MENIU

Raport final după luarea de ostatici de la Onești: Polițiștii cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați! I-au văzut legați cu mâinile la spate

Dublă crimă Onești

Poliția a prezentat, joi, raportul final după luarea de ostatici de la Onești. Din primele concluzii, a reieșit faptul că polițiștii cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați uciși întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate.

„Adresez condoleanțe familiei îndurerate și cer scuze în numele Poliției pentru modul de gestionare a evenimentului de către polițiștii implicați”, a spus, la începutul briefingului de presă, șeful interimar al Poliției Române - Eduard Mirițescu.

Ajunctul acestuia a prezentat raportul final de la Onești și deficiențele constatate. Din datele celor care au făcut verificările, se pare că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță, datele transmise către IGPR de către IPJ Bacău au fost eronate, incomplete și transmise cu întârziere: s-a transmis că un bărbat fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane. În realitate, agresorul avea antecedente penale și a făcut nenumărate petiții după pierderea apartamentului, în 2010, pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violență, unul dintre dosare chiar în acest an.

„Controlul efectuat a vizat modul de intervenție la eveniment. Maniera de documentare cu privire la autor, raportarea ierarhică a evenimentului.

Prima concluzie: Poliția din Bacău nu a documentat corespunzător autorul cu privire la antecenentele penale și amenințările făcute de acesta anterior evenimentului.

A reieșit faptul că modul de relaționare a fost unul defectuos, informațiile nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție și la negociator. Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 112 şi nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta.

Polițiștii cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate. Nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc”, a spus chestorul de poliţie Florentin Brăcea,  împuternicit să îndeplinească atribuţiile funcţiei de adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

14 polițiști sunt cercetați. Este vorba despre 8 ofițeri și 6 agenți de poliție aflați în vizor. S-au trimis sesizări unităților de parchet competente privind săvârșirea în mod defectuos a unor sarcini de serviciu. Raportul final de control va fi înaintat unității de parchet competente și toate datele vor fi puse la dispoziția procurorilor pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Reamintim că doi bărbați au murit în urma unei luări de ostatici petrecute pe 1 martie, la Onești, județul Bacău. Cei doi muncitori au fost sechestrați de proprietarul casei în care făcea reparații, ulterior fiind înjunghiați mortal de bărbatul în vârstă de 68 de ani.

Agresorul se numește Gheorghe Moroșan. El avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care și-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele cu cuțitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Tribunalul Bacău a admis, pe 8 martie, cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Moroșan, pentru infracțiunea de omor calificat.

Mai multe articole despre:
dubla crima onesti criminal onesti raport