MENIU

RAPORT COVID-19 alarmant: Varianta britanică rămâne DOMINANTĂ și tulpina indiană se EXTINDE - DOCUMENT oficial

RAPORT COVID-19 alarmant: Varianta britanică rămâne DOMINANTĂ și tulpina indiană se EXTINDE
RAPORT COVID-19 alarmant: Varianta britanică rămâne DOMINANTĂ și tulpina indiană se EXTINDE

În România au crescut în ultima săptămână infectările cu variantele îngrijorătoare, cele mai multe cazuri au fost în cazul tulpinii britanice, predominantă în țara noastră, și în cazul celei Delta (indiană - n.red.). Rata de confirmare a acestor noi tulpini a depășit deja 70%. Noile cazuri semnalate în acest ultim raport al Institutului Național de Sănătate Publică vin să confirme creșterea de la o săptămână la alta a infectărilor provocate de variantele britanică și indiană în special. Specialiștii în Sănătate Publică spun că varianta indiană nu este transmisă comunitar în acest moment, dar crește număru lde cazuri confirmate, în timp ce tulpina britanică este predominantă în țara noastră.

Varianta Delta – indiană a coronavirusului, este cea mai infecțioasă descoperită până în prezent, conform datelor publicate joi de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

"În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta", a precizat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

În total, până la data de 13 iunie 2021, au fost confirmate 1.588 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre probele secvențiate și 30 de decese în total:

Alpha (britanică)  – 1.525: În ultimele 7 zile au fost confirmate, din probele secvențiate, 88 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanică, nefiind înregistrat niciun deces. *În cazul celor 88 de noi infectări cu tulpina britanică, la unul din cazurile confirmate, având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K.

Beta (sud-africană) – 11: În ultima săptămână a mai fost confirmat 1 caz de infectare cu tulpina din Africa de Sud, în București, aici fiind raportate până în prezent 8 cazuri, cele mai multe. **La unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.

Gamma (braziliană) – 17: Nu a mai fost înregistrat niciun caz confirmat cu această tulpină în probele secvențiate și niciun deces în ultima săptămână. Până în prezent, cele mai multe cazuri confirmate cu Gamma sunt în Capitală -  12, iar în Constanța - 3 și câte 1 caz în Prahova și Călărași. Din păcate, până în prezent au murit 3 persoane după infectarea cu varianta braziliană în București. *** La unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, având ”județ de infectare” municipiul București, a fost depistată mutația E484K.

Delta (indiană) – 35: Cele mai multe cazuri confirmate cu noua variantă indiană au fost raportate în județul Ilfov - 14, urmat de București - 6, Argeș și în Dolj - câte 4, Arad, Buzău, Dâmbovița, Teleorman - câte 1 caz. **** La unul din cazurile confirmate, având ”județ de infectare” Galați, a fost depistată mutația E484K.

Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina Spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Cazurile confirmate au rezultat în urma analizării celor 2.188 de secvențieri raportate la INSP-CNSCBT.

30 de români au murit din cauza infectării cu variantele mai contagioase

Până la 13 iunie, rata de confirmare cu VOC a fost de 73%. Totodată, au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu varianta Alpha şi 3 cu varianta Gamma.

TOATE informațiile ACTUALIZATE ale epidemiei COVID-19 și vaccinării pe Realitatea.net coronavirushttps://www.realitatea.net/coronavirus

Cazurile de COVID-19 cu varianta Delta CONFIRMATE în România - 35 de infectări și niciun DECES

- Trei cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni;

- Un caz provine dintr-un focar familial din Bucureşti, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut;

- Un caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din judeţul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati şi 1 caz secundar, familial;

- 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar);

- Două cazuri sunt cetăţeni indieni şi provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroeşti, jud. Ilfov;

- Un caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din Bucureşti, din care 1 confirmat cu varianta Delta;

- Un caz din jud.Damboviţa are istoric de călătoria în India;

- Două cazuri din judeţul Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;

- Două cazuri din judeţul Argeş şi, respectiv Arad, din care ultimul este cetăţean indian, dar care locuieşte în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut;

- Două cazuri din judeţul Argeş provin dintr-un focar familial; locul expunerii - necunoscut;

- Un caz din judeţul Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta - caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut;

- Un caz din Bucureşti provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta;

- Patru cazuri din judeţele Argeş, Buzău, Dolj şi Bucureşti nu au nicio legătură epidemiologică menţionată;

- Un caz a refuzat colaborarea cu DSP B.

TOATE informațiile ACTUALIZATE ale epidemiei COVID-19 și vaccinării pe Realitatea.net coronavirushttps://www.realitatea.net/coronavirus

*** Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat un nou sistem de denumire pentru variantele COVID-19, astfel încât în prezent se folosesc litere greceşti în cazul versiunilor descoperite în ţări ca Marea Britanie, Africa de Sud şi India. Varianta descoperită în Regatul Unit este etichetată drept Alpha, cea în Africa de Sud – Beta, iar cea în India – Delta. Varianta Gamma este cea descoperită în Brazilia, unde este raportată o rată foarte mare de mortalitate.

RAPORT privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2
care determină îngrijorare (VOC) - Date cumulate – inclusiv săptămâna 23 (07/06/2021 – 13/06/2021)

INSP menționează că cele 1.588 de cazuri care determină îngrijorare, adică cele cu tulpinile britanică, braziliană, sud-africană și indiană raportate până la 13 iunie 2021, au fost confirmate după 2.188 secvențieri realizate în 7 laboratoare:
- INCDMM Cantacuzino;
- INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”;
- MedLife;
- Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava;
- Institutul de Virusologie ” Ștefan S. Nicolau”;
- CRGM al SCJU Craiova;
- ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.