MENIU

Rapoarte secrete SUA: Putin a fost tratat de cancer și a scăpat dintr-o tentivă de asasinat

Vladimir Putin/ Foto: Profi Media

Un raport clasificat al serviciilor secrete americane confirmă speculațiile potrivit cărora preşedintele Vladimir Putin ar fi urmat un tratament pentru un cancer în stadiu avansat în aprilie şi ar fi scăpat de o tentativă de asasinat, în martie. 3 lideri ai serviciilor secrete americane au confirmat existența documentului pentru Newsweek.

Toţi cei trei oficiali americani – unul din cadrul serviciilor naţionale de informaţii (DNI), un ofiţer superior pensionat al Forţelor Aeriene şi unul de la Agenţia de Informaţii Militare (Defense Intelligence Agency, DIA) avertizează că izolarea liderului rus îngreunează evaluarea stării sale de sănătate de către serviciile de informaţii americane.

Unul dintre cei citați a declarat că puterea lui Putin nu mai este ”absolută”, iar oficialii de la Kremlin ”simt că sfârşitul e aproape”, scrie publicația americană, citată de news.ro.

 

Masa foarte lungă pe care Putin a folosit-o la Kremlin în cadrul întâlnirilor sale oficiale a ajuns să simbolizeze paranoia şi frica sa fizică.

Analizele din documentul clasat se bazează și pe imaginilor în care Putin lăsa impresia că tremură și se ține cu greu pe picioare.

Comunitatea de informaţii a SUA a precizat că situaţia lui era mai gravă decât se credea anterior, iar epuizarea fizică a fost egalată cu epuizarea propriei Rusii.

Și zvonul potrivit căruia oamenii de securitate de la Kremlin au descoperit un complot rusesc de asasinare a lui Putin a fost confirmat la acest moment.

Oficialul DNI a subliniat că indiferent dacă Putin este ”puternic” sau ”slăbit”, puterea nucleară a Rusiei persistă. ”Putin este cu siguranţă bolnav... dacă va muri în curând este o simplă speculaţie. Totuşi, nu ar trebui să fim liniştiţi (...) Însă continuă să fie periculos, iar dacă moare, se va declanşa haosul”, a conchis el.