MENIU

RĂZBOI în Ucraina, ziua 29 - Rușii au ucis 200 de civili la Cernihiv. În Mariupol, rușii trag în oameni din biserici

Razboi în Ucraina

Astăzi s-a împlinit o lună de când a izbucnit războiul în Ucraina. Vorbim despre o lună în care viața ucrainenilor a fost complet dată peste cap și în care nimic nu a mai semănat cu ceea ce știau ei. Din 24 februarie - ziua nefastă în care liderul de la Kremlin a anunțat startul "misiunii militare speciale", focul, foametea, frigul și mirosul morții au devenit noile realități cu care ucraineii au trebuit să se obișnuiască. Lor li s-a adăugat sunetul strident al sirenelor antiaeriene, care de la un timp nu au mai făcut diferența între zi și noapte, sunând în permanență, în unele regiuni ale țării. Peste noapte, Mariupol, Meritopol, Harkov, Herson, Cernihiv, Irpin, Sumy, Izium, Lviv, Odesa, Kiev s-au transformat din niște puncte geografie pe hartă în adevărate simboluri de luptă pentru libertate și rezistență acerbă. Uniți strâns în jurul președintelui Volodimir Zelenski, ucrainenii au decis să-și apere pământul cu prețul vieții lor. Victime ale acestui război nemilos au căzut rând pe rând femei, bătrâni și copii. Și nu puțini. 128 de micuți și-au pierdut viața de la începutul invaziei, iar peste 3,5 milioane de refugiaţi au părăsit țara. Deși trupele rusești sunt din ce în ce mai demoralizate, liderii occidentali se așteaptă la ce e mai rău din partea lui Vladimir Putin. SUA creează chiar planuri de urgență în cazul în care Rusia va folosi arme chimice, biologice sau nucleare în țara vecină.

UPDATE 21:24 -  La Kiev, 75 de civili au fost uciși în ultima lună din cauza bombardamentelor rușilor. 

La Kiev, 75 de civili au fost uciși într-o lună de bombardamente de către invadatorii ruși, inclusiv 4 copii, 307 civili și 16 copii, spune primarul orașului, Vitali Klitschko.

UPDATE 20:53 -  Rușii au ucis 200 de civili la Cernihiv. Până la 200 de civili au fost uciși în urma bombardamentelor rusești de la Cernihiv. Viaceslav Chaus, șeful Administrației Regionale de Stat Cernihiv, a declarat pentru Liga.net într-un interviu  , relatează Ukrinform.

"Cernihiv este sub foc constant. Oamenii mor. Dacă în urmă cu două sau trei zile am vorbit despre 100 de decese în Cernihiv, acum pot spune cu încredere că ne apropiem de cei 200 de civili morți", a spus Chaus.

Astăzi, apărătorii Cernihivului au distrus o coloană inamică format din două vehicule blindate Tiger și KamAZ.

UPDATE 19:19 - Ofensiva forțelor de ocupație ale Federației Ruse în Ucraina practic a încetat, în sud postul de comandă al ocupanților a fost distrus. 

Aleksey Arestovich, consilier al președintelui, a spus acest lucru în timpul unui mesaj video publicat pe pagina de Facebook a OP.

"Astăzi avem o lună calendaristică de la începutul fazei active a războiului ruso-ucrainean. Și ne putem aminti doar cum au încercat să ia Kievul timp de trei zile. Acum frontul este practic înghețat. Statul Major, Ministerul Apărarea și Forțele Armate ale Ucrainei raportează că inamicul se află în multe direcții, nu are resursele pentru a continua ofensiva, practic sta pe loc și are probleme cu proviziile materiale, combustibil, muniție și alte tipuri de suport material. și invadatori desculți”, a subliniat Arestovich.

UPDATE 18:50 - Forţele ruse au lansat peste 1.800 de lovituri aeriene asupra Ucrainei de la începutul invaziei. Unităţi ruse au lansat peste 1.800 de lovituri aeriene asupra Ucrainei de când a început invazia Rusiei în urmă cu exact o lună, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Kiev, relatează dpa. În plus, sute de rachete au fost lansate asupra unor ţinte ucrainene de la sol şi de pe apă, inclusiv 175 de rachete Iskander şi 183 de rachete Kaliber, potrivit Ministerului Apărării.

UPDATE 17:42 - Trupele armatei ruse pare să nu aibă niciun Dumnezeu. Mai nou, au transformat o biserică în cuib de mitraliere, de unde au lansat atacuri asupra orașului, în Mariupol. 

UPDATE 16:12 - Cel puțin 6 civili au fost uciși și alți 15 răniți, joi, într-un bombardament rusesc în Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional, citat de Le Figaro.

„Potrivit datelor preliminare, șase civili au fost uciși și alți 15 răniți și internați”, a scris Oleg Siniegubov.

Conform acestuia, bombardamentul a lovit un birou poștal în apropierea căruia locuitorii primeau ajutoare umanitare.

UPDATE 16:11 - Zakharova a confirmat continuarea negocierilor cu Ucraina în format video. Discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene continuă prin videoconferință, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă.

UPDATE 15:30 Biroul președintelui Zelenski: Rusia va încerca să-și mute războiul în faza de uzură.

Potrivit lui Mykhailo Podoliak, consilier al șefului administrației președintelui Volodimir Zelensky, Rusia este forțată să înceapă un război de uzură din cauza lipsei de succes și a numărului mare de morți, relatează The Kyiv  Independent. 

UPDATE 15:10 80% din orașul Irpin a fost eliberat de armata ucraineană, relatează Forțele Armate ale Ucrainei. 

UPDATE 15:00 După mai multe zvonuri potrivit cărora Vladimir Putin ar fi decis să-l îndepărteze pentru totdeauna pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șhoigu, autoritățile de la Kremlin au decis să-l arate la televizor ca participant la ședința guvernamentală. Cu toate acestea, telespectatorii au observat ceva ciudat în timpul difuzării imaginilor respectivr. Fiți atenți la colțul din stânga, sus.

UPDATE 14:45 "Luna rezistenței noastre. Rezistența eroică a statului ucrainean, a poporului ucrainean la invazia nemiloasă a Rusiei. A trecut o lună de la apărarea noastră împotriva încercării de a ne distruge, de a ne șterge de pe fața pământului. Planul inițial al trupelor ruse s-a prăbușit încă din primele zile ale invaziei. Au crezut că ucrainenii sunt speriați. Au crezut că ucrainenii nu se vor lupta. Nu au avut dreptate", a scris Zelenski, în urmă cu scurt timp, pe Facebook.

Mesajul este însoțit de fotografii care ilustrează mobilizarea exemplară a ucrainenilor pentru a face față invaziei armatei lui Putin. 

UPDATE 13:15 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu vede Rusia ca pe o amenințare directă la adresa alianței, relatează NEXTA. 

"Suntem cea mai puternică uniune din lume. Atâta timp cât suntem împreună, suntem în siguranță", a spus el

Oficialul Aliannței Nord Atlantice a precizat, de asemenea, că NATO nu va interveni în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 13:00 În Herson, oraș din sudul Ucrainei, aflat sub ocupație rusă, un steag ucrainean a fost arborat pe clădirea consiliului orașului.

UPDATE 12:45 Fotografii din orașul distrus Mariupol...

UPDATE 12:30 Mininstrul de Externe de la Kiev merge pe urmele președintelui Zelenski și face următorul apel pe contul său de Twitter: "Reiteres apelul președintelui Zelenski, făcând un apel către toți oamenii liberi din lume: începând de astăzi, 24 martie, faceți-vă vizibili pe străzile orașelor voastre în sprijinul Ucrainei. Să pictăm lumea în galben și albastru, culorile mondiale ale libertății și demnității!

UPDATE 12:15 Ocupanții ruși din Melitopol îi obligă pe profesori să înceapă să le predea copiilor în limba rusă, în școli, și vor să-și introducă propriul program educațional.

UPDATE 12:00 "Niciodată, vă rog să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu se ridică la standardele NATO. Am demonstrat deja de ce suntem în stare și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume", este mesajul transmis, astăzi, de președintele Volodimir Zelenski, în discursul prin videocall pe care liderul de la Kiev l-a susținut în fața liderilor reuniți la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles.

UPDATE 11:45 Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat că nava de război a forțelor ruse, distrusă în portul Berdyansk, ar putea transporta până la 20 de tancuri, 45 de transportoare blindate și 400 de parașutiști.

UPDATE 11:20 Aproape 5.000 de materiale au fost deja trimise de ucraineni prin intermediul platformei online  (http://warcrimes.gov.ua) pentru strângerea de dovezi ale crimelor de război ale Rusiei, în războiul din Ucraina. "Astăzi, fiecare dintre noi este o sursă neprețuită de informații, mâine vom deveni o echipă multimilionară de procurori", spune Iryna Venediktova, procuror general al Ucrainei.

UPDATE 11:10 Irpinul, după explozii arată așa...

UPDATE 11:00 Mai multe explozii s-au auzit, astăzi, în Harkov, anunță NEXTA. 

Informația este confirmată și de The Kyiv Independent, care susține că forțele ruse au atacat centrul orașului Harkov cu rachete "Caliber" lansate din Marea Neagră.

Potrivit guvernatorului regiunii Harkiv, Oleh Synyehubov, în total, regiunea a suferit, astăzi, 44 de atacuri.

UPDATE 10:50 Premierul ucrainean Boris Johnson anunță sancțiuni împotriva "grupării Wagner", numit „armata privată” a lui Putin.

Infamul grup Wagner este condus de unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui Putin. Recent, în media au apărut informații potrivit căror mai mulți mercenari ai companiei militare private ruse Wagner au sosit, pe 20 martie, în Ucraina, cu scopul de a asasina conducerea militară și politică ucraineană, potrivit Direcției de Informații a Ucrainei.

UPDATE 10:40 87 de clădiri rezidențiale au fost avariate în Kiev, din februarie. 24.

Potrivit Administrației de Stat a orașului Kiev, de la începutul invaziei la scară largă, atacurile rusești au distrus și 10 case private, 12 școli și 6 grădinițe din capitala Ucrainei. 

UPDATE 10:30 4 persoane au fost ucise de bombardamentele rusești din timpul noapții, din regiunea Lugansk.

Potrivit guvernatorului local Serhiy Haidai, forțele ruse au atacat orașele din regiunea Luhansk cu rachete și bombe cu fosfor, care sunt interzise să fie folosite împotriva civililor prin Convențiile de la Geneva.

UPDATE10:20 Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba: Kievul negociază garanții de securitate cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța și Turcia.

UPDATE 10:10 Activistul bielorus Dzmitry Dashkevich a fost dus la închisoarea Okrestina, din Minsk, anunță NEXTA, fără a preciza motivele care au dus la această situație. 

UPDATE 10:00 WesternUnion oprește transferurile de bani către Belarus și Rusia, începând de astăzi.

UPDATE 9:50 Trupele ruse au ucis 128 de copii în Ucraina, începând din 24 februarie, și au rănit alți 172 de micuți, potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală ucraineană, citate de Ukrinform.

„Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în regiunea Kiev - 64, regiunea Harkov - 43, regiunea Donețk - 43, regiunea Cernihiv - 32, regiunea Mykolaiv - 24, orașul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15, regiunea Sumy - 14 și Regiunea Kherson – 15”, anunță serviciul de presă al Procuraturii, pe servicul de mesagerie Telegram.

UPDATE 9:40 Peste 527.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din ţara vecină şi până în prezent.

UPDATE 9:30 Rusia a lansat 1.200 de rachete în Ucraina, informează ABC News, citând un oficial american al Apărării.

UPDATE 9:20 Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU: Rusia își păstrează dreptul de a folosi arme nucleare dacă este „provocată” de NATO, relatează The Kyiv Independent.

Într-un interviu acordat Sky News pe 24 martie, Dmitri Polyanskii a spus că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă țara simte că se confruntă cu o amenințare „existențială”.

Pe de altă parte, Polyanskiy a negat că Rusia comite crime de război în Ucraina.

UPDATE 9:00 Marina ucraineană anunță că o navă mare de desant (cunoscută și ca vas de debarcare -n.r.) a Flotei ruse a Mării Negre a fost distrusă în portul Berdyansk.

UPDATE 9:50 Mai multe imagini ale navelor de război rusești din portul Berdyansk.

UPDATE 8:45 Invadatorii ruși au efectuat peste 250 de atacuri în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o postare pe Facebook, relatează Ukrinform.

Astfel, începând cu ora 06:00, forțele de apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiuni de apărare în direcțiile Est, Sud-Est și Nord-Est.

UPDATE 8:30 Cum arată orașul Mariupol după aproximativ o lună de război.

UPDATE 8:20 Autoritățile ucrainene au reușit să țină sub control cele mai multe incendii din Zona de Excluziune Cernobîl, anunță ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale, Ruslan Streleț.

Strelets a mai spus într-un interviu televizat acordat astăzi că în zonă au fost înregistrate peste 30 de incendii în ultimele două săptămâni.

UPDATE 8:11 Un incendiu uriaș a izbuncit în portul din Berdiansk după ce rușii au aruncat în aer mai multe rezervoare ce combustibil.

We are told that #Russian ships have been hit in the port of #Berdyansk. We are waiting for official confirmation or denial. pic.twitter.com/9mRmkm2FNu

— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022

Dezastrul umanitar se extinde în Ucraina, pe măsură ce sute de mii de locuitori din orașele încercuite rămân fără hrană, apă și căldură.

Oficialii de la Cernihiv spun că orașul este în criză de apă potabilă și este la un pas de a ajunge în situația orașului port Mariupol care raționalizează resursele de apă. Oficialii NATO spun că aproape 15 mii de soldați ruși au fost uciși într-o lună, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. 

❗️Consequences of a strike on a warehouse of the Armed Forces of Ukraine in the city of Bakhmut in the Donetsk region.#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/DEm4qv2N3n

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 23, 2022

Noaptea trecută, în regiunea Donețk, un depozit al forțelor armate ucrainene a fost complet distrus de ruși. Iar din orașul Mariupol au rămas doar ruine. Trupele rusești au distrus în proporție de 90% orașul Mariupol, aflat la mai puțin de 50 de kilometri de granița cu Rusia, spun autoritățile din Ucraina.

❗️Mariupol#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/CIIZEGqeBx

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 23, 2022

O fetiță care a fost împușcată de soldații ruși se află în comă, într-un spital din Zaporojie. Orașul se află la 200 de kilometri de Mariupol. Primarul orașului Cernihiv a arătat dezastrul făcut de trupele rusești în urma lor.

The mayor of #Chernihiv showed what the city looks like after the “liberation” by #Russian troops pic.twitter.com/C7k1ZJIm40

— NEXTA (@nexta_tv) March 23, 2022

Trupele rusești au înaintat și în orașul Harkov. Locuințele oamenilor au fost complet distruse. Aproape o mie de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov, a declarat edilul orașului.

❗️Kharkiv#Ukraine #Russia #TPYXA pic.twitter.com/EVK2nGYOzE

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 23, 2022

Tot în Harkov, civilii, printre care și copii s-au adăpostit în stațiile de metrou. O jurnalistă rusă a murit în timpul unui bombardament care a avut loc în Kiev. Oksana Baulina a fost ucisă de o rachetă în timp ce filma distrugerile produse armata rusă. Jurnalista era corespondent în Ucraina și a relatat din Liov și Kiev. Șase milioane de copii, care nu au părăsit încă Ucraina, sunt în fiecare minut în pericol de moarte, iar peste un milion și jumătate de copii au devenit refugiați. În cele patru săptămâni de război, rachetele rusești au lovit peste 500 de școli, iar 72 dintre acestea au fost complet distruse. Zeci de spitale au fost bombardate, iar cartiere întregi din Mariupol, Irpin, Harkov sau Kiev au fost făcute una cu pământul. Războiul ordonat de Putin a curmat nedrept viețile a o mie de civili, dintre care 121 sunt copii.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina ziua 29 rusia vladimir putin