MENIU

Război în Ucraina - Ziua 274: Decizie fără precedent a Kievului după raidul de rachete rusești din ultimele zile. Moscova, tot mai aproape de un nou pachet de sancțiuni - LIVE TEXT

Război în Ucraina (Profimedia)

Rusia bombardează infrastructura Ucrainei după ce Parlamentul European a declarat-o drept „stat sponsor al terorismului”. Ruşii sfidează legile războului şi atacă ţinte civile. Ucrainenii se luptă pentru a evita un dezastru la centrala nucleară Zaporojie.

UPDATE 15:27Președintele belarus Alexander Lukașenko a cerut Ucrainei să înceteze să se mai apere împotriva Rusiei, afirmând că „totul este acum în mâinile” țării conduse de Volodimir Zelenski, relatează Sky News.

UPDATE 15:11 - Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina a anunațat, joi, că punctele de trecere a frontierei cu România și Ungaria au fost închise din cauza avariilor la rețeaua energetică.

„Din cauza lipsei de electricitate, înregistrarea persoanelor şi vehiculelor nu se desfăşoară la punctul de control Solotvino (Slatina), la frontiera cu România, nici la posturile de control din Kosino (Koson) şi Dzvinkove, la frontiera cu Ungaria", a transmis SEF.

UPDATE 14:30 - Rusia elimină orice posibilitate pentru negocierea păcii prin atacurile repetate cu rachete, potrivit lui Dmitro Kuleba - ministrul de Externe al Ucrainei.

Dmitro Kuleba afirmă că oficialii ruși folosesc pur și simplu declarațiile despre negocieri citez „ca pe o perdea de fum”. Scopul este acela de a continua agresiunea și teroarea. Totodată, el a subliniat că Ucraina nu se oprește. Va lupta pentru eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de forțele rusești.

UPDATE 13:16 - Uniunea Europeană pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, în data de 24 februarie, moment de la care au trecut deja nouă luni.

„Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia unde o doare și pentru a afecta și mai mult capacitatea sa de a purta război împotriva Ucrainei și pot anunța astăzi că lucrăm la viteză maximă la al 9-lea pachet de sancțiuni”, a anunțat, joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 12:40Reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit săptămâna trecută în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta posibilitatea unui schimb de prizonieri de război care ar fi condiționat de reluarea exporturilor rusești de amoniac către Asia și Africa prin intermediul unei conducte ucrainene, au declarat Reuters surse care au informații legate de această întâlnire.

UPDATE 11:15 - O înregistrare video publicată de una dintre firmele lui Evgheni Prigojin, șefului mercenarilor Wagner, arată o amenințare macabră făcută de acesta la adresa Parlamentului European (PE), după ce eurodeputații au adoptat, miercuri, o rezoluție prin care Rusia este definită drept stat care sponsorizează terorismul

UPDATE 10:20 - Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental citat de The Guardian.

UPDATE 9:45 - Situație dramatică în Kiev. Capitala Ucrainei a rămas fără electricitate în proporție de 70%. Din fericire, alimentarea cu apă - care a fost întreruptă ieri, a revenit parțial astăzi. Informația apare și pe Twitter-ul NEXTA.

70% din capitală rămâne în continuare fără energie electrică. Companiile energetice depun toate eforturile pentru a o restabili cât mai curând posibil”, a scris primarul Vitalii Klitschko, pe Telegram.

„Alimentarea cu apă a fost deja restabilită pe malul stâng al orașului. Pe partea dreaptă, se intenționează să fie restabilită în prima jumătate a zilei”, a mai spus edilul.

Potrivit primarului Kievului, 31 dintre aceste rachete au vizat Kievul. 21 au fost doborâte de apărarea antiaeriană dar 10 au căzut asupra oralului. Una dintre acestea a lovit un bloc de apartamente din Vyshgorod, o suburbie din nordul orașului, provocând moartea a trei persoane și rănirea a 15.

UPDATE 9:00 - Spania va trimite în România, luna viitoare, cel puțin 130 de militari și opt aeronave de luptă de tip F-18 pentru a consolida flancul estic al NATO, au declarat miercuri, pentru jurnaliști, premierul Pedro Sánchez și omologul său, Nicolae Ciucă, potrivit Rador. 

UPDATE 8:30 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, miercuri, că va avea "în următoarele zile" un "contact direct" cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente, informează joi AFP.

UPDATE 7:11 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU drept o crimă împotriva umanităţii atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, transmite AFP.

UPDATE 6:30 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Putin nu poate câștiga războiul din Ucraina și a lansat o serie de critici dure la adresa liderului rus.

UPDATE 05:00 - Papa Francisc compară războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu Holodomor

Papa Francisc a comparat războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu „genocidul teribil al Holodomor”. Înfometarea ucrainenilor de către autorităţile sovietice a ucis milioane de oameni în perioada 1932-1933. Până în prezent, aceasta a fost cea mai puternică condamnare a invaziei ruse venită din partea Papei, potrivit New York Times.

UPDATE 03:50 - Bombardamentele ruseşti în Ucraina afectează Republica Moldova

Distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia transformă Republica Moldova în victimă colaterală. Vecinii ucrainenilor se confruntă cu întreruperi frecvente de curent.

UPDATE 01:30 - AIEA: Situaţia de securitate nucleară este "din ce în ce mai precară" la centrala din Zaporojie

UPDATE 00:02 - Blinken, Borrell condamnă cel mai recent atac cu rachete în masă al Rusiei împotriva Ucrainei

"Atacuri continue asupra infrastructurii sunt concepute pentru a menţine civilii Ucrainei în frig şi în întuneric. Aceste tactici îngrozitoare nu vor rupe hotărârea Ucrainei şi a partenerilor săi", a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit Kyiv Independent. 

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina