MENIU

Raed Arafat: Vaccinații sunt mai bine protejați. Am fi avut mai puține DECESE dacă cei vulnerabili erau vaccinați COVID-19

Raed Arafat / Foto: Inquam Photos

Raed Arafat a anunțat că vaccinarea este în continuare necesară în România, pentru că în acest moment ciruclă variantele Omicron și Delta. Șeful DSU a precizat că, dacă erau mai multe persoane vulnerabile vaccinate, s-ar fi evitat mai multe decese sau forme grave tratate la ATI. 

„Este o dovadă fără niciun dubiu, indiferent cât se supără unii și alții, că vaccinații sunt mai bine protejați. Variantele care circulă nu sunt doar varianta Omicron. Este și varianta Delta care este mult mai patogenă, cu impact mult mai serios. Persoanele vaccinate au o protecție mai bună, decât cele nevaccinate. Riscul de a ajunge la ATI este mai mic. Faptul că noi am început cu nouă din zece persoane nevaccinate, acum suntem aproape opt din zece.

Dacă vedem grupele de vârstă, dacă vedem că există comorbidități asociate cu majoritatea, majoritatea deceselor sunt în anumite grupe de vârstă, în rândul persoanelor vulnerabile, unde vaccinarea este cea mai slabă, ne face să înțelegem că dacă persoanele respective erau vaccinate probabil că am fi avut mai puține decese și mai puține persoane în ATI”, a declarat Raed Arafat, luni seară la B1.

Raed Arafat a explicat că nu este vorba de un eșec al campaniei de vaccinare, deși în ultimele săptămâni, numărul româilor care s-au vaccinat a scăzut la cote dezastruoase. Potrivit ultimului bilanț de exemplu, în ultimele 24 de ore s-au vaccinat cu prima doză doar 1.193 de români. Precizarea șefului DSU vine după ce ministrul Sănătății a declarat, din nou, luni, că vaccinarea putea fi mai eficientă.

„Faptul că noi am reuşit să vaccinăm peste opt milioane de oameni este... pentru România unde, din păcate, vaccinurile nu sunt bine văzute... nu numai cele de COVID, dar şi pentru alte boli. Eu zic că s-a făcut ceva dacă s-au vaccinat 8 milioane. Clar că este insuficient. (...) La acest moment, din păcate, populaţia (...) crede că nu mai trebuie să se vaccineze pentru că deja avem varianta uşoară. Poate că nu e chiar aşa situaţia, nu ştim încă, nu ştim care va fi evoluţia. A rămas clar că vaccinarea protejează”, a mai declarat Arafat.

De la debutul campaniei de vaccinare au fost complet imunizate 8.028.849 persoane, alte 8.098.232 au primit prima doză de vaccin, iar 2.483.724 doza booster.