MENIU

Război în Ucraina, ziua 115: Putin vrea controlul la Marea Neagră. Zelenski, vizită pe front

În a 115 zi a războiului declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei, situația pe front este din ce în ce mai dificilă pentru armata Kievului. Orașul cheie Severodonețk este bombardat masiv de trupele trimise de Vladimir Putin, iar Armata Rusă își consolidează poziția și pe Marea Neagră. Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a vizitat pentru prima dată unul dintre orașele distruse de ruși.

UPDATE 22:00 - Cancelarul german Olaf Scholz îndeamnă Rusia să uşureze criza alimentară globală ajutând la facilitarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene sub blocadă.

„Trebuie să sperăm pentru binele lumii că se va ajunge la un acord", a spus Scholz, referindu-se la negocierile în desfăşurare pentru stabilirea unui coridor pentru exporturi în Marea Neagră.

UPDATE 21:00 - Trei rachete rusești au lovit un depozit de petrol din regiunea centrală a Ucrainei, spune guvernatorul regional. 

UPDATE 20:00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul-port Mykolaiv, de la Marea Neagră în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a anunțat biroul său de presă într-un comunicat. Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat Mykolaiv, care a fost distrusă ca urmare a unei lovituri cu rachete din partea forțelor ruse.

De acolo, şeful statului ucrainean a mers în regiunea Odesa, a anunţat biroul său. Acesta a postat imagini cu Zelensky vizitând departamentul de traumatologie și discutând cu soldații răniți care urmează tratament la o unitate medicală.

UPDATE 19:00 - Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk.

„Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică", a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk.

UPDATE 18:00 - Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi sâmbătă în bombardamente ucrainene la Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, au anunţat autorităţile locale proruse într-un comunicat.

UPDATE 17:00 Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lunii august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac. Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat negociatorul-şef al Kievului, într-un interviu pentru postul Vocea Americii.

UPDATE 16:30 Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

UPDATE 16:00 Autorităţile ucrainene au afirmat sâmbătă că se dau "bătălii feroce" în satele situate în apropierea oraşului Severodoneţk (est), pentru al cărui control trupele ruse fac mari eforturi de săptămâni, relatează AFP. "Acum, luptele cele mai feroce se derulează în apropiere de Severodoneţk. Ei (ruşii - n.r.) nu controlează oraşul în întregime", a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaiadai.

UPDATE 13:30  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui deplasări în afara capitalei Kiev sunt rare de la începutul invaziei ruse, a efectuat sâmbătă, pentru prima dată, o vizită de lucru în oraşul Mikolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

UPDATE 11:30 Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor, punctul strategic care asigură controlul militar al Mării Neagre. Trupele lui Putin au amplasat pe insulă mai multe sisteme de apărare, semn clar că nu intenţionează să abandoneze obiectivul. 

UPDATE 10:00 Marea Britanie acuză Rusia că vrea să manipuleze situația de pe câmpul de luptă din Ucraina sub acoperirea coridorului „umanitar” pe care-l solicită pentru evacuarea civililor din Severodonețk. Potrivit unei analize a ministerului de Externe de la Londra, rușii nu vor decât ca, sub pretextul însoțirii civililor, să avanseze mai adânc pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 9:00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunţă eliberarea paramedicului Iulia Paievska, capturat de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol.

”Sunt deosebit de bucuros să vă anunţ că am reuşit să o eliberăm pe medicul şi voluntara ucraineană Iulia Paievska din captivitate, este deja acasă”, a scris Zelenski pe Facebook.

UPDATE 7:00 După o perioadă de relativă țăcere, liderul bielorus Alexkdandr Lukașenko a revenit cu amenințări la adresa Poloniei, pe care o acuză că ar dori să revendice vestul Ucrainei, care a făcut parte din regatul polon timp de sute de ani. "Nu le putem permite polonezilor să ne încercuiască. Este o opțiune periculoasă. Dacă ucraienii ne vor cere nouă și rușior să-i apărăm împotriva polonezilor, o vom face", a afirmat liderul de la Minsk.

Între timp, Rusia a bombardat puternic orașul Lysychansk din estul țării, ucigând multe persoane, iar o autostradă cheie a devenit impracticabilă, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serghei Gaidai.

Ucraina a anunțat că a lovit un remorcher naval rusesc de pe Marea neagră cu două rachete Harpoon, fiind prima relatare privind un atac cu arme anti-navă furnizate de Occident.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina razboi rusia putin zelenski crime razboi