MENIU

Raed Arafat, despre CARANTINAREA Capitalei: Ce ar însemna

Raed Arafat, secretar de stat în MAI / Inquam Photos / Octav Ganea

Propunerea INSP de carantinarea a zonei metropolitane București și Ilfov, trimisă, astăzi, Ministerului Sănătății și șefului DSU, Raed Arafat, a stârnit un val de reacții în rândul autorităților. În vreme ce ministrul inerimar al Sănătății, Cseke Attila, a spus că această ipoteză va fi discutată mâine de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), Raed Arafat a spus că a carantina Bucureștiul înseamnă "a izola" Capitala și Ilfovul "de restul României".

„Carantinarea Capitalei țării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP-ului, pentru că impactul este unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar.

Clar că sunt măsuri care sunt necesare pentru limitarea contactului mișcării, pentru a limita răspândirea virusului. Putem să spunem că e un lucru de înțeles, dar a carantina Bucureștiul înseamnă că am izola Bucureștiul și Ilfovul de restul României. Acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență. La acest moment, ordinul, așa cum este trimis către mine, putea să fie emis și validat de CNSU în 48 de ore Mâine am convocat grupul tehnico-științific pentru o discuție pe această temă, după care vom supune CNSU spre decizie, dacă astfel de ordin poate fi emis. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului și Ilfovului în sensul de a le închide în aceste condiții“, a afirmat Arafat, la un post TV.

INSP a expus MOTIVELE pentru care a cerut carantinarea Capitalei și a județului Ilfov. Unde stă DECIZIA - DOCUMENT

INSP propune carantinarea zonală pentru 14 zile pentru Bucureşti şi Ilfov, după explozia de infectări cu noul coronavirus. Astfel, potrivit bilanțului dat astăzi publicității de autorități, Capitala a ajuns la o incidență de 15,42 la mie, iar Ilfovul la 16,01. De parcă asta nu ar fi tot, în județul Ilfov există șase localități care depășesc incidența de 20.

Printre restricțiile propuse de INSP se numără interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau pentru efectuarea vaccinului anti Covid-19;

- deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi poate fi dovedit prin bilet;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieţii sau integrităţii fizice în cazul unui pericol grav şi iminent, cu apelarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.