MENIU

Război în Ucraina, ziua 122 - Rușii au lovit o bază militară din vestul Ucrainei. Peste 330 de copii au fost uciși de la începutul invaziei - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 122-a zi de război. Volodimir Zelenski a intrat prin videocall, în binecunoscuta ținută de război, la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie, unde a lansat un apel participanților pentru sprijinirea Ucrainei și ucrainenilor. Primarul oraşului Mikolaiev, din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece. 

UPDATE 13:11 - Biroul procurorului general al Ucrainei a transmis o actualizare a presupuselor crime de război pe care susține că Rusia le-a comis, în timp ce invazia sa intră în a cincea lună.

Acesta afirmă că a înregistrat 19 530 de presupuse crime crime de război și 9 678 de presupuse crime împotriva securității naționale. În plus, 339 de copii au fost uciși.

UPDATE 13:10 - Cel puțin 339 de copii ucraineni au fost uciși de la declanșarea războiului de Vladimir Putin începând cu 24 februarie. Potrivit Procuraturii Generale, 611 copii au fost, de asemenea, răniți până pe 25 iunie. Cifrele sunt de așteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victime în zone. acolo unde ostilitățile sunt în desfășurare și în zonele ocupate de ruși, a spus procuratura citată de Kyiv Independent.

UPDATE 13:07 - Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP. Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer.

Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

UPDATE 11:06 - În evaluarea de sâmbătă dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării transmite că la începutul lunii iunie a avut loc o schimbare majoră la vărful armatei ruse, mai precis la comanda forțelor combatante din Ucraina.

Britanicii spun că a fost înlăturați două lideri militari: comandantul forțelor aeriene (VDV), general-colonel Andrei Serdyukov, precum și comandantul grupului armatei de sud (SGF), general Alexandr Dvornikov.

UPDATE 10:03 - Rachete ruseşti lansate din Marea Neagră au vizat baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regiunii ucrainene Lvov, Maxim Koziţki, într-un mesaj video difuzat sâmbătă.

Oficialul citat de Reuters a precizat că două din rachete au fost interceptate şi distruse înainte de a ajunge la ţintă, dar alte patru au lovit, rănind patru oameni.

UPDATE .9:44 - „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală”, îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propune o întâlnire la vârf cu Joe Biden, un final suprarealist de conversaţie telefonică, care a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP.

UPDATE 09:36 - Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina.

UPDATE 09:08 - Primarul oraşului Mikolaiev, din sudul Ucrainei, Oleksandr Sienkevych, a îndemnat locuitorii oraşului să plece.

„Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viaţă să părăsească oraşul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt în oraşul Mikolaiev acum”, a spus primarul, transmite CNN.

UPDATE 09:03 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel video participanţilor la Festivalul Glastonbury din Marea Britanie pentru sprijin, îndemnându-i să răspândească adevărul despre invazia Rusiei şi să facă presiuni asupra politicienilor pentru a ajuta la restabilirea păcii. Zelenski, purtând ţinuta militară caracteristică, a atras urale după ce şi-a transmis mesajul preînregistrat de pe două ecrane mari, înainte de concertul trupei Libertines. „Rusia ne-a furat pacea”, a spus el mulţimilor de la Glastonbury.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina rusia invazie ucraina rusia