MENIU

Ramzan Kadîrov NU renunță la Cecenia - De ce s-a răzgândit aliatul lui Putin - Ce urmează în războiul din Ucraina

Ramzan Kadîrov NU renunță la conducerea Ceceniei - De ce s-a răzgândit „câinele de pază” al lui Putin - Ce urmează în războiul din Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, supranumit câinele de pază al lui Putin, anunță că s-a răzgândit și nu mai vrea să renunțe la conducerea republicii ruse. Ezitările și anunțurile liderului cecen ascund de fapt mai multe revendicări ale acestuia pentru Putin, apreciază analiștii politici și militari.

Kadîrov revine asupra anunțului făcut cu doar câteva zile în urmă și spune că nu dorește să-și părăsească funcția ocupată de 15 ani. Mai ales după ce a aflat că mai există lideri care sunt la conducerea altor regiuni și republici ruse de cel puțin 25 de ani.

„Recordul, după cum se dovedește, este de 27 de ani. Prin urmare, acum am decis să merg să dobor recordul actual. Să vedem dacă pot depăși această cifră”, a spus Kadîrov într-un mesaj, pe canalul său de Telegram.

Dictatorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat sâmbătă, 3 septembrie, că ar vrea să renunțe la funcție. Într-un mesaj pe care l-a postat pe Telegram, el a spus că se află de 15 ani la putere și că merită o vacanță „pe termen nedefinit”.

„Conduc republica de 15 ani. Noi, caucazienii și cecenii, avem o vorbă: indiferent cât de stimat și dorit este un musafir, dacă pleacă la timp, se face și mai plăcut. De aceea, cred că mi-a venit și mie timpul. Până să fiu dat afară. Cred că sunt deja bătrân”, a spus liderul cecen atunci. Intervenția lui Kadîrov a venit după ce în presa rusă au apărut informații despre o posibilă numire a liderului cecen în fruntea Gărzii Ruse, în locul actualului șef Viktor Zolotov, care să devină ministrul apărării, în locul lui Serghei Șoigu, căzut în dizgrație din cauza lipsei victoriilor dorite de Putin în războiul din Ucraina.

Kremlinul nu a avansat o decizie după anunțul lui Kadîrov și a precizat că demisia acestuia „nu s-a concretizat încă”.

Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce Cecenia din 2007. Plecarea din fruntea Ceceniei nu este văzută cu ochi buni de Kremlin, pentru că riscă să producă abandonarea campaniei militare din Ucraina. "Kadîroviții" au fost mobilizați în zon de sud a Ucrainei pentru menținerea ordinii în zonele ocupate. 

Liderul cecen a revenit însă în această săptămână pentru a da asigurări că nu va pleca nicăieri.

„Am mai spus că în acest moment critic, când țara noastră se luptă cu satanismul global în Donbas, nici autoritățile regionale, nici personalul militar de toate gradele nu ar trebui să plece în vacanță”, a mai spus Kadîrov.