MENIU

Rafila: Nu stăm deloc bine la numărul de infectări COVID, trebuie să convingem oamenii că pericolul n-a trecut

RAFILA: Nu stăm deloc bine din punct de vedere al numărului de infectări din ultima perioadă

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că relaxarea din ultima vreme este pe punctul de a anula rezultatele pozitive cu care România a ieșit din prima fază a pandemiei. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, doctorul în microbiologie a atras atenția că în ultimele câteva săptămâni țara noastră a ajuns în așa-numita ,,zonă galbenă" a Europei, adică a statelor cu grad de risc semnificativ din punct de vedere al propagării virusului.

,,Există un indicator recomandat de autoritățile europene, se numește incidență cumulate, care se referă la numărul de cazuri raportate în ultimele 14 zile la populația unei țări, la suta de mii de locuitori. Noi nu stăm foarte bine, avem un indice de 19,9, apropiat de cel al Bulgariei, care are 19.3. Înaintea noastră, la acest indice, sunt doar Suedia și Portugalia. Restul țărilor din UE sunt în zona verde, cu un număr de cazuri raportate în ultimele 2 săptămâni mai mic decât noi, iar media Uniunii este undeva în jur de 16. Ar trebui să adoptăm un comportament reponsabil, echilibrat, astfel încât să ajugem la o valoare care să ne încadreze, măcar, la media Uniunii Europene" a afirmat Rafila, la Realitatea Plus.

Specialistul în microbiologie a precizat și faptul că, în acest moment, autoritățile trebuie să insiste asupra factorului uman, a puterii de convingere, pentru că răspândirea are legătură cu factori ce țin de sociologie, nu se virusologie.

,,La început, noi am avut un comportament extrem de precaut și lucrul ăsta a dus la o epidemie ținută sub control, fără un număr foarte mare de infectări și decese. Acum, din păcate, incercăm să ,,recuperăm’’ ce n-am făcut atunci, ori lucrul ăsta nu e în regulă, pentru că țările care au trecut prin dificultăți foarte mari au reușit să-și convingă cetățenii să fie responsabili. Cred că acesta este aspectul la care ar trebui să lucrăm toți, să avem o campanie care să inducă starea de responsabilitate social, să ne convingem concetățenii să se poarte reponsabil în fața pericolului. (...) Să facem în așa feluri încât masca în spațiile închise să devină o modă, așa cum acum nepurtarea măștii a devenit o modă," a afirmat Alexandru Rafila.

Mai multe articole despre:
rafila virus covid contaminare masca