MENIU

Raed Arafat, AVERTISMENT pentru seniori: Va fi o relaxare din 15 mai, dar pentru vârstnici va fi un RISC mai mare

seniori in parc

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat, duminică seară, că, după 15 mai, persoanele vârstnice vor avea o libertate de mișcare mult mai mare, dar asta nu înseamnă că vor fi mai puțin vulnerabile în fața coronavirusului, ci dimpotrivă, vor fi mai expuse.

 

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că nu va exista un program pentru persoanele de peste 65 de ani din 15 mai.

Raed Arafat a declarat, duminică seară, la un post tv, că după ridicarea stării de urgență, din 15 mai , „va fi o relaxare și în ceea ce privește persoanele vârstnice. Dar, avertismentul foarte serios pe care îl dau este că nu înseamnă că au devenit mai puţin vulnerabili la această boală”. 

Arafat a explicat că, prin relaxarea măsurilor, vârstnicii devin de fapt mult mai expuși decât erau inainte, în timpul stării de urgență.

„Masca sau mai bine zis acoperirea gurii va trebui să devină obligatorie, după 15 mai. (...) Familiile trebuie să aibă mare grijă de persoanele în vârstă, pentru că există un risc mai mare (pentru vârstnici - n.red.). Socializezi mai mult, vin copiii des, copiii se joacă în stradă, ajung la bunică, o pupă și aceasta poate ajunge la spital cu Covid-19. Se va transfera o parte din responsabilitate către populație", a mai spus Raed Arafat.

În timpul stării de urgență instituite din 16 martie, persoanele cu vârste de peste 65 de ani aveau voie să iasă din casă pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres într-un singur interval bine definit din zi, între orele 11.00-13.00, restricție modificată ulterior, prin Ordonanța militară nr. 10 din 27 aprilie, în două intervale: 7.00-11.00 și 19.00-22.00.