MENIU

Deputaţii din Comisia de Abuzuri au întocmit un raport după vizitarea a 44 de penitenciare

Un deţinut din România traieşte pe o suprafaţă mai mică de trei metri pătraţi! Asta reiese din raportul întocmit de comisia de abuzuri din Camera Deputaţilor, după ce aleşii au vizitat 44 de penitenciare. Cea mai grea viaţă o au deţinuţii de la Penitenciarul Miercurea Ciuc, unde gradul de ocupare este de 180%. În plus, raportul întocmit de comisia de abuzuri arată că în închisorile din România mişună gândacii, iar apa este raţionalizată.

În ultimii trei ani, deţinuţii au trimis 260 de memorii la Comisia de Abuzuri de la Camera Deputaţilor. Raportul, întocmit după ce parlamentarii au verificat reclamaţiile, arată că în închisori există un deficit de 10.500 de locuri, ceea ce a dus la un grad de ocupare de 158%. Cu alte cuvinte, deşi un deţinut are dreptul la patru metri pătraţi de spaţiu, spaţiul real este mai mic de trei metri pătraţi, în medie.

Cea mai mare înghesuială este la Penitenciarul Miercurea Ciuc, unde gradul de ocupare este de 180 la sută! Pe locurile următoare sunt Penitenciarul Craiova, cu un grad de ocupare de 175% şi cel din Galaţi, cu 174%.

Raportul arată că şi mâncarea şi serviciile medicale lasă de dorit! Raţiile de hrană nu respectă numărul de calorii stabilit prin lege, iar deficitul de medici se ridică la 60%. În opt penitenciare din ţară nu este nici măcar un singur medic, iar în alte nouă este un singur cadru medical.

Documentul mai arată că "Nesoluţionarea corectă a unor plângeri făcute atât la nivelul conducerii penitenciarelor în care îşi execută pedeapsa, cât şi a conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor creează o stare de neîncredere faţă de corectitudinea celor care îi au – temporar – în custodie".

Deputaţii din comisia de abuzuri au ajuns la concluzia că principalele cauze care duc la aceste probleme sunt bugetele reduse alocate an de an şi lipsa personalului. În prezent, 2.000 de posturi sunt vacante în penitenciare.


Pe de altă parte, Avocatul Poporului, care a demarat un control în penitenciare la începutul anului nu a întocmit niciun raport până în acest moment. Deşi au trecut nouă luni de la demararea verificărilor, iar Victor Ciorbea a anunţat că rezultatele vor fi făcute publice în iunie, nici măcar la începutul sesiunii parlamentare Avocatul Poporului nu a prezentat concluziile controalelor.

Mai multe articole despre:
Raport închisoare comisie de abuzuri