MENIU

Raport ONU: decesele cauzate de SIDA s-au redus la aproape jumătate din 2005 până în prezent

Cota persoanelor cu HIV care au acces la tratament medical a depăşit 50% pentru prima dată, a informat joi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de DPA, conform Agerpres. În plus, numărul anual al persoanelor care mor din cauza SIDA s-a redus la aproape jumătate, de la 1,9 milioane la 1 milion, între 2005 şi 2016 potrivit UNAIDS (Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA.). 

Anul trecut, 36,7 de milioane de persoane din întreaga lume trăiau cu virusul care slăbeşte sistemul imunitar şi poate duce la SIDA. Dintre aceştia, 53% au reuşit să obţină tratamentul necesar pentru suprimarea virusului. 

În Africa de sud şi de est au fost înregistrate cele mai dramatice îmbunătăţiri, în contextul în care numărul anual de noi infecţii a scăzut cu 29% din 2010, în timp ce numărul anual de decese cauzate de SIDA a scăzut cu 42%. În aceste două regiuni din Africa, speranţa de viaţă a crescut cu 10 ani în ultimul deceniu. 

Pe fondul unei tendinţe în general pozitive, UNAIDS a atras însă atenţia asupra evoluţiilor din Europa de Est şi din Asia Centrală, singurele regiuni din lume unde infecţiile cu HIV şi decesele cauzate de SIDA sunt în creştere. Se estimează că 42% din infecţiile din aceste regiuni sunt cauzate de acele contaminate folosite pentru injectarea drogurilor. 

Africa de Nord şi Orientul Mijlociu sunt alte două regiuni problematice, în contextul în care doar una din cinci persoane care trăiesc cu HIV în aceste regiuni are acces la tratament pentru suprimarea virusului, a precizat UNAIDS.

Mai multe articole despre:
SIDA ONU HIV decese sida