MENIU

Răsturnare de situaţie în cazul românului condamnat la moarte în Malaysia

Răsturnare de situaţie în cazul românului condamnat la moarte în Malaysia

După ce guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că va negocia cu Malaysia încheierea unor tratate în domeniul cooperării judiciare în materie penală, cunoscutul avocat Artin Sarchizian analizează, în exclusivitate pentru "ring", şansele de aducere în ţară a lui Ionuţ Gologan, românul condamnat definitiv la moarte.

Analiza avocatului Sarchizian privind începerea negocierilor în vederea aducerii în ţară a lui Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, este extrem de interesantă. "Nu cred că va fi un acord individual, ci un acord cadru pentru toţi cetăţenii români arestaţi în Malaysia pentru trafic de droguri. Asta bănuiesc eu. E posibil, întrucât este prioritară predarea către autorităţile române a condamnatului Ionuţ Gologan, să fi fost începută negocierea unui acord individual, urmând să fie extinsă negocierea şi pentru ceilalţi cetăţeni români arestaţi acolo. Dar o convenţie bilterală cadru, generală, nu cred că ar fi posibilă în momentul de faţă, pentru că ar fi destul de anevoioasă şi prelungită în timp. (...) Aparent, am fi putut spune că aceste negocieri trebuiau să înceapă mai de mult, pentru că erau o măsură de siguranţă. În realitate, dacă ar fi să analizăm riguros juridic, o discuţie privind predarea condamnatului către România nu se putea face decât după rămânerea definitivă a sentinţei, pentru că, altfel, ar fi fost un semn de neîncredere la adresa justiţiei din Malaysia, putând fi considerată o chestiune nelalocul ei. Aşadar, din această perspectivă, este explicabil acest plan B al autorităţilor române. De altfel, noi am mai discutat, în «ring», despre acest plan B în cazul «Gologan»", spune avocatul Sarchizian.

Ar fi posibil ca Ionuţ Gologan să ajungă repede în ţară? "Trebuie să fim optimişti şi să ne încredem în capacitatea şi posibilităţile statului român de a conduce în mod eficient aceste negocieri printr-o strategie politică şi diplomatică. Dar, dacă ar fi să ne uităm în urmă, istoria este destul de sărăcăcioasă în astfel de înţelegeri între statul malaysian şi alte state. Nu ştiu exact în ultimul timp să fi fost încheiate, dar asta nu înseamnă că nu pot fi încheiate cu statul român pe viitor. (...) Totuşi, eu sunt de părere că este un proces de durată. Nu cred că va fi o procedură de urgenţă", mai spune avocatul.

Mai multe articole despre:
moarte condamnat Malaysia român