MENIU

Raluca Turcan, ministrul Culturii, huiduită de Tudor Chirilă la inaugurarea monumentului dedicat Monicăi Lovinescu 

A fost scandal de amploare la inaugurarea statuii Monicăi Lovinescu. Tudor Chirilă a huiduit-o pe Raluca Turcan, iar în apărarea ministrului Culturii a sărit Gabriel Liiceanu. Artistul a spus despre Raluca Turcan că este moștenitoare a comunismului și că nu avea ce să caute la inaugurarea statuii soților care au criticat ani la rând comunismul: Lovinescu și Ierunca. 

Atunci când ministrul Culturii a început să vorbească, Tudor Chirilă a început să țipe, chiar în timpul ceremoniei. Cântărețul i-a spus Ralucăi Turcan că este moștenitoare a comunismului și că nu are dreptul să vorbească despre doi mari critici ai doctrinei socialiste.

„Cum să ai tupeul să vorbești când tu reprezinți șleahta moștenitoare a comunismului, șleahta care a confiscat exact momentul eliberării României de comunism. (…) Cum să iei cuvântul, când ești beneficiarul direct al celor care i-au forțat în exil pe Monica Lovinescu și Virgil Ierunca?”, a scris Tudor Chirilă, pe Facebook.

Scriitorul Gabriel Liiceanu a explicat de ce l-a certat pe Tudor Chirilă.

"Să mă ierte domnul acela că am fost atât de aprig, dar era neconcordant. Nu era locul potrivit pentru că locul acesta este exact unul care merge în direcția în care ar fi vrut domnul acela să meargă și țara noastră, în general", a spus Gabriel Liiceanu.

Monumentul celor doi soți și critici literari, Monica Lovinescu și Virgil Ierunuca, a fost ridicat în Cartierul Cotroceni, din Capitală. Cei doi scriitori au trăit în exil și au fost printre cele mai critice voci la adresa comunismului.