MENIU

Război în Ucraina, ziua 370: Forțele rusești încearcă să închidă inelul în jurul Bahmut. Nou APEL al președintelui Zelenski - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski și Vladimir Putin

Ucraina a intrat, astăzi, în ziua cu numărul 370 de război. Situația militară devine din ce în ce mai dificilă în jurul Bahmut, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, în timp ce multe dintre câmpurile de luptă din Ucraina se transformă în noroi, odată cu venirea primăverii, iar forțele rusești încearcă să închidă inelul în jurul orașului din estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

UPDATE 17:30 Ministrul Apărării din Transnistria transmite că următoarea tabără de instruire militară, organizată de contingentul de menținere a păcii din Transnistria, formată din soldați ruși, va începe la 1 martie. Totodată, potrivit Ministerului rus al Apărării, regimul de la Kiev și-a intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei, informează Tass.

 

UPDATE 14:30 - Bătălia dronelor: Moscova susține că a dejucat două atacuri ucrainene. Relatările din presă arată contrariul

Ministerul rus al Apărării a acuzat marți Ucraina că a avut două tentative de atacuri cu drone împotriva unor obiective de infrastructură civilă din două regiuni din sudul Rusiei, precizând că atacurile au eșuat, transmite Reuters. Presa rusă de stat și independentă a semnalat mai multe cazuri în care dronele au fost implicate. Cel mai recent incident a avut loc la 110 km de Moscova.

UPDATE 14:01 -  Stoltenberg: Ucraina va deveni membră NATO. În același timp, este o perspectivă pe termen lung

Ucraina va deveni membră NATO, dar \"\"pe termen lung\"\", a afirmat marţi secretarul general al NATO, în contextul în care Kievul solicită să adere la Alianţa Nord-Atlantică pe fondul invaziei Rusiei.

UPDATE 13:45 - Un nou val de proteste în Chișinău. Participanții, activiști pro-Rusia din „Mișcarea pentru popor”

Sute de protestatari s-au strâns pe străzile capitalei Republicii Moldova pentru a scanda lozinci anti-guvernamentale.

UPDATE 13:33 - Rusia, gata să reia negocierile de pace cu Ucraina. CONDIȚIA Kremlinului, inacceptabilă pentru Kiev

Rusia este deschisă negocierilor pentru a se pune capăt conflictului din Ucraina, anunță Kremlinul, menționând însă că noile \"\"realităţi teritoriale\"\" nu vor putea fi ignorate. Cu alte cuvinte, rușii spun că se așează la masa discuțiilor dacă autoritățile de la Kiev acceptă controlul Moscovei asupra celor patru regiuni anexate ilegal în toamna anului trecut. Vorbim despre Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, teritorii pentru care se duc lupte crâncene și în prezent și pe care președintele Volodimir Zelenski a promis că armata sa le va elibera. 

UPDATE 11:22 - FAKE NEWS major demontat de Ministerul Apărării de la București! România NU a întreprins nicio mișcare militară la granița cu Rep. Moldova

Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru ceremonia militară de Ziua Națională a României sunt prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova, avertizează Ministerul român al Apărării, într-o postare publicată pe Facebook.

UPDATE 11:02 - Rusia acuză SUA că pregătesc o provocare cu „substanțe chimice toxice" în Ucraina. SCENARIU uluitor

Statele Unite ale Americii plănuiesc o provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice, susține Ministerul rus al Apărării condus de Serghei Șoigu. 

UPDATE 10:15Spațiul aerian al Sankt Petersburgului a fost închis o oră și jumătate din cauza unui „obiect neidentificat”

Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar marți toate zborurile, a anunțat guvernul orașului, fără a oferi un motiv pentru măsura luată, transmite Reuters. O publicație online rusească susține că avioanele de vânătoare ar fi fost ridicate de la sol pentru a investiga un posibil obiect zburător neidentificat. Restricția a fost ridicată după aproximativ o oră și jumătate, mai devreme decât anunțaseră inițial autoritățile.

UPDATE 9:52Rusia îşi dublează numărul de nave de război desfăşurate în largul Crimeei

Marina militară rusă şi-a dublat numărul de nave desfăşurate în Marea Neagră, inclusiv două portavioane de rachete submarine cu opt rachete de croazieră Kalibr la bord. Asta potrivit Comandamentului Operaţional Sud, relatează Ukrinform.

UPDATE 8:48 - Cât de posibilă este candidatura lui Putin la alegerile prezidențiale din 2024? Răspunsul Kremlinului

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a spus până acum dacă va candida din nou la alegerile prezidenţiale din 2024. Afirmația vine chiar din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta susține că Putin nu este preocupat de campanie deoarece în prezent era foarte ocupat.

UPDATE 7:49 -Moscova a trimis sisteme Iskander și S-400 Minskului

Rusia a livrat Republicii Belarus sisteme de rachete tactice Iskander, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi aproximativ 1 milion de proiectile de diferite calibre, a declarat luni preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, în cadrul unei reuniuni cu guvernul privind achiziţia de armament, potrivit EFE.

UPDATE 7:00 - Peskov: Rusia nu va relua discuţiile nucleare START până când Washingtonul nu va asculta Moscova

Rusia nu va relua participarea la tratatul New START de reducere a armelor nucleare cu Statele Unite până când Washingtonul nu va asculta poziţia Moscovei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

UPDATE 5:30 - Critici dure la adresa Rusiei la ONU, la Consiliul Drepturilor Omului și Conferinţa Dezarmării

Invazia rusească în Ucraina – crime de război, punerea la încercare a securităţii internaţionale – a dominat luni deschiderea dezbaterilor Consiliului ONU al Drepturilor Omului (CDH/UNHRC) şi Conferinţa Dezarmării, relatează AFP.

După adoptarea, săptămâna trecută, cu o majoritate foarte largă, a unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU, prin care se cere o retragere ”imediată” a trupelor ruse, ONU şi aliaţii Kievului au lansat luni o nouă salvă de critici la adresa Moscovei, arătând că acest război nu priveşte doar Europa.

”Invazia Ucrainei de către Rusia a declanţat cea mai masivă încălcare a drepturilor omului pe care o cunoaştem azi”, a denunţat secretarul general al ONU Antonio Guterres în deschiderea celei de a 52-a sesiuni a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (CDH), care urmează să dureze aproape şase săptămâni.

UPDATE 4:50 - Invadarea Ucrainei a fost planul secret al lui Putin. Elita Kremlinului și oligarhii au aflat de la televizor - Financial Times

Invazia Ucrainei a fost decisă numai de Vladimir Putin și de un cerc foarte restrâns de consilieri ai săi, care nu îi includea nici pe directorii de la Kremlin, nici pe ministrul de externe, Serghei Lavrov. Iar ceea ce în planul președintelui rus trebuia să fie „un strălucitor și relativ nesângeros război-fulger”, cu ocuparea Kievului finalizată în câteva zile, s-a dovedit a fi „o mlaștină de proporții istorice pentru Rusia”.

UPDATE 3:10 - Zelenski: Avem nevoie de avioane de luptă moderne pentru a proteja întreg teritoriul ţării noastre

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa are nevoie de avioane de luptă moderne pentru a se proteja de teroarea rusească. ”Vom putea proteja complet cerul atunci când tabu-ul aviaţiei în relaţia cu partenerii noştri este eliminat”, arată el.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia