MENIU

Război în Ucraina - Ziua 371: Rușii bombardează constant mai multe regiuni de pe linia frontului! OFENSIVA DE PRIMĂVARĂ a rușilor capătă contur - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Ruşii încep ofensiva pe scară largă în sudul Ucrainei. Serviciul ucrainean al Gărzii de Stat de Frontieră a raportat bombardamente intense de-a lungul liniei de front care se întinde de la nord la sud pe granița Lugansk-Harkiv. Mai mulți civili au fost răniți în urma unor atacuri cu rachete rusești. Ucrainenii se regrupează şi fac faţă cu greu asaltului. 

UPDATE 23:45 - Ucrainenii au raportat mai multe atacuri în zonele Bilohorivka și Kreminna, în estul regiunii Lugansk din Ucraina, potrivit CNN.

„Există un bombardament constant asupra așezărilor noastre de-a lungul liniei frontului, în ciuda faptului că în unele așezări se află mulți civili”, a declarat Seghei Gaidai, șeful Administrației militare regionale din Lugansk.

UPDATE 23:00 - Şeful grupului Wagner este un "criminal de război", afirmă secretarul american al Justiţiei

Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, a declarat miercuri că şeful unităţii paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, este "un criminal de război", relatează AFP.

"Cred că avem mai mult decât elementele necesare pentru a-mi justifica opinia", a declarat Merrick Garland în cadrul unei audieri în Senat.

UPDATE 21:58 - Preşedintele chinez şi omologul său belarus cer pace "cât mai curând posibil" în Ucraina

Preşedintele Chinei Xi Jinping şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au cerut în cadrul convorbirilor purtate, miercuri, la Beijing, un acord de pace pentru Ucraina "cât mai curând posibil", a informat agenţia de presă a statului belarus, Belta, relatează Reuters.

UPDATE 17:30 - Rusia va reînnoi acordul privind exportul de cereale ucrainene doar dacă exporturile sale vor fi deblocate

Rusia a declarat miercuri că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare, transmite Reuters.

UPDATE 16:17 - Rusia a înmânat SUA o notă oficială privind suspendarea participării Moscovei din tratatul nuclear New START – RIA

Rusia a înmânat marți Statelor Unite o notă oficială privind suspendarea participării Moscovei la Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START), a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov pentru presa de stat rusă RIA Novosti, citată de CNN.

UPDATE 14:05 - Germania va crește producția de muniție și capacitatea de reparații pentru a sprijini Ucraina

Germania a anunțat că va crește producția de muniție, asigurându-se în același timp că are suficiente piese de schimb și capacități de reparații în industria sa de apărare, după un an de sprijin militar acordat Ucrainei, relatează The Guardian.

UPDATE 13:10 - Un oficial guvernamental polonez a declarat miercuri că Rusia se află în spatele unui atac informatic care a blocat accesul utilizatorilor la sistemul online de depunere a declarațiilor fiscale.

„Rușii sunt responsabili pentru atacul de ieri, trebuie spus clar. Avem informații care arată că este foarte probabil că acesta a fost inamicul", a declarat Janusz Cieszynski, un oficial guvernamental responsabil cu digitalizarea, pentru postul de televiziune Polsat News.

Cieszynski a precizat că atacul a fost unul de tip DDoS care a dus la blocarea accesului pe site, dar datele contribuabililor nu au fost divulgate.

UPDATE 13:00 - Alarma aeriană din regiunea Kiev a fost oprită. Administrația militară a spus că în spațiul aerian al regiunii a fost descoperit un obiect zburător. Până la această oră nu au fost date detalii despre respectivul vehicul aerian și ce s-a întâmplat cu el.

UPDATE 12:00 - O alarmă aeriană a fost declanșată în regiunea Kiev după ce a fost detectată ceea ce pare o dronă. AUtoritățile avertizează că aniaeriana va intra în funcțiune.

Alerta vine după ce statul major ucrainean a spus că azi-noapte au fost lansate dinspre nord 4 drone Shahed 135/131, toate fiind doborâte.

UPDATE 11:30 - Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești: 650 de soldați, 7 tancuri, 8 alte blindate, 10 piese de artilerie, 5 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete și 4 drone.

UPDATE 09:50 - Un soldat rus rezistă cam 60 de zile în viață, pe frontul din Ucraina 

În anul ce s-a scurs de la declanșarea războiului din Ucraina, cel puțin 1.365 de soldați din Rusia și din autoproclamatele republici Donbass au dispărut. Această cifră a fost prezentată de publicația Novaya Gazeta Europa, după ce au analizat 9.905 de postări în grupurile de pe rețeaua rusească de socializare VKontakte, unde se caută rude ale militarilor plecați pe front.

UPDATE 04:00 - Ruşii bombardează masiv regiunea Sumi

Trupele ruse au bombardat şapte comunităţi din regiunea Sumi, a informat administraţia militară a regiunii. Au fost înregistrate peste 100 de atacuri. Nu au fost înregistrate victime.

UPDATE 02:40 - Ucraina a doborât 5 drone peste Regiunea Poltava

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât cinci drone ruseşti peste noapte, a informat guvernatorul Regiunii Poltava, Dmytro Lunin.

UPDATE 01:30 - Lukaşenko vizitează China pe măsură ce tensiunile cresc

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko efectuează o vizită oficială de trei zile la Beijing.

Lukaşenko va purta discuţii cu oficialii chinezi la în capitala Chinei, la invitaţia liderului Xi Jinping.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina