MENIU

Răsturnare de situaţie în cazul privatizării Oltchim. Fiecare angajat preluat, bonus de 5.000 euro!

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a fost în vizită, joi, la Olchim, în Ramnicu Valcea, pentru a discuta despre stadiul vânzării de active cu administratorii judiciari si cu sindicatele. Potrivit unui plan de reorganizare modificat al companiei, angajații sunt "sacrificați" în eventualul proces de privatizare: nu există obligaţia preluării salariaţilor împreună cu activele, însă cumpărătorii primesc "bonus" de 5.000 euro pe cap de angajat preluat.

UPDATE. Ministrul Economiei, declarații utopice: Să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului

Mihai Tudose, Ministrul Economiei a avut astăzi, la Râmnicu Vâlcea, o nouă rundă de discuții cu reprezentanții sindicatelor, administratorii judiciari, administratorul special și conducerea combinatului Oltchim despre stadiul procesului de vânzare după insolvență a companiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, iar ministerul a luat act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în 9 pachete de active.

„Cunosc foarte bine situația combinatului Oltchim și recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală și cea națională. Mai mult, cred ca e important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului, legat de un viitor un hub energetic prin care să dăm substanță mediului de afaceri din zonă. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piața centrala și est europeană. Guvernul este preocupat de situația comunității locale și avem dialog permanent cu administratorii și reprezentanții salariaților pentru a ne asigura ca rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului și angajaților", a declarat ministrul Mihai Tudose.

Ministrul a mulțumit liderilor de sindicat si, prin intermediul lor, oamenilor pe care aceștia îi reprezintă, "pentru răbdarea, cât și pentru sprijinul pe care l-au acordat de-a lungul timpului, în acest proces complicat".

Ministrul Economiei va avea în următoarele zile o serie de întâlniri la obiective din industria de apărare și minerit din Orăștie, Alba Iulia și Deva, cum ar fi Cupru Min, Minvest Deva si CN CAF SA Deva.

UPDATE. Noi detalii uluitoare din planul modificat de privatizare a companiei

Un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre angajaţii societăţii, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat i se va calcula un bonus de 5.000 de euro, conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, transmis Bursei.

Documentul specifică faptul că nu există obligaţia preluării salariaţilor împreună cu activele. Reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţionare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, dar există probabilitatea ca unii dintre aceştia să dorească să preia salariaţi.

"Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaţilor se face cu acordarea unor plăţi compensatorii, acestea având regim de creanţe curente în cadrul procedurii de reorganizare. Din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au un efect similar cu al unui preţ de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenţionează negocierea cu potenţialii angajaţi care sunt doriţi de către ofertanţi, în vederea eliminării impactului negativ al plăţilor compensatorii asupra tranzacţiei. Salariaţilor care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de către cumpărător, nu li se acordă salarii compensatorii", se menţionează în planul de reorganizare.

Oltchim va întocmi o listă cu salariaţii care doresc să fie preluaţi de către ofertanţi, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertanţii nu vor fi obligaţi a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opţiune. În etapa ofertei finale, ofertanţii trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor, din lista constituită, pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

"Se va putea prelua de către un cumpărător maximum 50% din numărul total de angajaţi ai Oltchim SA. În evaluarea ofertelor care vor conţine un angajament ferm de preluare a unor salariaţi din lista constituită (...) se va folosi următoarea formulă de calcul 'preţ ferm oferit + (număr salariaţi preluaţi X 5.000 euro)'. Practic, pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro, care se va adăuga la preţul ferm inclus în ofertă", se menţionează în document.

Oltchim "se sparge" în nouă structuri

Oltchim "se sparge" în nouă structuri, potrivit unei decizii a Adunării Generale a Creditorilor din SC Oltchim SA de luni 6 martie. A fost aprobată modificarea planului de reorganizare de către toate categoriile de creditori, ceea ce înseamnă privatizare prin vânzarea de active.

Investitorii nu sunt obligați să continue producția și să preia angajații, potrivit unui document prezentat de Capital.ro.

"Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător", se arată în documentul transmis BVB.

Ministrul Economiei, la Râmnicu Vâlcea

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, merge joi la Olchim, în Ramnicu Valcea, pentru a discuta despre stadiul vânzării de active cu administratorii judiciari si cu sindicatele.

"Ministrul va ajunge acolo după ora 14.00. Vor continua discutiile cu sindicatele si cu administratorii judiciari despre stadiul procesului de vanzare a activelor. Procesul este destul de avansat, urmează depunerea ofertelor angajante", au declarat pentru News.ro reprezentantii Ministerului Economiei.

Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor „operatori industriali" şi a unor „investitori financiari", patru dintre ofertele primite acoperind pachetele operaţionale, care includ activităţi de fabricare de produse chimice, în timp ce celelalte sunt doar pentru active, potrivit unui anunţ al combinatului.

În prezent, investitorii care au depus oferte se află în faza de due-dilligence (audit aprofundat) la Oltchim, urmând ca până în 24 martie să depună oferte definitive.

Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro), după pierderi de 48,46 milioane lei în 2015, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754,8 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare.

Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Mai multe articole despre:
Oltchim