MENIU

Război în Ucraina, ziua 31 - Rusia a reluat bombardamentele asupra Kievului. Joe Biden, mesaj de forță din Polonia: Putin e un măcelar

A trecut mai mult de o lună de când Putin a început invazia Ucrainei, iar dinamica războiului pare să se schimbe. Armata ucraineană a trecut la contraofensivă și încearcă să împingă trupele rusești înapoi, dar localitățile din jurul Kievului au fost din nou bombardate. de asemenea, a fost lovit și Liovul, cel mai apropiat oraș major de granița cu Polonia, țară vizita sâmbătă de președintele Joe Biden. De la Varșovia, acesta i-a transmis lui Vladimir Putin că determinarea vestului de a-l opri a crescut și că nu este decât "un măcelar".

UPDATE 18.30 Armata rusă a bombardat sâmbătă Liovul, cel mai mare oraș ucrainean din apropierea graniței cu Polonia, chiar în ziua în care liderul american Joe Buden a făcut o vizită la Varșovia. 3 explozii puternice s-au auzit sâmbătă lângă Liov, potrivit unui oficial al municipalității. In filmări se observă o coloană uriașă de fum, provenită, potrivit martoilor, de la un depozit de carburanți lovit de rachete rusești.

UPDATE 16.50  FOTO Armata rusă a reluat asaltul asupra Kievului. Bombardamente intense cu obuze și rachete. Periferia din vestul şi estul capitalei ucrainene a fost lovită de tiruri de obuze, iar forţe terestre ale Moscovei înaintează în unele districte, potrivit Administraţiei Militare a Regiunii Kiev.

 

UPDATE 15.50 Joe Biden a vizitat, sâmbătă, Polonia și a discutat cu omologul său Andrzej Duda, dar și cu 2 miniștri ucraineni aflați la Varșovia - prima sa întâlnire față în față cu astfel de oficiali la nivel înalt de când forțele ruse au invadat țara în urmă cu o lună.

UPDATE 15.45 - Periferia din vestul şi estul capitalei ucrainene a fost vizată de tiruri de obuze sâmbătă, anunţă Administraţia Militară a Regiunii Kiev, iar forţe ruse înantează în unele districte.

Localităţile Маkariv, Bucea şi Irpin, situate în vestul Kievului, au fost vizate în atacuri cu obuze, anunţă comandantul Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksandr Pavliuk.

UPDATE 13.30 - Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei raportează sinuciderea comandantului Regimentului 13 Tancuri din Divizia 4 Tancuri din Rusia.

UPDATE 12.50 - Trupele rusești au intrat în Slavutych, oraș satelit al centralei nucleare de la Chernobil, au răpit primarul și, în timp ce trageau cu armele în aer, au aruncat cu grenade paralizante în protestatarii pașnici care se adunaseră pentru a protesta împotriva ocupației rusești, a anunțat Oleksandr Pavliuk, șeful administrației militare regionale din Kiev, pe Telegram.

Mulțimea s-a adunat în piața principală, a desfășurat un steag mare de stat și a scandat: „Glorie Ucrainei!”, „Ucigașilor”.

🇺🇦 protests against Russian occupiers in Slavutych city. Our chants get neater every day. “Fuck off, murderers!” pic.twitter.com/0XnF0f9pHW

— Liubov Tsybulska (@TsybulskaLiubov) March 26, 2022

UPDATE 11.30 - Un oficial ucrainean susține că orașul Herson va fi recucerit sâmbătă de armata Ucrainei, potrivit Sky News.

UPDATE 11.10 -  Ruşii ”se laudă că pot distruge cuarmament nuclear nu doar o anumită ţară, ci întreaga planetă”, denunţă Zelenski într-un mesaj video difuzat în faţa unor lideri politici şi economici, tradus în arabă.

UPDATE 10.40 - Trupele rusești au intrat în orașul Slavutich, oraș aflat în regiunea Kiev.

Trupele rusești desfășoară operațiuni de luptă pentru capturarea așezărilor Novomikhailovka și Novobakhmutovka, provocând pagube uriașe, inclusiv în rezervele ucrainenilor, transmite Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 8.45 - Un general rus de rang înalt a făcut unele dintre cele mai detaliate remarci publice până în prezent cu privire la strategia militară a Rusiei în Ucraina. Serghei Rudosky susține vineri că „prima etapă” a planului militar al Rusiei este acum finalizată, iar concentrarea lor principală este acum estul Ucrainei.

UPDATE 8.30 - Oraşul Herson rămâne sub controlul total al Rusiei, au declarat câţiva locuitori ai oraşului pentru CNN, în timp ce un oficial american a transmis că nu pot spune cu precizie exact cine deţine controlul asupra Hersonului, dar ideea este că nu pare să fie atât de solid sub controlul Rusiei ca înainte, şi că pot spune că este de fapt din nou un teritoriu contestat.

UPDATE 07.00 - Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev.

Semne ale contraofensivei au început să apară încă de la jumătatea lunii martie. Săptămâna trecută, armata ucraineană a anunțat că a distrus o mare navă de debarcare plină cu echipament militar într-un port ocupat.

Potrivit unui oficial de la Pentagon, Herson, primul oraș mare cucerit de ruși, a devenit din nou teritoriu contestat, după ce ucrainenii au lansat un contraatac.

Mai mult, oficialii ucraineni și occidentali susțin că armata ucraineană a făcut progrese și în jurul Kievului, unde în continuare au loc lupte intense.

Între timp, șeful departamentului operațional al armatei ruse a anunțat că operațiunile militare din Ucraina se vor concentra pe eliberarea completă a regiunii Donbas, aflată în estul țării. Forțele ruse au întâlnit o rezistență puternică în nordul Ucrainei și în jurul Kievului. 

Mai multe articole despre:
invazie rusia ucraina razboi ziua 31