MENIU

Rafila a anunțat când s-ar putea da semnalul relaxării. Care sunt primele restricții eliminate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că momentul în care gradul de ocupare al secțiilor de ATI COVID va scădea sub 5% se va putea discuta concret despre ridicarea treptată a restricțiilor. Rafila a precizat care ar fi și primele măsuri de relaxare, din momentul în care datele vor confirma trecerea valului 5.

"Așteptăm să scădem sub 5% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate și cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor măsuri de restricții sau măsuri de protecție," a declarat vineri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Acesta a precizat că primele măsuri de relaxare vor viza purtatul măștii și obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare. 

"Va rămâne doar recomandarea, nu altceva, a utilizării măștii în spații extrem de aglomerate chiar dacă sunt deschise, renunțarea la limitările orare și eventual pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafață, care să nu mai fie condiționat de utilizarea certificatului electronic, eventual mărirea pragului de la 30% la 50% a activității în unități culturale sau de alimentație publică.", a declarat Rafila.