MENIU

Război în Ucraina - Ziua 366: Un an de la declanșarea invaziei rusești: sute de mii de morți, orașe în ruină. Noi AFIRMAȚII HALUCINANTE făcute de Medvedev! - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Războiul din Ucraina, care a început în urmă cu un an, a ucis mii de oameni, a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele, a redus oraşe întregi la ruine şi a alimentat temerile că această confruntare ar putea deveni un conflict deschis între Rusia şi NATO. Atât Rusia, cât şi Ucraina au suferit pierderi militare semnificative, deşi niciuna dintre părţi nu publică cifrele. China a publicat un document cu o poziţie privind soluţionarea politică a crizei din Ucraina. Printre cerinţele Chinei găsim şi referiri la extinderea NATO şi sanţiunile impuse de Occident Rusiei, probleme invocate şi de Putin în controversatul său discurs de marţi.

UPDATE 16.00 - Sirenele de raid aerian au pornit vineri după amiaza în aproape toate regiunile din Ucraina. Alertele de raid aerian se aud vineri în mai multe regiuni din Ucraina. Nu există informații privind eventuale victime și ținte lovite. Atacul aerian are loc chiar în ziua în care se împlinește un an de la începutul războiului.

UPDATE 14:19 - Maia Sandu, mesaj puternic de solidaritate cu Kievul: „Ucrainenii au devenit invincibili”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat vineri un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, asigurând poporul ucrainean că este alături de el în lupta sa „pentru o viaţă liberă şi demnă”, informează Agerpres.

UPDATE 13:13 - Antony Blinken va începe un tur de forță printre aliații tradiționali ai Rusiei

Secretarul de stat al american Antony Blinken va merge săptămâna viitoare în vizită în mai multe țări aliate sau apropiate de Rusia într-un turneu oficial menit să contrabalanseze influența Moscovei, relatează Interfax.

UPDATE 13:00 - Solidarizare neașteptată cu Ucraina a Belarusului condus de aliatul fidel al lui Putin - Aleksandr Lukașenko. La un an de la începutul războiului pornit de Rusia în Ucraina, steagul Ucrainei flutură pe o clădire din centrul capitalei Belarus - Minsk, potrivit unei fotografii publicate de Nexta.

On the anniversary of the war, the #Ukrainian flag appeared on a building in #Minsk. pic.twitter.com/sQChq6hCW8

— NEXTA (@nexta_tv) February 24, 2023

UPDATE 11:10 - Medvedev amenință: Rusia va merge până la granițele Poloniei, dacă e nevoie 

Rusia va obține „victoria" și este pregătită să meargă până la „granițele Poloniei”, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev la un an de la declanșarea invaziei, potrivit AFP și Reuters.

UPDATE 11:00 - Propagandista sexy a lui Putin, mesaj sfidător după un an de război: Mai este puțin, fraților 

Margarita Simonian, redactorul-șef al postului de televiziune de stat RT și una dintre "amazoanele" propagandei Kremlinului, a revenit cu noi mesaje provocatoare, în ziua în care se împlinește un an de la declanșarea invaziei în Ucraina. Într-o serie de postări pe Twitter, ea le-a transmis fanilor că "nu mai este mult" și le-a testat patriotismul printr-un chestionar cu întrebări de genul "credeți că toți rușii care acuză țara din străinătate sunt trădători?"

UPDATE 10:53 - Palatul Victoria, iluminat în culorile drapelului Ucrainei, la un an de război. Mesajul premierului Nicolae Ciucă

În semn de solidaritate cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat vineri seară, 24 februarie, în culorile drapelului ucrainean, la un an de la declanşarea agresiunii militare ruse, anunţă Executivul.

UPDATE 9:58 - Iohannis: Lupta poporului ucrainean este și lupta noastră! Războiul ne-a mai învățat o lecție, cea a solidarității și unității

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la împlinirea unui an de război în Ucraina, un mesaj de solidaritate. România va continua să sprijine Ucraina şi poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie, fiind "angajamentul ferm" al ţării noastre, spune Iohannis.

UPDATE 8:42 - Zelenski, la un an de la începerea războiului: În 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, vineri, în discursul prilejuit de împlinirea unui an de la începutul războiului, că în 24 februarie anul trecut milioane de ucraineni au ales să nu fugă, ci să înfrunte pericolul. ”Şi în acest an am rămas de neînvins. Ştim că 2023 va fi anul victoriei noastre”, a afirmat liderul de la Kiev.

UPDATE 5:29  - Suedia ia în considerare trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina şi anunţă ajutor de aproape 50 de milioane de dolari 

UPDATE  5:02  - SUA ar putea anunţa un ajutor de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina
Se aşteaptă ca Washingtonul să anunţe încă 2 miliarde de dolari în fonduri ale Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate a Ucrainei (USAI) pe 24 februarie, aniversarea unui an de la războiul pe scară largă al Rusiei, a informat CNN, citând un oficial american.

PLANUL DE PACE AL CHINEI. Cele 12 cerinţe înaintate de Beijing pentru soluţionarea crizei din Ucraina: de la oprirea extinderii NATO la ridicarea sancţiunilor

China a publicat un document cu o poziţie privind soluţionarea politică a crizei din Ucraina. Printre cerinţele Chinei găsim şi referiri la extinderea NATO şi sanţiunile impuse de Occident Rusiei, probleme invocate şi de Putin în controversatul său discurs de marţi. Planul Chinei vine şi pe fondul numeroaselor rapoarte privind potenţiale livrări de arme ale Chinei către Rusia. Oficialii americani au anunţat recent că dezbat desecretizare unor documente ce demostrează acest lucru.

UPDATE 03:00  - Washingtonul discută posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă din a patra sau a cincea generaţie, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, într-un interviu pentru The Washington Post

UPDATE 02:15 - Sunak va îndemna G7 să furnizeze arme cu rază mai lungă de acţiune Ucrainei
Este de aşteptat ca premierul britanic Rishi Sunak să îi îndemne pe partenerii din G7 să furnizeze arme cu rază mai lungă de acţiune Ucrainei şi să accelereze furnizarea de ajutor militar, potrivit unui comunicat de presă difuzat joi de Downing Street.

În cadrul reuniunii virtuale a G7 de vineri, se aşteaptă, de asemenea, ca Sunak să îşi reitereze oferta de sprijin britanic pentru naţiunile care sunt în măsură să furnizeze avioane de luptă Ucrainei "pentru a ajuta în conflictul imediat". Acest lucru vine în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să furnizeze arme cu rază mai lungă de acţiune Kievului.

"Pentru ca Ucraina să câştige acest război - şi să accelereze acea zi - trebuie să obţină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă. De asta va fi nevoie pentru a schimba mentalitatea lui Putin. Aceasta trebuie să fie prioritatea noastră acum. În loc de o abordare progresivă, trebuie să ne mişcăm mai repede în ceea ce priveşte artileria, blindatele şi apărarea aeriană", potrivit comunicatului.

UPDATE 02:00 - Lloyd Austin, şeful Pentagonului, spune că războiul se va încheia, cel mai probabil, prin negocieri

Secretarul Apărării din SUA a acordt un interviu la CNN, în care declară că livrarea capabilităţilor militare de către SUA pentru Ucraina vor schimba cursul războiului.

Secretarul adaugă că războiul se va sfârşi, cel mai probabil, prin negocieri.  

UPDATE 01:30 - Guvernul australian a anunţat că va trimite mai multe drone Ucrainei

De asemenea, cu ocazia aniversării invaziei, a impus noi sancţiuni financiare specifice împotriva a 90 de oligarhi şi 40 de entităţi din Rusia, scrie Reuters.  

UPDATE 01:00  - Olaf Scholz a transmis că va continua să caute dialogul cu Vladimir Putin cu privire la situaţia din Ucraina

„În primul rând, trebuie să vină un moment care să deschidă perspectiva păcii”, a spus cancelarul german la postul de televiziune ZDF. „Acesta este unul dintre motivele pentru care, de exemplu, voi vorbi cu preşedintele rus Vladimir Putin din nou şi din nou - cel mai recent în decembrie, dar la un moment dat în viitorul apropiat - pentru a-l convinge că lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui", a subliniat Scholz.

Cancelarul adaugă: "De asemenea, ar trebui să sperăm că „într-o zi va veni momentul în care negocierile oneste vor deveni cu adevărat posibile, ceea ce va duce la rezultate acceptabile, corecte pentru ucraineni”.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia