MENIU

Război în Ucraina, ziua 210: Ploaie de rachete în Harkov. Au fost lovite clădiri rezidenţiale și mai mulți oameni au rămas blocați – LIVE TEXT

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Au trecut 210 zile de când Ucraina rezistă în fața invaziei ruse și își continuă contraofensiva în teritoriile ocupate, scopul fiind acela de a recupera fiecare regiune aflată sub ocupație rusă. 

UPDATE 00.00 - Volodimir Zelensky - președintele Ucrainei acuză Rusia de crime de război. Zelensky susține că are dovezi ale torturii descoperite în zonele pe care Ucraina le-a recucerit din Rusia. „Ucraina vrea pace, Europa vrea pace, lumea vrea pace”, a spus președintele Ucrainei, la ONU.

El a spus că Rusia a început agresiunile în 2015 cu incursiuni în estul Ucrainei, înainte de „invazia la scară largă” lansată în urmă cu șapte luni.  „Nu am avut de ales decât să ne apărăm”.

UPDATE 23.00 - Turcia a condamnat miercuri referendumurile de anexare "ilegitime" ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina.

„Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională", a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

UPDATE 22.00 - Șefa Comisiei Europene cere noi sancțiuni împotriva Rusiei după amenințările lui Putin.

„Președintele Putin își arată acum slăbiciunea pentru că încearcă să mobilizeze personal mai puțin pregătit, cu mai puțină experiență, mai puțin motivat și vrea să înceapă referendumuri false pe pământul suveran al Ucrainei. Așa că cred că acest lucru necesită noi sancțiuni din partea noastră”, a declarat von der Leyen într-un interviu pentru CNN.

UPDATE 21.00 - Cea mai mare companie de apărare a Rusiei, Rostec, urmează să-și mărească producția de arme ca răspuns la anunțarea de către Vladimir Putin a mobilizării rezerviștilor din armată, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass.

Corporația de stat a introdus un program special de lucru în care angajații lucrează ore suplimentare. Compania are două milioane de angajați, potrivit guvernului britanic. Rostec a mai spus că a fost însărcinat să furnizeze armatei ruse arme moderne, relatează Tass.

UPDATE 20.00 - 10 deținuți, inclusiv cinci cetățeni britanici, au fost eliberați în urma medierii prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Guvernul nu a confirmat numele celor cinci britanici eliberați, dar unul dintre parlamentarii lor, Robert Jenrick, a spus că Aiden Aslin se numără printre ei.

وزارة الخارجية: انطلاقاً من اهتمامات سمو #ولي_العهد واستمراراً لجهوده في تبني المبادرات الإنسانية تجاه الأزمة الروسية - الأوكرانية، نجاح وساطة سموه بالإفراج عن عشرة أسرى من خمس دول في إطار عملية تبادل للأسرى.https://t.co/1a00laAtYv#واس pic.twitter.com/hVmZwRLIH2

— واس الأخبار الملكية (@spagov) September 21, 2022

 

UPDATE 19.00 - Miniștrii UE urmează să organizeze o întâlnire de urgență în marginea Adunării Generale a ONU din New York City. Oficialii spun că este pentru a coordona reacția UE la „noua escaladare” a lui Putin, după ce acesta a anunțat mai devreme astăzi că rezerviștii militari vor fi trimiși în Ucraina, ca parte a unei mobilizări parțiale a forțelor ruse.

UPDATE 18:13 - În Siberia și în Estul țării oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva mobilizării militare. Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie, în timp ce locuitorii din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au mobilizat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, scrie The Moscow Times.

UPDATE 17:47 -  China a cerut miercuri un "armistiţiu prin dialog" în Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parţială, transmite AFP.

"Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate, obiectivele şi principiile Cartei ONU trebuie urmărite, preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor trebuie luate în considerare şi toate eforturile în favoarea unei rezolvări paşnice a crizelor trebuie susţinut", a declarat într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe.

UPDATE 16:39 - Una dintre opțiunile liderului de la Kremlin, în contextul problemelor militare din Ucraina, ar fi să atace România sau Moldova pentru că un atac asupra unui aliat american ar diminua posibilitatea SUA de a sprijini logistic Ucraina, spune analistul politic George Friedman. 

Cheia este de a produce amenințări pentru ucraineni din mai multe direcții, atât tactic, cât și strategic. Într-adevăr, nevoia lor principală este să împrăștie logistica SUA prin crearea unei amenințări militare serioase pentru un alt aliat american sau atacând direct pe unul. Nu este clar că SUA ar fi incapabile să furnizeze două fronturi, dar ar putea să dezechilibreze SUA și să le forțeze să reducă sprijinul pentru Ucraina, deschizând posibil oportunități pentru Rusia”. Cele mai plauzibile ținte sunt, în opinia lui Friedman, România și Moldova.

UPDATE 16:24 - Zelenski spune nu crede în folosirea armamentului nuclear de către Moscova, în urma unor ameninţări ale lui Putin. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede în folosirea armamentului nuclear de către Moscova, în Războiul rus din Ucrana, declară şeful statului ucrainean într-un interviu acordat postului german Bild TV, după ce Vladimir Putin a agitat această ameninţare într-un discurs, miercuri, relatează AFP. ”Eu nu cred că aceste arme vor fi utilizate. Nu cred că lumea va permite aşa ceva”, declară Zelenski într-un fragment din acest interviu.

UPDATE 16:14 - Consiliul Federației Ruse a aprobat o lege care înăsprește pedeapsa pentru infracțiunile din timpul mobilizării. Refuzul de a lupta va fi închis până la 10 ani.

Consiliul Federației a aprobat o lege privind pedepsele mai aspre pentru infracțiunile împotriva serviciului militar în perioada de mobilizare și în contextul unui conflict armat, precum și privind introducerea de pedepse penale pentru predarea voluntară și jaf. Legea înăsprește pedeapsa pentru abandonarea neautorizată a unității, nerespectarea ordinului și dezertarea în perioada de mobilizare.

UPDATE 09:58 - Două pensionare, refugiate din Ucraina, cântă pe stradă pentru o bucată de pâine. Piese patriotice ucrainene au răsunat pe un bulevard circulat din oraș. Gestul lor i-a impresionat pe trecători, care le-au lăsat bani celor două într-o pungă pe care femeile o aveau lângă ele. 

UPDATE 09:35 - Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret privind mobilizarea parțială în Rusia. Măsurile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie. Anunțul a fost făcut în declarația către țară susținută miercuri dimineață. Liderul rus a invocat o amenințare directă la adresa Rusiei, coordonată de NATO și marile puteri occidentale, în fața căreia Moscova va folosi toate resursele posibile, sugerând din nou apelarea la arsenalul nuclear.  

UPDATE 09:31 - Rușii au atacat din nou centrala nucleară Zaporojie. Echipamentul de comunicații al uneia dintre unitățile energetice a fost avariat, a anunţat Energoatom, agenţia nucleară de stat ucraineană.

„Pe 21 septembrie 2022, la ora 01:13, ca urmare a unui nou bombardament asupra Centralei Nucleare Zaporijjia, lansat de către teroriștii ruși, echipamentul de comunicații al unității energetice nr. 6 a fost avariat" - a menționat compania, adăugând că au fost oprite atât transformatorul unităţii energetice afectate, cât și cele care asigură nevoile proprii ale unității.

UPDATE 07:45 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că armata continuă să înainteze, situaţia de pe linia frontului indicând că iniţiativa aparţine Ucrainei. Totodată, continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă, fiind adunate dovezi despre ce s-a întâmplat în respectivele zone.

„Continuăm măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă. Atrocităţile ruseşti sunt înregistrate – oamenii arată unde ocupanţii aveau camere de tortură, unde au ascuns cadavrele celor ucişi, depun mărturie despre cine i-a ajutat pe ocupanţi. Le sunt recunoscător tuturor ofiţerilor de poliţie implicaţi în stabilirea adevărului despre crimele ocupanţilor”, a afirmat Zelenski în ultima sa adresare către naţiune.

UPDATE 07:18 - Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, relatează CNN.

Mai multe explozii puternice au avut loc miercuri dimineaţă în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei.

În timp ce sirenele de raid aerian răsunau, echipa CNN de la faţa locului a auzit 6-7 „explozii mari”.

Exploziile au avut loc în jurul orei locale 1:52 a.m.

Rachetele au lovit clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje în districtul Kholodnogorsk din Harkov, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, într-o postare pe Telegram.

Informaţiile privind victimele sunt încă în curs de colectare, a transmis acesta.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina explozii harkov