MENIU

Război în Ucraina - Ziua 302 - Zelenski, primul mesaj către ucraineni după vizita în SUA - Putin acuză Kievul că nu vrea negocieri de pace - LIVE TEXT

Zelenski / Foto: Profi Media

Zelenski este mulţumit de rezultatele primei vizite oficiale în afara ţării de la începutul invaziei. Preşedintele ucrainean a prezentat planul său de pace omologului american, Joe Biden. Biden a promis un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina. Putin a avut prima ieșire după vizita istorică a președintelui ucrainean la Washington și apelează la un discurs duble privind pacea sau finalizarea războiului. România este menționată de oficiali ruși printre frunizorii principali de armament către Ucraina. Iar Ucraina este acuzată de România că a grăbit votul pentru modificarile statutului minorităților. SUA avertizează asupra ascensiunii periculoase a gruparii paramilitare Wagner, cu urmări în războiul din Ucraina, dar și asupra puterii de la Kremlin.

UPDATE 01:00 - Au fost difuzate primele imagini cu pregătirea militarilor ucraineni în Marea Britanie, postate de Ministerul britanic al Apărării: „Munca în echipă este esențială pentru victorie, iar recruții ucraineni sunt învățați să lucreze împreună în luptă pentru a învinge inamicul”.

UPDATE 00:40 - Rușii ocupanți din Mariupol au început să demoleze ce a mai rămas din clădirea Teatrului bombardat pe 16 martie. În atacul aerian de atunci, au murit 600 de civili, inclusiv copii, dintre cei care se adăposteau în subsolul Teatrului dramatic din Mariupol.

UPDATE 00:15 - SUA au avertizat asupra pericolului prezentat de ascensiunea grupării paramilitare Wagner, condusă de Serghei Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”. Americanii condamnă implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina prin furnizarea de armament Rusiei, prin grupul Wagner, și transmit un avertisment în legătură cu jocul făcut de grupul paramilitar, care ar urmări inclusiv preluarea conducerii Kremlinului.

UPDATE 23:30 - Un prim grup de militari ucraineni a finalizat pregătirea în Cehia în cadrul misiunii europene de instruire EUMAM. Anul viitor, în 2023, încă alte patru grupuri de militari ucraineni, în număr de aproximativ 800, ar trebui să ajungă în Cehia.

UPDATE 22:30 - Zelenski a transmis primul său mesaj video de sfârșit de zi, după întoarcerea din vizita în SUA, și a vorbit despre „rezultate bune” ale acesteia. Președintele Ucrainei a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru ajutorul său, pentru determinarea de a învinge. Zelenski a anunțat că la întoarcere, în Polonia, a avut o întâlnire și cu președintele Andrzej Duda.

UPDATE 21:00 - Președintele Vladimir Putin a folosit cuvântul „război” pentru prima oară, oficial, referindu-se la invazia din Ucraina.

UPDATE 20:00 - Dublu discurs al președintelui Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri, subliniind că aspiră la acest obiectiv şi îndemnând Kievul să accepte realitatea şi negocierile. "Scopul nostru nu este să intensificăm conflictul, ci, dimpotrivă, să terminăm acest război, la acest lucru aspirăm. Toate conflictele armate se încheie prin negocieri. Cu cât Kievul va înţelege mai repede acest lucru, cu atât mai bine", a declarat Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă, potrivit cotidianului Le Monde, informează Mediafax.

UPDATE 19:30 - România avertizează Ucraina în legătură cu adoptarea legii statutului mimnorităților, inclusiv pentru comunitatea românească. MAE transmite că accelerarea modificărilor adoptate de Kiev afectează consultările cu minoritățile și traseul de aderare la UE al Ucrainei.

UPDATE 19:00 - Lupte grele se dau la sol în Vuhledar, regiunea Donețk. Imagini cu distrugerile din zonă au fost publicate de un jurnalist ucrainean.

UPDATE 18:45 - Rusia lansează un avertisment către București când menționează România printre principalii furnizori de armament în Ucraina în timpul războiului. 

UPDATE 17:40 - Aproape 10 mii de copii din Ucraina au avut de suferit din cauza războiului până în acest moment. Peste 1.300 au fost uciși și răniți, iar peste 8 mii au fost dați dispăruți. În plus, aproape 9 mii de copii au fost dați dispăruți de la începutul invaziei ruse, iar până în prezent au fost găsiți peste 8.300, în timp ce alți 332 sunt în contiuare considerați dispăruți.

UPDATE 15:47 - Ministrul apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, s-a deplasat pe linia frontului din Ucraina pentru a inspecta poziţiile forţelor armate, a comunicat joi ministerul său, anunţând a doua vizită de acest fel în mai puţin de o săptămână, transmite AFP.

"În prima linie", Şoigu "a verificat condiţiile de desfăşurare a personalului şi materialului militar" şi "a inspectat zonele de poziţionare a unităţilor militare, condiţiile de cazare şi de încălzire ale personalului", a indicat ministerul pe Telegram, însoţind mesajul cu o postare video în care apare ministrul rus.

UPDATE 14:00Faptul că Occidentul furnizează Ucrainei sprijin militar şi vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington demonstrează în continuare că "Occidentul, în ansamblul său, se pregăteşte pentru o confruntare de lungă durată cu Rusia”, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, citată de CNN.  

UPDATE 12:00 - În ziua 302 a invaziei declanșate de Vladimir Putin armata rusă a ajuns la peste 100.000 de soldați morți, potrivit ultimei estimări publicate de armata ucraineană.

Astfel, în ultima zi, armata Moscovei a pierdut 660 de soldați, ceea ce a dus totalul la 100.400 de militari ruși „lichidați”.

UPDATE 10:16 - Volodimir Zelenski nu este dispus să facă niciun compromis teritorial în vederea unor eventuale negocieri de pace cu Rusia. A spus-o odată și a susținut-o din nou în timpul vizitei sale la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden.

UPDATE 9:38 - Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, avertizează că acţiunile "provocatoare” ale americanilor - referire la furnizarea sistemului Patriot - duc către o escaladare ale cărei consecinţe "nu pot fi imaginate”.

UPDATE 9:30 - Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o nouă lege ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru "sabotori", subliniind emergenţa ameninţărilor teroriste, inclusiv din partea unor cetăţeni străini, pe fondul conflictului din Ucraina, informează AFP.

Anul acesta, autorităţile ruse au adoptat mai multe legi pentru a contracara orice ameninţare percepută la nivel naţional împotriva intervenţiei lansate în urmă cu aproape 10 luni în Ucraina.

UPDATE 8:00 - De la 24 februarie, în regiunea Odesa au fost găsiți peste 120 delfini. Aceștia au murit din cauza utilizării sonarelor de către navele rusești, a declarat Serghei Kostenko, șeful Parchetului Regional Odesa, potrivit presei locale, citată de Rador.

UPDATE 07:00 - Putin demonstrează că Rusia nu este interesată să-şi reducă eforturile de război, în ciuda creşterii impactului negativ asupra societăţii
Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul  Apărării, Serghei Şoigu, au prezidat la Moscova un Colegiu al Ministerului Apărării. Aceştia au făcut mai multe declaraţii privind direcţia strategică a armatei ruse, în timpul cărora Putin a reiterat că Rusia „va asigura siguranţa tuturor teritoriile ruse, inclusiv teritoriile anexate ilegal în Ucraina”.

UPDATE 04:20 - Fostul director al corporaţiei spaţiale de stat ruse Roscosmos a fost rănit în Doneţk
Fostul director al corporaţiei spaţiale de stat ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a fost rănit în urma unor focuri de armă în Doneţk. Rogozin stătea cu un grup de consilieri militari când hotelul lor a fost atacat.

UPDATE 02:30 - Zelenski le mulţumeşte americanilor pentru sprijinul acordat
Vorbind alături de preşedintele Camerei, Nancy Pelosi la Capitoliu, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că discursul pe care îl va ţine în faţa membrilor Congresului nu este doar pentru parlamentari, ci pentru toţi americanii.

„Este o mare onoare pentru mine şi vreau să transmit toate (acele) mesaje pe care le-am pregătit (congresului american) în limba dumneavoastră, cu tot respectul pentru ţara dumneavoastră, pentru sprijinul acordat Ucrainei în lupta pentru libertatea ei”, a declarat Zelenski.

Mai multe articole despre:
biden zelenski razboi in ucraina sua