MENIU

Război în Ucraina - Ziua 193 - Ucrainenii forțează capturarea centralei nucleare Zaporojie. Propaganda rusă continuă să lucreze. Ce PROMITE Scholz - LIVE TEXT

Pericol nuclear centrala Zaporojie

Războiul energetic dintre Rusia şi Occident se intensifică. Moscova a anunţat că îşi va menţine principala conductă de gaz către Germania închisă. Orice eroare comisă de armatele ucrainene şi ruse care se luptă pentru centrala atomică Zaporojie poate deveni un dezastru nuclear.

UPDATE 24:10 - Kremlinul se aşteaptă ca relaţiile să revină la normal la un moment dat între Rusia şi Occident în pofida tensiunilor istorice existente în prezent, potrivit unei declaraţii făcute duminică de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, informează dpa.

"Orice confruntare se încheie cu o diminuare a tensiunilor şi fiecare situaţie de criză se încheie la masa negocierilor", a declarat Peskov pentru televiziunea rusă de stat, afirmaţii preluate de agenţia de ştiri Interfax.

"Aşa va fi şi de data aceasta". Probabil că nu se va întâmpla prea rapid, dar se va întâmpla, a declarat el în cadrul programului de televiziune "Moscova. Kremlin. Putin".

UPDATE 24:05 - Satul Vîsokopillea, din regiunea Herson, a fost eliberatd e sub ocupa'ia ru;ilor, potrivit anunțului făcut de Yurii Sobolevski, prim-adjunct al șefului Consiliului regional Herson.

UPDATE 23:15 - Aproximativ 600 de persoane captive, din Rusiei, s-au reîntors în Ucraina.

Oleksandr Smirnov, șeful Biroului Național de Informații, a spus că numărul include aproximativ 100 de civili, restul fiind personal militar.

Oficialul ucrainean a adăugat că Rusia raportează că a răpit cu forța aproximativ 3 milioane de ucraineni din regiunile ocupate, inclusiv 600.000 de copii.

„Numărul este groaznic, dar cifrele nu sunt exacte pentru că nu avem acces (la informații - n.r.)”, a mai spus Smirnov.

UPDATE 22:55 - Zelenski: „Steagurile ucrainene se întorc acolo unde le este locul”.

Pe 4 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu conducerea militară. „Nu există loc pentru ocupanți pe pământul nostru”, a spus Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE 22:45 - În ultimul an, Uniunea Europeană și-a redus considerabil dependența de gazele naturale rusești, înlocuindu-le în mare parte cu gaze naturale lichefiate (GNL), arată un studiu, scrie site-ul ekathimerini.

UPDATE 21:15 - Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Şmigal, cu care s-a întâlnit duminică la Berlin, că Germania "nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina" pe plan militar, politic, financiar şi umanitar, în timp ce în oraşul Koln circa două mii de membri ai diasporei ruse au manifestat cerând Germaniei să nu mai susţină Ucraina în războiul cu Rusia şi să renunţe la sancţiunile împotriva Moscovei, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

UPDATE 18:30 - Aproximativ 2.000 de protestatari, în mare parte vorbitori de limbă rusă, au mărșăluit duminică în orașul de vest Koln pentru a cere Germaniei să nu mai susțină Ucraina și să renunțe la sancțiunile pe care le-a impus după ce Moscova și-a invadat vecinul la începutul acestui an, relatează Reuters.

UPDATE 18:00 - Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a părăsit Moscova duminică, după ce și-a încheiat mandatul, a anunțat misiunea diplomatică într-un comunicat, relatează AFP.

UPDATE 17:00 - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat duminică Germania că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei, justificând astfel oprirea livrărilor de gaze către Berlin prin comportamentul său „neprietenos” în mijlocul războiului din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 16:00 - Rusia susține că Pentagonul intenționează să transfere programele de cercetare biologică din Ucraina către republicile fost-sovietice, statele est-europene și baltice în cel mai scurt timp posibil pentru a se apropia de granițele ruse, relatează TASS.

UPDATE 09:30 - Marş de protest la Praga împotriva sancţiunilor NATO 
Aproximativ 70.000 de persoane (datele poliţiei) au cerut de la Praga demisia guvernului conservator ceh, acuzându-l de supunere faţă de Uniunea Europeană şi au protestat împotriva NATO şi a sancţiunilor impuse de Rusia pentru invadarea Ucrainei. Protestatarii, chemaţi de partidele de opoziţie şi de alte organizaţii, au cerut neutralitate în războiul din Ucraina, unde executivul de la Praga a adoptat o poziţie clară de sprijin politic şi militar pentru Kiev.

UPDATE 09:00 - Zaporojie: un motor al centralei, lovit de forţele de la Kiev
Potrivit lui Alexander Volga, şeful administraţiei civile-militare locale, una dintre unităţile de putere ale centralei nucleare Zaporojie a fost lovită de un obuz de artilerie în timpul unui recent bombardament asupra instalaţiei de către armata ucraineană, informează agenţia rusă Tass, preluând cele declarate de autorităţile din Energodar. Volga susţine că „una dintre împuşcăturile trase a străpuns un motor, care în prezent nu este funcţional”. Cu toate acestea, data accidentului nu este specificată.

UPDATE 08:30 - Moscova: SUA, la un pas de implicare directă în conflict
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat Washingtonul să nu furnizeze arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei, spunând că Statele Unite sunt pe punctul de a se implica direct în conflict. Ryabkov a amintit apoi de doctrina militară a ţării, care prevede utilizarea armelor nucleare în cazul unei ameninţări la adresa existenţei statului rus.

„Am avertizat în repetate rânduri Statele Unite despre consecinţele care ar putea apărea dacă vor continua să inunde Ucraina cu arme”, a spus Ryabkov, spunând că Washingtonul este aproape de a deveni o „parte a conflictului”. Vorbind la televiziunea rusă, viceministrul de Externe a avertizat că „marja foarte îngustă care separă Statele Unite de a deveni parte la conflict nu trebuie să creeze iluzia că totul va rămâne aşa cum este, dacă această marjă este depăşită”.

Ryabkov a amintit apoi că doctrina militară rusă prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare, în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi.

„Avertizăm Statele Unite să nu ia măsuri provocatoare, cum ar fi livrarea de arme cu rază mai lungă de acţiune şi mai devastatoare”, a spus Ryabkov, „este un drum care nu duce nicăieri şi care are consecinţe grave, a cărui responsabilitate va cădea în întregime despre Washington”.

UPDATE 08:00 - SUA se opun suspendării acordului de viză UE pentru ruşi
„Războiul nu este împotriva întregului popor rus”, anunţă Statele Unite, care nu susţin intenţia UE de a consolida regimul de vize cu Rusia. John Kirby, coordonatorul de comunicaţii strategice la Consiliul Naţional de Securitate al SUA, a spus acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune Dozhd. „Nu credem că tragerea la răspundere a tuturor ruşilor este o măsură productivă. Credem că acest lucru nu ar trebui să se transforme într-un război cu întregul popor rus”, a spus Kirby.

UPDATE 07:30 - Vladimir Putin ar putea pierde un alint: Kadîrov dă semne că vrea să renunţe la şefia Ceceniei. 

UPDATE 03:30 - Preşedintele turc Tayyip Erdogan a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin într-un apel telefonic. Erdogan vrea ca ţara sa să poată juca rolul de intermediar în negocierile dintre Ucraina şi Rusia pe tema centralei nucleare asediate.

UPDATE 01:14 - Kievul şi Moscova au făcut schimb de acuzaţii cu privire la atacurile asupra centralei Zaporojie, cea mai mare unitate de energie nucleară din Europa. Comunitatea internaţională îndeamnă la calm, pentru a se evita producerea unui accident nuclear de proporţii.

Mai multe articole despre:
ucraina zaporojie