MENIU

Război în Ucraina, ziua 347: Bahmutul, aproape încercuit de armata lui Putin! Primul tanc Leopard 2 a fost trimis deja în Ucraina - FOTO& VIDEO - LIVE TEXT

Tanc Leopard 2/ Twitter ministrul canadian al Apărării, Anita Anand

Primul tanc Leopard a părăsit Canada şi se îndreaptă spre Ucraina. Ofensiva ruşilor în Donbas continuă. Sunak spune că se concentrează pe trimiterea de arme britanice în Ucraina cât mai repede posibil.

UPDATE 10:33Trupele ucrainene vor începe antrenamentele pe tancurile Leopard de luni, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, relatează CNN.

UPDATE 19:49 - Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, care era încărcat într-un avion pentru a fi dus în Ucraina.

„Tancurile de luptă sunt în drum pentru a ajuta Ucraina. Primul tanc canadian Leopard 2 este pe drum. Sprijinul Canadei pentru Ucraina este neclintit”, a scris ea pe Twitter sâmbătă, alături de imaginile cu tancul de fabricație germană încărcat în avion.

„Astăzi, un avion al Forțelor Aeriene Canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 pe care Canada îl trimite în Ucraina”, a a mai scris ea.

Astfel, acesta ar fi primul tanc Leopard 2 din cele 4 promise de Canada.

UPDATE 17:25 - Armele cu rază lungă de acţiune, a căror livrare a fost promisă Ucrainei de către ţările occidentale, nu vor servi pentru a viza teritoriul rus, ci doar zonele ocupate, a afirmat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de AFP.

"Declarăm mereu partenerilor noştri că ne obligăm să nu utilizăm armele furnizate de partenerii străini împotriva teritoriului Rusiei, ci doar asupra unităţilor lor în teritoriile ocupate temporar în Ucraina", a declarat Reznikov într-o conferinţă de presă la Kiev.

UPDATE 16:57 - Forțele ruse au construit o bază în nordul Crimeei, potrivit analistului Brady Africk de la American Enterprise Institute, citat de Sky News.

Imaginile vin la câteva zile după ce autoritățile ruse instalate în Crimeea au declarat că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din peninsulă, inclusiv unele aparținând unor politicieni ucraineni de rang înalt și personalități de afaceri.

UPDATE 16:00 - Bahmut, din ce în ce mai încercuit de forţele ruse; Prigojin susţine că luptele sau dau în cartierele din nordul oraşului

Rusia a continuat să facă mici progrese în tentativa de a încercui oraşul asediat Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit unui buletin actualizat publicat duminică de Ministerul britanic al Apărării şi citat de dpa. În acelaşi timp, patronul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin susţine că luptele se dau deja în cartierele din zona de nord a oraşului, potrivit AFP.

UPDATE 15:00 - Forţele ruse au confiscat cărţi ucrainene din bibliotecile şi şcolile din estul ocupat al regiunii Lugansk şi le-au ars în centrale termice, potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă, o organizaţie condusă de Forţele Speciale ale Ucrainei, relatează News.ro.

În Rovenkî, ocupată de ruşi, cărţile ucrainene, în special literatura, sunt arse în masă, potrivit relatării. The Guardian nu a putut verifica informaţia.Procurorii ruşi din regiunea ocupată Lugansk au primit ordin să confişte 365 de ediţii de cărţi ucrainene din şcolile şi bibliotecile din regiune, relatează Kyiv Independent.

Rusia a depus un efort deliberat pentru a impune naraţiuni propagandistice copiilor ucraineni prin educaţie în teritoriile ocupate de la începutul invaziei în Ucraina.

Mii de copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei ar fi fost deportaţi forţat în Rusia.

UPDATE 11:30 - Şeful Wagner: Ucrainenii nu vor renunţa

În zona de nord a lui Bahmut au loc lupte aprige pentru fiecare stradă şi casă, iar ucrainenii nu se retrag, a relatat fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, negând informaţiile vehiculate în presa rusă, că trupele Kievului se retrag din oraşul din Donbas. „Se luptă până la capăt”, a reiterat el. Vineri, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că soldaţii săi vor lupta cât vor putea, dar situaţia devine din ce în ce mai grea.

În ultimele zile, au sosit întăriri pentru trupele ruse adunate în jurul oraşului. În cazul unei cuceriri, acesta ar fi primul obiectiv strategic major atins de soldaţii Moscovei începând din vară.

UPDATE 11:00 - Scholz: Putin nu m-a ameninţat niciodată

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu mi-a făcut niciodată nicio ameninţare la adresa mea sau a Germaniei”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat Bild am Sontag, într-o referire la afirmaţiile fostului prim-ministru britanic Boris Johnson că şeful Kremlinului a ameninţat într-un apel telefonic că va executa asupra Regatului Unit un atac cu rachete.

UPDATE 10:50 - Ucraina: două rachete ruseşti la Harkov, au lovit un bloc de apartamente

Două rachete ruseşti au aterizat în centrul oraşului Harkov, iar una a lovit o clădire rezidenţială. Despre aceasta a relatat primarul oraşului din estul Ucrainei, Ihor Terekhov, precizând că „în clădirea de locuinţe a izbucnit un incendiu şi o persoană a fost rănită”.

UPDATE 10:30 - Serviciile britanice de informaţii: oraşul Bahmut este din ce în ce mai izolat

„În timp ce mai multe rute alternative de aprovizionare din întreaga ţară rămân disponibile forţelor ucrainene, oraşul Bahmut este din ce în ce mai izolat”. Serviciul de informaţii al Ministerului Britanic al Apărării scrie pe Twitter, explicând că „cele două drumuri principale ale oraşului pentru apărătorii ucraineni - M03 şi H32 - sunt probabil acum ambele ameninţate de foc direct, în urma avansului Rusiei”. La începutul acestei săptămâni, forţele paramilitare ale grupului Wagner au capturat cel mai probabil o rută subordonată care leagă Bahmut de oraşul Siversk”.

UPDATE 10:00 - Fostul premier israelian Naftali Bennett: Putin l-a asigurat în martie trecut că nu îl va ucide pe Zelenski

Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat într-un podcast că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat, în timpul unei întâlniri din martie, că nu îl va ucide pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Întors în avion, preşedintele ucrainean l-a sunat: „Eşti sigur? Şi i-am spus, „da, 100%, nu te va ucide”, a spus fostul şef de guvern al statului evreiesc, primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după invadarea Ucrainei din februarie. „Tot ce am făcut a fost în coordonare cu SUA, Germania şi Franţa”, a adăugat Bennett, care la acea vreme era hotărât să „ajute” în continuare, în virtutea „accesului la toate părţile implicate”.

UPDATE 09:30 - Kiev: Ruşii bombardează Harkov, rachetă în centru

Armata rusă bombardează în această dimineaţă oraşul Harkov şi alte părţi ale regiunii din estul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram. O rachetă S-300 a lovit centrul oraşului, „informaţiile despre posibile victime şi distrugeri sunt încă în curs de investigare”, a adăugat Sinegubov.

UPDATE 09:15 - Armata Kievului: lupte grele la Bahmut, Doneţk

Lupte grele se desfăşoară în Bahmut, Doneţk, atacurile trupelor sunt, de asemenea, asupra Avdi\"vka, Liman, Novopavliv, iar ofensiva inamică a fost respinsă de armata ucraineană în apropierea a nouă aşezări ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de Statul Major al armatei de la Kiev, citat de presa ucraineană. „Federaţia Rusă îşi concentrează eforturile pe desfăşurarea de acţiuni ofensive în direcţiile Kupian, Liman, Bahmut, Avdiivka şi Novopavliv”, a spus Statul Major.

UPDATE 09:10 - Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei: Putin este fără scrupule: să ne pregătim, va putea folosi arma atomică

UPDATE 08:00 - Canada trimite primul tanc Leopard 2

Canada a trimis primul dintre tancurile promise, Leopard 2, în Ucraina. Vehiculul a fost transportat la bordul unui avion militar, a explicat ministrul Apărării, Anita Anand. „Vom continua să oferim Forţelor Armate ale Ucrainei echipamentul de care au nevoie pentru a câştiga”, a adăugat ministrul. „Sprijinul acordat Ucrainei – a adăugat el – este de neclintit”.

UPDATE 07:00 - Ucraina: acord Scholz-Zelensky că armele nu vor lovi Rusia

Armele furnizate de Occident Ucrainei nu vor lovi teritoriul Rusiei: preşedintele ucrainean, Zelenski, l-a asigurat pe cancelarul german, Olaf Scholz, care a relatat acest lucru într-un interviu pentru Bild am Sonntag. „Există un acord asupra acestui punct”, a spus Scholz, abordând preocupările legate de utilizarea viitoare a tancurilor Leopard şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune în conflict.

Pentagonul a fost cel care a anunţat că rachetele capabile să lovească o ţintă aflată la 150 de kilometri distanţă şi, prin urmare, în spatele frontului rusesc, ar putea fi incluse în noul pachet de ajutor militar. În ceea ce priveşte tancurile, „între 120 şi 140” vor ajunge din diverse ţări, inclusiv 14 din Germania. „Împreună cu aliaţii noştri – a explicat Scholz – îi furnizăm Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra, iar cu ei, începând cu Statele Unite, am evaluat cu atenţie fiecare livrare de arme. Este o abordare comună care evită o escaladare a războiului”.

Ucraina va introduce sistemul Delta 
 
Guvernul a dat oficial undă verde implementării în apărarea ucraineană a platformei Delta, primul sistem de cunoaştere a situaţiei de tehnologie militară ucraineană dezvoltat în conformitate cu standardele NATO.  Autorităţile ucrainene au permis ca sistemul să fie plasat într-un cloud din afara Ucrainei pentru a-l proteja de atacurile cibernetice ruseşti. 
 
Delta este un sistem de colectare şi gestionare a informaţiilor creat de Ucraina cu ajutorul aliaţilor săi pentru a ajuta armata să urmărească mişcările forţelor ruseşti.
 
Sistemul oferă informaţii complete în timp real, cu integrare la nivel înalt, din mai multe surse, pe o hartă digitală care poate rula pe orice dispozitiv electronic, de la un laptop la un smartphone.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina