MENIU

Răsturnare de situaţie în cazul preoților acuzați de furtul moaștelor Sf. Haralambie

Preotii si moastele

După câteva luni de cercetări și procese în Grecia preoții români acuzați că ar fi furat moaștele Sfântului Haralambie din Mănăstirea Mega Spilaio Kalavryta au fost achitați de judecătorii de la Curtea de Apel din Patra. Dovezile au fost clare, iar adevărații făptași au fost prinși și pedepsiți.

Preoții Marius Borhidean, Emanuel Oros și Daniel Popa din Țara Oașului au trecut printr-o grea încercare în octombrie 2015 când, aflați într-un pelerinaj în Grecia împreună cu 40 de credincioși români, au fost arestați de autoritățile elene și acuzați de furtul moaștelor Sf Haralambie din Mănăstirea Mega Spilaio Kalavryta.

Celor trei preoți li s-a deschis dosar penal și au fost cercetați laolaltă cu ceilalți pelerini români. Bănuielile au fost întărite și de faptul că în desaga lor au fost găsite oseminte.

După vizita grupului de români, a dispărut din mănăstire mâna Sfântului Haralambie, iar călugării greci au alertat imediat Poliția. Veniți de urgență la lăcașul de cult, aceștia au găsit mâna sfântului într-o râpă aruncată de hoții care au intrat în panică.

Primii vizați au fost preoții care i-au ținut de vorbă pe călugării greci, păzitorii moaștelor, apoi câțiva pelerini din grup. Faptul că în desaga preoților s-au mai găsit oseminte pe care aceștia nu le-au declarat la intrarea în țară, a întărit bănuielile polițiștilor care i-au arestat pe loc.

Cei trei preoți au fost suspendați de Patriarhia Română pe perioada cercetărilor și au fost judecați în Grecia, iar oficialii eleni au fost nevoiți să recunoască în urmă cu două zile că prelații nu aveau nicio vină.

Făptașii erau doi pelerini din grupul de români care și-au recunoscut fapta și care au fost condamnați de instanța din Patra, scrie Libertatea.ro.

Mai multe articole despre:
null