MENIU

Raluca Turcan, despre pensiile speciale ale magistraților: Inechitățile din sistemul de pensii sunt uriașe. Vom crește gradul de contributivitate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre reforma din sistemul de pensii și pensiile speciale ale magistraților Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri ce va include varianta finală a Guvernului privind pensiile speciale în cazul magistraților. 


„Până pe 11 mai așteptăm propunerile de la beneficiarii de pensii speciale. Fac mențiunea că atunci când vorbim de pensii speciale nu ne referim la pensiile ocupaționale din sistemul de Apărare și Ordine publica, sunt șase categorii de beneficiari de pensii speciale.

După ce primim propunerile din partea beneficiarilor, a sistemului, s-a constituit și un grup la nivelul coaliției, si vom pune la final o varianta care sa reducă din inechitățile din sistemul public de pensii per ansamblu”, a anunțat miercuri ministrul Muncii.

Raluca Turcan a făcut precizări și despre contributivitate, legat de pensiile speciale ale magistraților, în condițiile în care doar 1.000 dintre cei peste 4.000 de magistrați au pensii pe bază de controbutivitate.

„Inechitățile din sistemul de pensii sunt uriașe. Avem și inechități și în sistemul public și între pensiile speciale și sistemul public. Rolul reformei în sistemul de pensii este să creștem gradul de contributivitate, să reducem din inechități  și să fie un sistem sustenabil, astfel ca o creștere a pensiilor sa fie mai accelerata la cei cu pensii foarte mici și să conducă și la creșterea puterii de cumpărare”, a declarat Raluca Turcan, după ședința de Guvern de miercuri.

„Dacă sistemul de pensii nu poate fi susținut real de economie, ajungem la derapaje: să crească  inflația și să scadă puterea de cumparare, și victimele să fie tot pensionarii”, a mai explicat Raluca Turcan.