MENIU

Război în Ucraina, ziua 362: Vizită istorică la Kiev, la aproximativ un an de la debutul invaziei ruse. Cum poate influența asta soarta războiului - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 362ă / Foto: Profi Media

Doar câteva zile ne mai despart până la marcarea unui an de la debutul invaziei ruse în Ucraina. În prezent, războiul a ajuns într-o fază de uzură. Există voci care se tem că acesta ar putea excalada, iar scenariul negocierilor pentru o posibilă pace pare tot mai puțin realizabil. 

UPDATE 00.00 - Biden se află în Polonia, după vizita surpriză în Ucraina (ministru polonez)

Președintele american Joe Biden se află în Polonia, a declarat luni agenția de presă de stat PAP, citată de viceministrul polonez de externe Piotr Wawrzyk, după o vizită surpriză în Ucraina.

UPDATE 23.00 - Șeful NATO: Putin "plănuiește mai mult război", în timp ce războiul din Ucraina intră în al doilea an de război

Nimeni nu știe cum se va încheia războiul din Ucraina, dar "nu există niciun semn" că președintele rus Vladimir Putin "și-a schimbat ambițiile" în timp ce invazia se apropie de împlinirea unui an în această săptămână, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 22.00 - Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat, luni, că a transmis delegației chineze cu care s-a întâlnit săptămâna trecută la Conferința de securitate de la München că China este „responsabilă pentru pacea mondială” și că „nu trebuie să furnizeze Rusiei nicio armă”, potrivit CNN.

„Am precizat că China, în special, în calitate de membru al Consiliului de Securitate, este responsabilă pentru pacea mondială în situația pe care o trăim în prezent cu războiul de agresiune al Rusiei, care este și o încălcare a Dreptului internațional. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că China nu trebuie să furnizeze Rusiei nicio armă, nici bunuri cu dublă utilizare”, a spus Baerbock luni, după o reuniune a liderilor UE la Bruxelles.

UPDATE 17:29 -  Medvedev: „După ce a primit garanţii de securitate, s-a dus să jure credinţă regimului neonazist”

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, aliatul lui Vladimir Putin şi în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat luni pe Telegram un scurt comentariu despre vizita lui Joe Biden la Kiev, sugerând că deplasarea a fost posibilă numai după ce Moscova i-a oferit garanţii de securitate.

UPDATE 17:04 - Zelenski: „Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial!”

Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război", a indicat Zelenski în interviul acordat cotidianului german Die Welt. "De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil", a adăugat preşedintele ucrainean.

"Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta", a susţinut Zelenski.

UPDATE, 16:10 - Televiziunea de stat Rossiya 24 a lansat un cronometru cu o numărătoare inversă până la discursul pe care președintele Vladimir Putin urmează să îl susțină în fața parlamentului rus marți.

UPDATE, 15:20 - MIVD, serviciul de informații militare al Olandei, a lansat luni acuzații fără precedent la adresa Rusiei, afirmând că aceasta a încercat să culeagă informații pentru a sabota infrastructură critică din partea olandeză a Mării Nordului.

UPDATE 14:04 - Joe Biden a părăsit Ucraina după vizita-fulger de câteva ore la Kiev, unde a susținut o declarație comună, alături de Volodimir Zelenski, în care a anunțat susținere nelimitată în războiul pornit de ruși și un nou ajutor, suplimentar, financiar și constând din armament. Președintele american a plecat către Varșovia, unde începe o vizită de mai multe zile. Joe Biden urmează să rămână în Polonia până miercuri, 22 februarie.

UPDATE 12:02 - Vizită-surpriză a lui Joe Biden la Kiev. Este prima vizită în Ucraina de la începerea războiului, la 24 februarie 2022.

More footage of Biden in #Kyiv, walking with President Zelenskyy pic.twitter.com/4vHMg6mi8q

— Michael A. Horowitz (@michaelh992) February 20, 2023

 

UPDATE 11:40 Kremlinul „sfătuiește” autoritățile din Republica Moldova să „manifeste prudență” în ceea ce privește „forțele de menținere a păcii ruse” din Transnistria și să nu alunece și mai mult pe panta "isteriei anti-ruse". Adjunctul lui Putin chiar le-a recomandat oficialilor moldoveni să fie "foarte, foarte atenți la astfel de declarații".

UPDATE 11:14 - Rusia va pretinde că orașul Bahmut a fost capturat pentru a marca un an de la invazia din 24 februarie, indiferent de realitatea de pe teren, a afirmat Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Este probabil ca forțele rusești să fie supuse unei presiuni politice tot mai mari pe măsură ce se apropie aniversarea invaziei, se arată în cel mai recent raport al serviciilor secrete britanice.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va menține apărarea de luni de zile a orașului Bahmut din estul țării, dar „nu cu orice preț și nu pentru ca toată lumea să moară”, a declarat președintele ucrainean pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

UPDATE 8:50 - Bilanț sumbru al războiului din Ucraina la capitolul pierderi de vieți umane în rândul copiilor. Vorbim despre cel puţin 461 de copii care au murit în urma invaziei declanşate de Rusia pe 24 februarie 2022. Alți 924 de minori au fost răniți, cel mai recent caz fiind cel al unui băiat de 16 ani din Bahmut, a anunţat biroul procurorului general al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 7:10 - Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a subliniat necesitatea de a-i proteja pe moldoveni, afirmând că „amprentele” Rusiei pot fi găsite peste tot în acest mic stat, iar aliaţii NATO „trebuie să îi ajute cu toţii” de dragul stabilităţii în Europa, relatează CNN.

„Cred că noi, ţările NATO, suntem cu toţii foarte în siguranţă. Dar nu este vorba doar despre noi. Este vorba, de asemenea, despre crearea stabilităţii în jurul nostru, în vecinătatea noastră directă. Şi dacă nu reuşim să integrăm Ucraina în NATO şi în Uniunea Europeană, Ucraina va fi întotdeauna o zonă-tampon, ceea ce nu este nu este corect”, a arătat Mateusz Morawiecki, într-un interviu la CBS News,

UPDATE 6:00 - Capitala Moldovei a fost paralizată de protestele pro-rușilor! Mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia liderului de la Chișinău. Protestul vine la scurt timp după ce președintele Maia Sandu a confirmat că rușii pregătesc o lovitură de stat. Cu doar o zi înaintea manifestației, anchetatorii au descoperit că oamenii erau plătiți să participe la mitingurile partidului Șor și au confiscat sume importante de bani.

UPDATE 5:10 - Ucraina se așteaptă la atacuri cu rachete de croazieră și balistice în perioada 21-24 februarie, înainte ca Rusia să celebreze un an de la începerea invaziei. 

Mihailo Podoliak, un consilier din cadrul Președinției Ucrainei, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni la un post național. Potrivit acestuia, rușii și-ar putea intensifica acțiunile militare în zone dificile, precum Bahmut. „Ei răspândesc constant chestii de genul Să vă fie frică, noi deținem puterea, vom ataca din toate direcțiile. Da, va fi dificil, dar suntem pregătiți pentru orice. Nu suntem la fel cum eram când această invazie a început. Suntem diferiți în general și, în special, Forțele Armate sunt schimbate”, a asigurat consilierul președintelui Zelenski. 

UPDATE 4:45 - Vladimir Putin ar putea anunța sfârșitul operațiunii militare speciale, în timpul discursului său în fața Adunării Federale. Surse apropiate Kremlinului susțin că liderul rus ar putea propune schimbarea statutului campaniei militare în Ucraina. 

Astfel, în loc de operațiune militară specială, care nu apare în legislația rusă, Putin ar putea declara o operațiune antiteroristă, care este reglementată de legea țării. Potrivit acesteia, un astfel de regim este impus în zonele în care ar putea avea loc atacuri sau ciocniri teroriste și vine la pachet cu o serie de restricții asupra rezidenților și drepturi mai mari pentru forțele de securitate. El se încheie odată ce liderii consideră că amenințarea a dispărut. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia