MENIU

RAPORT oficial COVID-19: Infectările cu varianta britanică, extindere accelerată în România! S-au înmulțit și cazurile cu tulpina sud-africană

Tulpina britanică se răspândește în continuare accelerat în România! Este concluzia din noul raport, din ultima săptămână, al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Rata de infectare comunitară cu noile mutații de coronavirus în țara noastră este deja de 64%. În ultima săptămână a mai fost depistat un caz cu tulpina din Africa de Sud în județul Ilfov, fără a exista însă un istoric de călătorie. Din fericire, nu a mai fost raportat niciun nou deces, până în prezent 27 de români au murit în urma infectării cu tulpina din Anglia.

Specialiștii în Sănătate Publică își mențin concluzia în continuare: „Există circulație extinsă în România, în comunitate, a variantei britanice” a coronavirusului.

În ultima săptămână, în România au fost confirmate 955 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), potrivit raportului. Dintre acestea, majoritatea sunt infectări cu tulpina britanică (B.1.1.7) - 948. În ultima săptămână a mai fost identificat un caz cu tulpina din Africa de Sud (B.1.351), ajungându-se la 5 infectări. Cazuri confirmate cu tulpina braziliană (P.1) nu au mai fost identificate în secvențierile pe un număr limitat de probe, până în acest moment fiind 2 cazuri.

Un nou caz de infectare cu varianta din Africa de Sud în ultimele șapte zile

Noul caz confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) și mutația E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din județul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc). De asemenea, potrivit raportului, locul probabil al expunerii
nu este cunoscut.

Până la data de 18 aprilie 2021 rata de confirmare cu tulpinile ce provoacă maximă îngrijorare în România a fost de 64%.

TOATE datele Raportului INSP despre câte variante au fost raportate până acum - AICI

Au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu tulpina britanică

Nu au mai fost confirmate noi decese din cauza infectării cu noile tulpini de coronavirus, în ultima săptămână.

Până pe 18 aprilie 2021, au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

- britanică (B.1.1.7) 27
- sud-africană (B.1.351) 0
- braziliană (P.1) 0.

Distribuția pe județe a cazurilor și deceselor cu variantele predominante de coronavirus, până la 18 aprilie 2021

Până la data de 18 aprilie 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 1502 secventieri.
Cele 6 laboratoare care au raportat cele 955 de cazuri din 1.502 de probe secvențiate sunt:
- INCDMM Cantacuzino;
- INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”;
- MedLife;
- Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava;
- Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”;
- CRGM al SCJU Craiova.

CIFRE actualizate ale epidemiei de coronavirus și vaccinarea anti-COVID-19 în România AICI - Evoluția COVID-19 pe Realitatea.net coronavirus - https://www.realitatea.net/coronavirus

RAPORT privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 până pe 18 aprilie 2021