MENIU

Război în Ucraina, ziua 104: Rușii anunță o nouă victorie. Sute de civili, refugiați în fabrica din Severodonețk - LIVE TEXT 

Război Ucraina-Rusia - Severodonetsk / Foto: Profi Media

Ajunsă în cea de 104-a zi de război, Ucraina trebuie să facă față unor noi provocări. Cea mai recentă dintre ele și, de departe, una dintre cele care stârnesc semne acute de îngrijorare, vizează riscul unei epidemii de holeră. Primele cazuri ar fi fost descoperite deja în orașul-port Mariupol, aflat sub controlul total al rușilor care ar fi impus, de altfel, carantina. Pe de altă parte, bombardamentele nu se opresc în estul țării, acolo unde se dau lupte gvrele încă de la finalul lunii mai. O rachetă de croazieră a fost surprinsă de camerele de supraveghere de la centrala nucleară din Nikolaev. Energoatom a acuzat Moscova că a fost aproape de un accident nuclear și avertizează că dacă cel mai mic fragment de rachetă ajunge în centrală ar putea provoca o catastrofă. Rușii au înapoiat ucrinenilor peste 50 de trupuri neînsuflețite ale soldaților care au luptat în combinatul de la Azovstal.

UPDATE 01:00 Au fost repatriate 210 de trupuri neînsuflețite ale „apărătorilor Mariupol”, a anunțat Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent. Majoritatea cadavrelor returnate sunt ale „apărătorilor eroici ai Azovstal”. Procesul de repatriere a cadavrelor „apărătorilor Mariupolului” este în derulare, potrivit ministerului ucrainean.

UPDATE 00:30 Imagini din satelit arată distrugerile imense făcute de Armata rusă în orașul Rubijne, din Severodonețk, regiunea Lugansk, unde luptele dintre trupele ucrainene și cele ruse continuă de mai multe săptămâni.

UPDATE 00:20 A început primul proces împotriva a doi soldați britanici capturați de forțele ruse, alături de un marocan în republica autoproclamată prorusă Donețk, potrivit BBC. Procurorii au declarat că aceștia sunt acuzați de terorism și riscă pedeapsa cu moartea pentru că au luptat ca „mercenari” împotriva trupelor ruse. Au apărut și imagini cu cei trei în sala de judecată, în spatele gratiilor.

UPDATE 00:00 Maxar Technologies a publicat imagini prin satelit ale unui câmp din apropierea satului Dolgenkoye din regiunea Harkov, în care se văd mai multe cratere uriașe provocate de exploziile în câmp și în sat. Dolgenkoe este situat între Izyum și Slaviansk, unde au avut loc lupte grele între forțele ucrainene și cele ruse în ultima lună.

UPDATE 23:45 Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, din 6 iunie, trupele ruse au ucis în războiul din Ucraina cel puțin 4.253 de civili și au rănit cel puțin 5.141, potrivit The Kyiv Independent. Agenția consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari.

UPDATE 23:30 Presa rusă anunță că în Melitopol, aflat sub coupație rusă, au început pregătirile pentru referendumul privind alipirea la Federația Rusă, potrivit Nexta, care citează TASS.

UPDATE 21:20 Artur Egiev, procurorul militar al Districtului de Vest, a anunțat marți că 12 ofițeri au fost trași la răspundere după ce au trimis pe front în Ucraina sute de recruți.

Procurorul a recunoscut că proximativ 600 de recruți au fost implicați în operațiunea militară specială din Ucraina, ca urmare, aproximativ 12 ofițeri ai armatei ruse de ocupație ar fi fost considerați responsabili pentru acest lucru.

UPDATE 20:35 Familiile militarilor din cadrul Gărzii Naţionale ruse ucişi în Ucraina sau în Siria urmează să primească o compensaţie în valoare de cinci milioane de ruble (75.000 de euro), prevede un decret semnat luni de către preşedintele rus Vladimir Putin.  

UPDATE 19:50 Aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o uzină chimică din Severodonețk, în estul Ucrainei, unde luptele dintre armata ucraineană și cea rusă fac ravagii de mai multe zile, a declarat marți avocatul american al magnatului Dmitro Firtaș, care deține fabrica, potrivit Le Figaro.

UPDATE 19:40 Dovadă de cinism extrem din partea rușilor. Ocupanții au organizat în Mariupol un concert în fața teatrului unde cel puțin 600 de oameni au fost uciși în bombardamentele armatei ruse, a anunțat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

UPDATE 19:30 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns marți seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea coridoarelor maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră, potrivit AFP.

UPDATE 19:20 Președintele Consiliului European - Charles Michel acuză Rusia pentru criza alimentară, la Consiliul de Securitate al ONU: „Rusia este responsabilă pentru această criză alimentară, doar Rusia, care folosește proviziile de alimente ca o rachetă ascunsă împotriva țărilor în curs de dezvoltare prin faptul că ține ostatice milioane de tone de cereale ucrainene”, scrie Nexta.

UPDATE 19:00 Consilierul președintelui Zelenski Mihailo Podoliak critică al șaselea pachet de sancțiuni al UE. 

UE a slăbit cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei fără explicații. În primul rând, Consiliul UE anunță blocarea serviciilor cloud UE pentru Rusia. Apoi editează mesajele șterse care vizează acest lucru. Fără nicio clarificare sau explicație din partea oficialilor”, a spus Podoliak, potrivit Nexta.

UPDATE 18:30 O mașină cu mai multe persoane a a fost distrusă de o mină în regiunea Kiev. Mina s-a declanșat într-o pădure din regiunea Kiev după ce o mașină cu civili a mers după lemne de foc, în ciuda avertizărilro autorităților. Pasagerii din mașină au suferit răni ușoare, a anunțat șeful administrației militare Regiunea Kiev - Oleksii Kuleba.

UPDATE 17:22 Rusia anunță triumfător o primă victorie din Severodonețk. Ministrul rus al apărării - Serghei Șoigu susține că armata rusă „a elibert total” zona rezidențială din orașul strategic din Donbas.

UPDATE 17:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele Moscovei dețin controlul asupra a 97% din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei.

Forțele rusești au cucerit cartierele rezidențiale din orașul cheie din estul țării, Severodonețk, și luptă pentru a prelua controlul asupra unei zone industriale de la periferia acestuia și a orașelor din apropiere, a declarat Șoigu, potrivit The Guardian.

UPDATE 16:30 Aproape 11.000 de civili din Severdonețk nu pot fi evacuați. „Au mai rămas aproximativ 10-11 mii de oameni în Severodonețk … Din câte știu, rușii ne-au dus și pe oamenii noștri acolo pe teritoriul ocupat. Și o parte din populație a încercat să fugă din oraș pe cont propriu, pentru că orașul este sub foc puternic și este periculos să fii acolo”, a spus primarul orașului Aleksandr Striuk.

UPDATE 12:13 Secretarul General al NATO - Jens Stoltenberg vine în România. El va participa la summit-ul B9, format de eveniment gândit de președintele României și cel al Poloniei. Acesta urmează să aibă loc vineri, 10 iunie, la București.

UPDATE 12:00 Președintele Consiliului European Charles Michel i-a arătat ușa ambasadorului rus, invitându-l afară dacă nu dorește să audă adevărul. Incidentul s-a petrecut, astăzi, în timpul conferinței Consiliului de Securitate al ONU. Înaltul oficial european a condamnat violența sexuală folosită ca armă de război de soldații ruși și a pledat pentru judecarea crimelor.

UPDATE 11:45 În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează dpa.

UPDATE 11:33 Corpurile unor luptători ucraineni ucişi în timpul apărării oraşului-port de la Marea Azov, Mariupol, în faţa ofensivei forţelor ruse asupra combinatului siderurgic Azovstal au fost predate Kievului. Anunţul a fost făcut chiar de familiile militarilor din batalionul Azov, relatează Reuters.

Potrivit The Associated Press, rușii ar fi returnat ucrinenilor mai mult de 50 de corpuri neînsuflețite ale soldaților care au luptat în oțelăria Azovstal.

UPDATE 10:55 Statul Major: Belarusul intenționează să-și mărăească numărul de soldați de la 45.000 la 80.000.

Potrivit sursei citate, Ucraina este încă sub amenințarea rachetelor și a atacurilor aeriene de pe teritoriul Belarusului.

UPDATE 10:45 Rușii au ucis cel puțin 263 de copii în Ucraina, rănind mai mult de 467 din 24 februarie și până în prezent. 

Una dintre ultimele victime făcute de armata lui Putin este un băiețel de 8 ani, care a fost omorât de explozia unei mine, pe o plajă din Mariupol. Incidentul tragic s-a petrecut pe data de 3 iunie. 

UPDATE 10:20 Un "referendum" pentru a deveni o parte din Rusia va avea loc în regiunea Herson din Ucraina, potrivit anunțului făcut de colaboratorul Kirill Stremousov.

UPDATE 10:00 Declarație șocantă făcută de fostul președinte rus, Dmitri Medvedev: "Oamenii mă întreabă adesea de ce postările mele de pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este pentru că îi urăsc. Ei sunt ticăloși și niște nenorociți. Ei vor moarte pentru noi, pentru ruși. Și atâta timp cât trăiesc, voi face orice pentru a-i face să dispară".  

UPDATE 9:47 Preşedinţii Lituaniei şi Letoniei au cerut, astăzi, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezenţă militară a NATO mai solidă în statele baltice. Solicitarea vine în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, relatează DPA.

UPDATE 9:00 Forțele ruse trag asupra regiunii Dnipro cu lansatoare de rachete Uragan. Guvernatorul regiunii  Valentyn Reznichenko a raportat că districtul Kryvorizky din regiune a fost atacat de Rusia în noaptea de 7 iunie. În urma atacului, un bărbat a fost rănit și este în prezent spitalizat, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 8:30 Guvernul Japoniei a anunţat, marţi, că va adăuga două bănci din Rusia şi una din Belarus pe lista celor sancţionate după invazia rusă în Ucraina, informează agenţia de presă Kyodo.

UPDATE 8:00 Ocupanții ruși au bombardat o piață, un colegiu și o școală din orașul Lysychansk, rănind doi oameni. Luptele continuă în Severodonetsk, anunță șeful administrației regionale a Luhansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 7:21 Fost comandant suprem al Forţelor Aliate în Europa, în perioada 2009-2013, amiralul în rezervă James Stavridis susţine că războiului din Ucraina va dezvolta o nouă fază care se va desfăşura în Marea Neagră

„Vom vedea deschis un alt front în acest război, care va fi în Marea Neagră, unde nave militare vor escorta transporturile de cereale din Ucraina, din portul Odesa”, a declarat Stavridis la postul de radio AM 770. 

UPDATE 7:10 O epidemie de holeră amenință Ucraina. Primele cazuri ar fi fost descoperite deja în orașul Mariupol, iar rușii au impus carantina în orașul distrus aproape în totalitate. 

UPDATE 7:00 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni "credibile" informaţiile potrivit cărora Rusia "fură" exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, "pentru a le vinde în propriul profit", notează AFP.