MENIU

Raed Arafat, despre noua tulpină VIRALĂ: „Fără discuție că o să fie OMICRON în România”

Raed Arafat - Șeful DSU

Secretarul de stat Raed Arafat - șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că fără dicuție va fi varianta Omicron în România.

„Fără discuție că o să fie Omicron în România. La acest moment toate măsurile sunt de întârziere: trebuie să o studiem mai bine tulpina să vedem ce măsuri putem lua. Deja încep să apară primele informații. Statele își gestionează măsurile în funcție de cum acționează virusul.

Norocul nostru e că noi n-avem zboruri directe. Cetățenii țărilor terțe nu o să poată intra în România. În plus cei care vin din Africa sunt testați și carantinați, indiferent că sunt vaccinați sau nu”, a declarta Raed Arafat, vineri seara, la un post TV.

„Pe baza primelor informaţii se nuanţează măsurile, ţările încep să nuanţeze măsurile pe care le-au luat şi ieri am avut o dezbatere cu un coleg din SUA, un pneumolog care eu zic că a fost foarte bună şi a explicat cum în SUA se lucrează pe această linie şi era de părerea pe care lucrăm şi noi, că mai e nevoie de ceva timp, o săptămână, două, până se va înţelege exact efectul vaccinului, gravitatea bolii asupra celor vaccinaţi, gravitatea bolii asupra celor nevaccinaţi. La acest moment pare că totuși, persoanele vaccinate nu fac formă gravă. Nu ştim, însă toate aceste detalii în amănunt şi pe cifre mari. Aşteptăm detalii suplimentare.

Deja companiile de producţie de vaccinuri au început să creeze anumite vaccinuri adaptate noii tulpini, chiar dacă nu avem o concluzie finală, dacă vaccinul actual are efect egal cu celelalte tulpini sau nu. Deja se fac anumite progrese. Moderna a anunţat acest lucru, Pfizer a anunţat acest lucru. Au fost diferenţe de opinie, Pfizer a anunţat că vaccinurile au efect şi protejează împotriva formelor grave, Moderna nu era convinsă de acest lucru, dar pe toate liniile se lucrează pe adaptarea vaccinurilor pentru această variantă”, a mai spus Raed Arafat.

Mai multe articole despre:
raed arafat revenire normalitate vaccinare covid omicron