MENIU

Raportul care ne dă FIORI: Nou RECORD al jurnaliștilor aflați în spatele gratiilor, la nivel mondial! Două țări, în topul celor în care jurnaliștii sunt UCIȘI

Jurnaliști

Semnal de alarmă tars de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ)! Instituția cu sediul la New York susține că numărul jurnaliştilor aflaţi în detenţie la nivel mondial nu a fost nicicând atât de mare, doar în China şi Myanmar înregistrându-se un sfert dintre cei 293 de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor.

Astfel, potrivit raportului CPJ, 50 de jurnalişti s-ar afla în închisoare, în China, 26 - în Myanmar, 25 - în Egipt, 23 - în Vietnam şi 19 - în Belarus, relatează Agerpres.

Dacă se adaugă la acest clasament Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia şi Eritreea, atunci numărul acestora crește alarmant, ajungând la 293 la data de 1 decembrie 2021. Vorbim despre un nou record după ce, în 2020, asociaţia numărase 280 de jurnalişti.

„Este al şaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor în lume”, a denunţat directorul asociaţiei Joel Simon, citat într-un comunicat.

„A plasa în detenţie jurnalişti care transmit informaţii este marca de fabricaţie a unui regim autoritar”, a arătat Simon, precizând „cu precădere terifiant faptul că Myanmar şi Etiopia au închis din nou, atât de brutal, uşa în faţa libertăţii presei”.

Veștile proaste nu se opresc, însă, aici. Asociaţia anunță, de asemenea, că 24 de jurnalişti au fost ucişi anul acesta, printre care 19 „ca represalii la munca lor”, în primul rând în Mexic şi India. În plus, CPJ anchetează alte şase ucideri de jurnalişti.

În raportul său, CPJ apreciază că numărul de jurnalişti închişi „reflectează intoleranţa în creştere în lume pentru jurnalismul independent”, într-un context de „bulversări politice şi represiuni împotriva mass-media”.

Asociaţia citează cazurile Chinei şi politicii sale represive în Hong Kong şi Xinjiang, al loviturii de stat în Myanmar, al războiului din nordul Etiopiei şi cel al Belarus.