MENIU

Alexandru Rafila, apel către medicii de familie: „Ar fi bine să testăm măcar 10 persoane în cabinetele individuale”

Alexandru Rafila face un apel către medicii de familie, pe care îi îndeamnă să testeze mai mulți pacienți. Ministrul spune că, în prezent, doar doi români se testează în cabinetele individuale, iar Rafila ar vrea ca numărul acestora să ajungă la cel puțin 10 persoane.

Alexandru Rafila a fost prezent la inaugurarea Centrului de Evaluare COVID-19 din cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București. Motivu cu care a făcut un nou apel către medicii de familie, care pot testa mai mulți pacienți, pentru a mai degreva din serviciile de ambulanță și spitalele de stat.

„Trebuie să existe acces pentru un număr cât mai mare de pesoane la testarea anti-Covid. Aici pot fi evaluate biologic și radilogic și pot primi tratament antiviral, în funcție de stadiul și evoluvedere evolutia bolii. Așa cum ne pregătim la nivelul spitalelor ca să trecem de această lună, pentru că, în ciuda scăderii infectărilor, ne așteaptă o lună de foc, ac un apel la medicii de familie să încerce să înțeleagă că este vorba de un eofrt comun. Sunt încheiate 3.800 de contracte de testare cu medicii de familie. Dacă ajunge fiecare medic să testeze măcar 10 oameni, ar fi bine, pentru că acum media este de doar două teste pe zi acum. Împreună cu Casa de Asigurpri de Sănătate vom crește suma alocata pentru medicii de familie cu 22%, dar așteptăm ca și ei să facă ceva în folosul oamenilor. Aceste centre vor funcționa mai bine. Scopul infrastructurii prespitalicești este tratarea cât mai eficientă a pacienților și degrevarea spitalelor. Maine ajunge Molnupiravir în România sunt 50.000 de pastile. Ele vor fi distribuite în țară”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul a adăugat că în jurul datei de 10-15 februarie va începe scăderea numărului infecțiilor și că din estimările sale în vârful valului 5 „nu vom depasi cu mult 40.000 cazuri”.