despre posibile înfrângeri ale Rusiei
„Dacă astăzi Wagner se retrage din Bahmut, întreaga linie a frontului se va prăbuşi”, a ameninţat liderul Wagner.

Liderul grupării paramilitare reclamă „foametea cu muniţii” şi ameninţă că, dacă gruparea Wagner va fi forţată să se retragă, flancurile se sparg, iar întreaga regiune Luhansk şi Crimeea vor fi ajunge sub conducerea ucrainenilor.

 

UPDATE 14:49 - Armata ucraineană a primit noi muniții de la unul dintre aliații Rusiei

Noi fotografii distribuite pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată că aceștia au primit un nou lot de muniții din Iran, țară care susține militar Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Imaginile distribuite de militarii celei de-a 24-a Brigadă Mecanizată a armatei ucrainene arată că aceștia au primit obuze M48 de 120 de milimetri fabricate în Iran. În una dintre fotografii poate fi văzut de asemenea un mortier HM-16, o altă armă de fabricație iraniană.

UPDATE 12:44 - Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: Un alt val de mobilizare în armata rusă va începe duminică în Donbas

La 5 martie va începe un alt val de „mobilizare mascată” a ucrainenilor care locuiesc în teritoriile ocupate de Rusia în armata rusă, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultimul său raport, relatează BBC.

UPDATE 10:17 - Ucraina estimează că armata Rusiei pierde 500 de oameni pe zi la Bahmut

Armata rusă suferă pierderi colosale în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei, a declarat duminică ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru cotidianul german Bild, preluat de dpa.

"Pierderile ruşilor sunt de ordinul a 500 de morţi şi răniţi în fiecare zi", a spus el, adăugând că militarii ruşi nu sunt altceva decât "carne de tun" în "tacticile de tip tocător de carne" folosite de către Moscova.

Numărul nu a putut fi verificat independent, notează dpa, care aminteşte că în oraşul Bahmut se duc lupte grele de câteva uni de zile.

Grupul de mercenari Wagner este deosebit de activ în zonă. Liderul său, Evgheni Prigojin, considerat un apropiat al Kremlinului, a recrutat anterior bărbaţi din închisorile ruse. Potrivit unor relatări, tocmai în rândul acestor recruţi pierderile sunt extraordinar de mari, aminteşte dpa.

UPDATE 7:30 Liderul de la Kiev anunţă aprobarea Programului de Stat Anticorupţie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că în acest an cooperarea Ucrainei cu instituţiile europene va fi şi mai semnificativă, pentru a se „pregăti în mod activ totul pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană”.

UPDATE 6:10Kievul acuză Rusia că este de vină pentru bandele de adolescenți inspirate de un joc anime care se bat pe străzile din Ucraina 

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că încearcă să exporte un fenomen ciudat: bande de adolescenți inspirate de un joc japonez anime, care ies pe străzi pentru bătăi în masă. Aceste bande au devenit cunoscute sub numele de „Redan PMC”, combinând numele unui personaj de anime cu acronimul pentru Private Military Company, devenit celebru de către grupul de mercenari Wagner, relatează CNN.

Se pare că acestea au început la Moscova ca un vehicul pentru adolescenți pentru a lupta împotriva bandelor organizate de fani ai fotbalului. Adolescenții se organizează prin intermediul canalelor Telegram și se prezintă la locurile desemnate ca flash mob-uri. O înregistrare video recentă a surprins o bătaie într-un mall din capitala rusă. Agențiile de presă rusești au raportat, de asemenea, o încăierare într-o stație de metrou din Moscova.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia