MENIU

Raport critic al Consiliului Europei privind justiţia din România

Un raport al Consiliului Europei publicat joi critică ţara noastră, în primul rând pentru bugetul alocat justiției, inclusiv pentru pregătirea magistraţilor. Cu toate acestea, forul notează că statul nostru este printre cele unde judecătorii sunt bine plătiţi. 

Raportul Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei, organism din cadrul Consiliului Europei, critică faptul că România a scăzut bugetul pentru justiţie, cu 23,5 %, în 2016 faţă de 2014. Aceasta deşi cheltuielile publice au crescut. Asemeni ţării noastre au mai procedat numai Belgia şi Olanda, dintre toate cele 47 de state analizate. În ceea ce priveşte banii alocaţi sistemului judiciar, pe cap de locuitor, România este la mai puţin de jumătate din medie. Adică, dacă în medie, ţările au alocat 64 de euro pe cap de locuitor, România a alocat numai 30,4.

Mai mult, potrivit Consiliului Europei, în România, la fel ca în Rusia, au avut de suferit în special banii pentru instanţe. Forul critică şi suma scăzută pentru informatizare în justiţie, dar şi investiţiile mici în clădiri noi. Ţara noastră a argumentat că acordă prioritate renovării instanţelor existente.

Cu toate acestea, România este una dintre cele trei ţări, alături de Armenia şi Azerbaidjan, în care salariile judecătorilor sunt considerate mari - adică, la început de carieră, sunt de peste 4 ori salariul mediu, iar la sfârşit de peste 6 ori. Ţara noastră este codaşă, însă, la proporţia din bugetul instanţelor alocat pentru pregătirea magistraţilor - sub 0,1%.

Consiliul are, totuşi, şi motive să ne laude. Suntem printre cele douăsprezece ţări care au o productivitate satisfăcătoare a instanţelor atât în dosare civile, cât şi comerciale, penale sau administrative. Suntem daţi exemplu şi pentru ritmul de rezolvare a cazurilor. Astfel, deşi în perioada 2014 - 2016 numărul dosarelor noi ajunse pe rolul instanţelor a crescut cu 45%, numărul celor nesoluţionate până la sfârşitul lui decembrie 2016 a crescut cu numai 1%. Ceea ce, pe de altă parte, duce la o aglomerare a instanţelor.

"Instanţele din trei state - Belgia, România şi Rusia - s-au ocupat de peste cinci dosare litigioase civile şi comerciale la 100 de locuitori, în timp ce, în alte şase state - Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia şi Suedia - instanţele au rezolvat mai puţin de un caz la 100 de locuitori", se arată în raport.

Mai multe articole despre:
justiţie Raport România Consiliul Europei