MENIU

Răspunsul Iranului după tensiunile privind Acordul nuclear contestat de Administraţia Trump

Regimul islamist de la Teheran a semnalat disponibilitatea de a purta negocieri pe tema programului balistic, în efortul de a reduce tensiunile privind Acordul nuclear, contestat puternic de Administraţia Donald Trump, anunţă oficiali occidentali citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

În contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat frecvent Teheranul din cauza activităţilor balistice, ameninţând cu retragerea din Acordul atomic din 2015, diplomaţi iranieni le-au semnalat marilor puteri disponibilitatea de a negocia dimensiunile programului de înarmare cu rachete.

"În cursul întrevederilor desfăşurate la reuniunea Adunării Generale ONU, în septembrie, Iranul le-a transmis reprezentanţilor marilor puteri că ar putea accepta discuţii pe tema programului balistic, pentru eliminarea preocupărilor", a declarat un oficial iranian, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia Reuters. Informaţiile au fost confirmate informal de oficiali occidentali, inclusiv americani.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat acordul nuclear drept o "ruşine pentru Statele Unite". Liderul de la Casa Albă a semnalat luarea unei decizii privind viitorul Tratatului, însă nu a dezvăluit care este aceasta.

Mai multe articole despre:
Iran acord nuclear tensiuni acord nuclear