MENIU

Raed Arafat: SMURD nu poate funcționa fără celelalte. Sistemul de urgență nu-i o jucărie! Dacă îl dezintegrezi, nu mai funcționează!

Raed Arafat Foto: Inquam Photos

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este categoric în legătură cu menținerea serviciului de urgență din România așa cum este în prezent, și nu împărțit cum a anunțat ministrul Sănătății - Alexandru Rafila. Motivele le-a explicat, în exclusivitate, vineri seară, la Realitatea PLUS.

„SMURD nu poate functiona fara celelalte. Este dependent de UPU, de MAI, acoli sunt masinile, soferii paramedicii si acolo sunt elicopterele, SMURD ii lega pe toti la un loc. Daca spui eu iau SMURD și tu iei.... Nu este o jucărie. Daca îl dezintegrezi, nu mai funcționează”, a declarat, ferm Raed Arafat, vineri seară, la Realitatea PLUS.

Întrebat despre supărarea celor din Ambulanță din cauza ordinelor date de DSU, Raed Arafat, a explicat că este vorba de programe de antrenament și de perfecționare. 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Direcţia Generală Urgenţe Medicale, realizează acțiuni zilnic în scopul creşterii eficientizării răspunsului la situaţii de urgenţă.

„Nimeni nu trebuie să se supere că noi spunem sa meargă la training, când noi ii scoatem la pregatire, sefii lor trebuie sa gaseasca solutii sa nu-i scoata de la serviciu.

Serviciile de ambulanta Alba, Bihor, Bistrița, pe lângă cel de la Mureș au participat la exercițiul național CNDNR. De ce sa nu se pregateasca? Ei nu sunt la productie, la fabrica de mezeluri, ei au nevoie de formare continua, de pregatire, pe langa ca merg la interventie trebuie sa se pregateasca”, a menționat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a vorbit și despre procesul intentat DSU de Federația Sindicală Ambulanță, pentru a fi coordonați de Ministerul Sănătății, și nu de DSU.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a ajuns să se pronunțe pe o speță, sa vedeti unde e deranjul. In 2017 am dat o hartie sa nu mai participe in aceeasi ambulanta rude, sot ,sotie. S-a supărat sindicatul.

Am găsit peste 200 de cazuri. Asta nu poate fi sănătos. Nu poți fi martor, nu poti sti ce se intâmplă. Plus dacă este accident, se duc amândoi.

Prima instanță a dat dreptate Serviciului Ambulanță, a doua a dat dreptate DSU. În motivare s-a spus că DSU are dreptul să dea astfel de acte fără să ceară voie de la alte instituții”, a mai declarat  Raed Arafat.