MENIU

Raport: Vaticanul ar trebui să ancheteze figurile religioase care AU ABUZAT SEXUAL MII DE COPII

Raport: Vaticanul permite preoților să abuzeze sexual mii de copii

Națiunile Unite au lansat un apel către Vatican, pentru "îndepărtarea imediată" a preoților cunoscuți sau suspectați pentru abuzuri sexuale la adresa copiilor.

Raportul recent publicat de organizația Națiunilor Unite pentru drepturile copiilor susține că Vaticanul adoptă politici care permit preoților să molesteze mii de copii, având în același timp atitudini intransigente față de probleme ca homosexualitatea, contracepția sau avorturile, arată BBC, scrie totb.ro.

Raportul Comisiei pentru Drepturile Copilului susține că Vaticanul ar trebui să ancheteze figurile religioase care și-au tăinuit până acum faptele, pentru a ajuta autoritățile să-i pedepsească în mod corespunzător pe cei responsabili. Națiunile Unite își exprimă totodată "cea mai profundă îngrijorare în privința abuzurilor sexuale comise de membri ai bisericilor catolice, care acționează sub autoritatea Sfântului Scaun, și a clericilor care au fost implicați în molestarea a zeci de mii de copii din întreaga lume".

Unul dintre elementele care duce la perpetuarea acestui fapt este, potrivit raportului, faptul că preoții au dreptul de a schimba parohiile atât în cadrul unei țări, cât și peste hotare, mulți preoți care au abuzat sexual copii aflându-se și acum în apropierea copiilor.

Astfel, Națiunile Unite s-au adresat Vaticanului, unde Papa Francisc a înființat în decembrie o comisie care să investigheze aceste cazuri, comisie care a anunțat luna trecută că aproape 400 de preoți au fost caterisiți într-un interval de doi ani, sub acuzația de abuz sexual al unor minori.