MENIU

Raed Arafat: „Virusul va exista printre noi și după 15 mai”. Cum se schimbă viața românilor - noi reguli pentru populație

arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, a vorbit, marți seara, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Legile Puterii”, realizată de Mădălina Dobrovolschi, despre ce se va întâmpla în România după 15 mai. Secretarul de stat a explicat cum vor funcționa cabinetele stomatologice și cele de înfrumusețare după ridicarea stării de urgență.

Relaxarea de după 15 mai

Raed Arafat: „Nu va fi ca înainte de pandemie, va fi o stare de alertă cu măsuri compensatorii. Virusul va exista printre noi în continuare. Relaxarea se va face în mod gradual. La toamnă e posibil să revină COVID-19 din nou, poate chiar sub o formă mai agresivă, nu știe nimeni. După 15 mai nu vor fi deschise teatrele, cinematografele, meciurile spotive vor fi fără spectatori. Încurajăm folosirea video-conferințelor, lucrul la domiciliu, decalarea muncii, să nu lucrezi toți în același timp. Vrem să reducem aglomerarea transportului public. Se lucrează pe un set de măsuri referitoare la deschiderea saloanelor de înfrumusețare, cabinetelor stomatologice. Vorbim de acum înainte de programare. Nu vor mai exista săli de așteptare. Vor fi măsuri epidemiologice la intrare în cabinet. Ni se va lua temperatura la intrarea în cabinet. Lucrărtorii din cabinete vor trebui să poarte echipmanet, inclusiv mască.”

Transportul în comun

Raed Arafat: „Metroul lucrează la o modalitate de lucru pentru perioada de după 15 mai. E foarte importantă decalarea programului, pentru a ajuta transportul în comun. NU toată lumea trebuie să vină la muncă la aceeași oră. Pentru reducerea aglomerației, este nevoie și de munca de acasă. Cei care pot face asta, să o facă. Unele ministere o fac deja. Suuplimentăm autobuzele care vin pe o linie aglomerată. Masca va fi obligatorie în transportul public. Distanțarea în interiorul mijloacelor de transport va fi graduală. O mască poate fi purtată până la patru ore, până se umezește. Există și niște mpsuri care să încurajeze turismul, dar nu în primă fază.”

Mai multe articole despre:
raed arafat stare de urgenta