MENIU

Război în Ucraina - Ziua 292 - Președintele Zelenski le cere ţărilor G7 să furnizeze mai multe arme Ucrainei. Kievul promite mai multe atacuri în Rusia - LIVE TEXT -

Război în Ucraina / Foto: Inquam Photos

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni ţărilor G7 să furnizeze Ucrainei mai multe arme şi echipamente militare, după aproape nouă luni de la invazia rusă a ţării sale, relatează AFP. Pe de altă pare, Kievul promite mai multe atacuri în interiorul teritoriului Rusiei.

UPDATE 23:48 Rusia, confruntată cu stocuri insuficiente, pare să folosească bombe expirate.

Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate pe măsură ce stocurile sale de muniţii scad după mai bine de nouă luni de război în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american, transmite AFP.

Stocurile moderne de muniţie ale Moscovei "se epuizează rapid" şi riscă să nu dureze decât până la începutul anului 2023, dacă forţele ruse vor continua să bombardeze Ucraina în ritmul actual, a declarat reporterilor oficialul militar american, sub protecţia anonimatului.

UPDATE 21: 28 - Ucraina promite că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei, în timp ce experţi militari ruşi admit că Ucraina dispune de capacităţi pentru astfel de acţiuni şi cer consolidarea antiaerienei ruse în profunzimea teritoriului, scrie Agerpres.

Vom lovi acolo unde este necesar, unde trebuie să lovim inamicul, pentru că inamicul este aici, de la frontieră până la Vladivostok”, iar pentru aceasta „nu vom cere permisiunea nimănui”, a declarat la televiziunea ucraineană secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov.

Potrivit presei americane, Washingtonul va lăsa Kievul să aleagă cum să-şi folosească armele contra Rusiei, cerându-i doar să respecte „legile războiului şi convenţiile de la Geneva”, după atacurile de săptămâna trecută cu drone asupra a două baze aeriene ruseşti situate la sute de kilometri de frontiera ucraineană.

UPDATE 21:23 - „Ucraina are nevoie de tancuri moderne", de "artilerie, tunuri şi obuze", precum şi de "rachete cu rază lungă de acţiune", a menţionat preşedintele Zelenski la reuniunea G7, prin videoconferinţă, potrivit preşedinţiei ucrainene.

Ucraina are nevoie de "aproximativ două miliarde de metri cubi" de gaz suplimentar pentru a trece iarna, a precizat preşedintele Volodimir Zelenski, după ce Rusia a deteriorat considerabil infrastructura energetică a ţării în ultimii ani.

"Teroarea împotriva centralelor noastre electrice ne-a determinat să folosim mai mult gaz decât ne-am aşteptat. Şi de aceea avem nevoie de un sprijin suplimentar, în această iarnă. Vorbim despre un volum de aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz care trebuie achiziţionat suplimentar", a spus el în discursul difuzat prin videoconferinţă.

UPDATE 19.00 - Trupele ruse continuă atacurile cu rachete, drone şi artilerie în estul şi sudul Ucrainei, milioane de cetăţeni ai acestei ţări neavând electricitate în urma unor noi lovituri asupra infrastructurilor energetice. Ucraina a anunțat luni că toate termocentralele și hidrocentralele sale au fost avariate de atacuri ale forțelor rusești.

UPDATE 18.00 - Ucraina estimează că forțele armate ruse mai au suficiente rachete pentru doar câteva atacuri pe scară largă însă afirmă că Rusia continuă să construiască astfel de arme.

UPDATE 17.00 - Polonia și Germania ar trebui să ceară UE mai mult sprijin pentru a face față unei preconizate creșteri a numărului de refugiați ucraineni în timpul iernii, a declarat luni președintele polonez.

„Cred că ar trebui să ne adresăm Comunității Europene, astfel încât să existe un sprijin financiar pentru țările noastre, care poartă o povară deosebită prin găzduirea refugiaților din Ucraina", a declarat Andrzej Duda în timpul unei conferințe de presă la Berlin.

UPDATE 16.00 - Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite luni în orașul Herson, după un „bombardament masiv" din partea forțelor ruse, a spus guvernatorul regiunii.

Ucrainenii au eliberat orașul de sub ocupația rusă la 11 noiembrie și de atunci forțele rusești trag asupra acestuia de pe partea opusă a NIprului.

Guvernatorul Iaroslav Yanushevych a scris pe Telegram că victimele au fost înregistrate într-un singur cartier, dar că echipele de salvare cercetau și o altă zonă în căutarea unor posibile victime.

UPDATE, 14:00 - UE și-a asigurat suficiente gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor dacă Rusia va reduce și mai mult livrările, au spus luni Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie. 


UPDATE, 11:30 - În actualizarea sa zilnică privind situația militară din întreaga țară, Statul Major General al Ucrainei a afirmat că forțele sale au respins asalturile rusești asupra a patru așezări din estul regiunii Donețk și asupra a opt așezări din regiunea adiacentă Lugansk.

Rusia și-a continuat atacurile asupra Bahmut, oraș transformat într-un morman de ruine, Avdiivka și Lîman, și a lansat două atacuri cu rachete împotriva infrastructurii civile din Kostyantynivka, toate în regiunea Donețk.

Pe de altă parte, forțele rusești au efectuat peste 60 de atacuri cu sisteme multiple de rachete care au vizat infrastructura civilă din Herson, a precizat Statul Major General.

De asemenea, Rusia a bombardat așezări de-a lungul liniei de front din Zaporojie, a precizat sursa citată, în timp ce forțele ucrainene au lovit puncte de control rusești, depozite de muniții și alte ținte.


UPDATE, 10:30 - Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de militarii ruși din Melitopol au surprins rezultatele unui atac cu rachete HIMARS asupra unui hotel despre care ucrainenii afirmă că a fost folosit ca bază de trupele de invazie. 

Imaginile dramatice au surprins, printre altele, cum soldații ruși încearcă să își scoată răniții dintre flăcările puternice.

 

UPDATE, 9:50 - Statele membre ale Uniunii Europene nu au ajuns încă la un acord cu privire la cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni șeful politicii externe a blocului.

Josep Borrell a spus că speră să se ajungă la un acord în cursul zilei de luni sau marți, declarația fiind făcută înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE.

 

UPDATE 06:10 Situaţie alarmantă în Zaporojie, unde 232 de localnici sunt ţinuţi ostatici de ruşi
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a raportat că 573 dintre cetăţenii regiunii au fost în captivitatea Rusiei în ultimele nouă luni, iar 232 sunt încă ostatici. Starukh a adăugat că organizaţiile internaţionale sunt adesea „neputincioase” când vine vorba de încălcări ale drepturilor omului.

UPDATE 05:00 ISW: Este puţin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina din cauza dinamicii interne din cadrul ţării
Dictatorul din Belarus, Alexandru Lukaşenko, nu intenţionează să intre în război cu Ucraina din cauza posibilităţii reapariţiei tulburărilor interne dacă aparatul său de securitate este slăbit de participarea la un război costisitor, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său raport.

UPDATE 04:00 Ucraina a dezamorsat peste 300.000 de explozibili
De la începutul invaziei militare pe scară largă a Rusiei, cel puţin 302.802 de explozibili şi 2.891 kilograme de explozibili, inclusiv 2.155 de bombe livrate de avioane, au fost neutralizate, transmite Serviciul de Stat de Urgenţă al Ucrainei. Pirotehnicienii au inspectat un total de 76.432 de hectare de teren cu încărcătură neexplodată, o suprafaţă mai mare decât întreaga ţară din Orientul Mijlociu, Bahrain.

UPDATE 03:00 Trupele ruse bombardează regiunea Sumy
Trupele ruse au vizat comunităţile Seredyna-Buda şi Velyka Pysarivka. Rusia a folosit mortare de 120 mm pentru a bombarda un sat de graniţă nedezvăluit încă. Nu au existat victime, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE 02:00 Biden şi Zelenski au discutat telefonic înainte de summitul G7
Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că a vorbit cu preşedintele american Joe Biden la sfârşitul zilei de 11 decembrie, înaintea viitorului summit al Grupului celor 7. Cei doi au discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării şi securitatea energetică a Ucrainei, precum şi despre „formula de pace în zece paşi” a Ucrainei.

UPDATE 01:00 Borrell: Războiul din Ucraina este un semnal de alarmă pentru UE
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost un semnal de alarmă pentru capacităţile de apărare ale Uniunii Europene, deoarece livrările de arme către Ucraina epuizează stocurile militare din Europa, a declarat şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, într-un comunicat.

UPDATE 00:45 Ucraina sancţionează şapte lideri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliată Rusiei
Preşedintele Volodimir Zelenski a emis un decret împotriva a şapte reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei, afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse, prin care a pus în aplicare decizia Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională.

„Facem totul pentru ca statul agresor să nu aibă  şansa de a influenţa societatea ucraineană prin cel mai sensibil canal de comunicare: biserica”, a declarat Zelenski.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina rusia