MENIU

Război în Ucraina, ziua 363: Putin a anunțat continuarea războiului. Întâlnire la nivel înalt la Varșovia între Joe Biden și șefii statelor de pe flancul estic al NATO - LIVE TEXT

Joe Biden si Vladimir Putin (2011 - Profimedia)

Doar două zile ne mai despart până la data de 24 februarie, când se împlinește un an de la debutul invaziei ruse în ucraina. În discursul despre starea națiunii, Vladimir Putin a spulberat orice speranță privind o eventuală rezolvare pașnică. După ce a acuzat SUA și Occidentul pentru tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, liderul de la Kremlin a anunțat că ostilitățile vor contiua cu și mai mare intensitateTot astăzi, președintele Statelor Unite este așteptat să țină un discurs la Varșovia. Vizita lui Biden în Polonia este un mesaj ferm către Rusia că Ucraina este sprijinită până la capăt în acest război, susțin analiștii. În Polonia va fi prezent și președintele Klaus Iohannis alături de ceilalți lideri est-europeni. Șeful statului va participa miercuri, 22 februarie, la summitul G9. 

UPDATE 00.00 Volodimir Zelenski - președintele Ucrainei spune că linia frontului nu s-a schimbat, luptătorii ucraineni continuând să opună rezistenţă în aşteptarea armamentului occidental mai performant promis.

„Am început ziua de astăzi cu o reuniune extinsă şi detaliată a Consiliului de Securitate Naţională, inclusiv cu rapoarte de pe linia frontului de la comandanţii noştri din cele mai fierbinţi zone. Comandantul-şef Zalujni a raportat despre situaţia generală de pe linia frontului şi despre atacurile inamice cu rachete asupra poziţiilor noastre. Bineînţeles, rapoartele privind regiunile Doneţk şi Luhansk sunt deosebit de dure. Facem tot ce putem pentru a descuraja atacurile inamicului acolo - atacuri intense constante, pe care Rusia nu le opreşte, chiar dacă suferă pierderi uriaşe”, a spus Zelenski în mesajul în care prezintă populaţiei bilanţul activităţii zilnice.

UPDATE 22.00 - Trupele rusești desfășoară ofensive în zonele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Șahtarsk și Avdiivka din estul Ucrainei, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de seară de marți.

UPDATE 19.00 - Un înalt oficial american: Rusia nu i-a oferit nicio garanție lui Biden în timpul vizitei la Kiev.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a negat marți afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi oferit garanții de securitate președintelui american Joe Biden în timpul vizitei sale surpriză la Kiev, pe 20 februarie.

"Nu au răspuns decât pentru a confirma primirea notificării", a spus el. "Nu a existat niciun schimb. A fost o simplă notificare și o confirmare de primire, fără garanții", a spus el, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 15:35 - Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul New START este „profund nefericită și iresponsabilă”.

UPDATE 14:50 - Prima reacție a FSB după vizita lui Joe Biden la Kiev: Nu am oferit garanții privind siguranța sa

Serviciul de Securitate al Rusiei, temutul FSB, a avut marți o primă reacție cu privire la vizita președintelui american Joe Biden la Kiev, afirmând că nu a oferit garanții Washingtonului în ceea ce privește siguranța liderului de la Casa Albă în timpul prezenței sale în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 14:20 - Forțele ruse înaintează în estul Ucrainei, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în analiza sa zilnică.

„Trupele ruse au făcut unele progrese în jurul orașului Bahmut și avansează în jurul punctului principal Kupyansk din regiunea Harkov.

Au continuat atacurile la sol în jurul Bahmut și au obținut câștiguri tactice progresive între 19 și 20 februarie. Iar forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk și în vestul regiunii Donețk”, potrivit ISW.

Eastern #Ukraine: #Donetsk Oblast

Russian forces continued ground attacks around #Bakhmut and made incremental tactical gains between 19-20 FEB. Russian forces continued offensive operations in the #Avdiivka-Donetsk City area and western Donetsk Oblast. https://t.co/oWiWh6w0W8 https://t.co/XMS3BXFKvB pic.twitter.com/K2hOWomRcx

— ISW (@TheStudyofWar) February 21, 2023

HARTA Ucrainei, la aproape un an de la invazia Rusiei, 21 februarie 2023

UPDATE 13:48 - Belarus acuză Ucraina că a dus trupe semnificative la frontieră, punându-i în pericol securitatea

Belarusul a susținut marţi că există o „grupare semnificativă de trupe ucrainene” mobilizate în apropierea graniţei sale, avertizând că este „o ameninţare” pentru securitatea sa, scrie Reuters.

"În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secţiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat. Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de multă vreme”, a scris pe Telegram Ministerul Apărării, arătând că va lua „măsuri pentru a răspunde adecvat”, dar va „acţiona cu reţinere”.

UPDATE 13:30 - Premierul italian - Giorgia Meloni a ajuns în capitala Ucrainei - Kiev. 

#Italian Prime Minister Giorgia #Meloni has arrived in #Kyiv. pic.twitter.com/MuefeUCFFO

— NEXTA (@nexta_tv) February 21, 2023

UPDATE 12:00 - Președintele Vladimir Putin a acuzat Statele Unite și Occidentul de provocarea conflictului. În discursul despre starea națiunii, susținut la Moscova, în fața elitei politice și miliare, Putin a reluat toate acuzațiile pe care el sau propaganda Kremlinului le-au formulat în ultimul an, de la manifestările naziste ale regimului de la Kiev până la încercările Occidentului de a distruge familia tradițională și "impunerea pedofiliei ca normă de viață``. Liderul rus a mai anunțat și planurile de înființare a unei noi armate, semn că ostilitățile din Ucraina sunt departe de a se încheia.

IDEILE PRINCIPALE ALE DISCURSULUI

UPDATE 10:00 -  Bombardarea gării din Kramatorsk: HRW acuză armata rusă de "crimă de război"

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi armata rusă de \"crimă de război\" în timpul atacului cu rachetă asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei, în care şi-au pierdut viaţa în aprilie 2022 peste 60 de civili care încercau să fugă din regiune, relatează AFP.

UPDATE 9:46 - Maia Sandu vine în România - întâlniri cu Iohannis, Ciucă și Ciolacu. Planul pus la punct

Totul se întâmplă la scurt timp după ce a acuzat Rusia că plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova. Politica de la Chișinău este una care se scaldă în ape tulburi. Proteste masive sunt organizate de oamenii lui Putin pe străzi, în timp ce noul guvern abia a fost investit. 

UPDATE 7:20 - Vladimir Putin va susține un discurs în centrul Moscovei

 Vladimir Putin va pune la curent marţi elita politică şi militară a Rusiei cu privire la stadiul a ceea ce el numeşte „operaţiunea sa militară specială” din Ucraina, mulţi ruşi fiind nerăbdători să afle care sunt planurile sale pentru anul viitor, relatează Reuters.Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul. Discursul va începe la ora 09.00 GMT în centrul Moscovei

UPDATE 6:10 - Zelenski: Ucraina, gata să ajute Rep. Moldova, la nevoie

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei – descoperit de serviciile de informaţii ucrainene – a fost confirmat după aceea şi de ţările europene şi se leagă de dorinţa Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria, transmite News.ro.

UPDATE 5:45 - Joe Biden a ajuns la Varșovia. Discuții cruciale cu președintele Poloniei

Președintele SUA a sosit luni seara târziu la Varșovia, unde se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda, dar și cu alți lideri ai țărilor de pe flancul estic al NATO.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia