MENIU

Raed Arafat: "Situaţia este una îngrijorătoare. Avem creșteri continue". Care este IMPACTUL REAL al valului 4 asupra copiilor

Raed Arafat, secretar de stat în MAI / Inquam Photos / Octav Ganea

Situaţia privind evoluţia cazurilor de COVID-19 în această perioadă a pandemiei este „îngrijorătoare”. O spune chiar șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat făcând din nou apel la populaţie să se vaccineze şi să respecte regulile de protecţie sanitară. Mai mult decât atât, acesta spune că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), impactul bolii asupra copiilor în valul 4 al pandemiei "nu este cel bănuit". 

„Situaţia este una îngrijorătoare şi acest lucru îl vedem cu toţii. Avem creşteri continue în fiecare săptămână. Într-o săptămână am avut o dublare, deci săptămâna trecută a început-o cu două mii cinci sute, am terminat-o cu cinci mii şi ceva de cazuri. Asta ne atrage atenţia că suntem într-o fază în care trebuie să acţionăm foarte responsabil”, a declarat Arfat la un post TV, potrivit G4Media.ro.

Medicul a reamintit că în spaţiile interioare comune, în magazine şi alte spaţii închise, dar şi în mijloacele de transport public, masca sanitară de protecţie trebuie purtată.

Raed Arafat a făcut din nou apel la populație să se vaccineze, reiterând că persoanele imunizate anti-Covid sunt protejate de formele grave ale bolii.

„Vaccinarea nu e aşa de rea, sunt miliarde de oameni vaccinaţi, deja în lume”, a adăugat Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a subliniat că şcolile rămân deschise până la rata de infectare de 6 la o mie de locuitori, la recomandarea specialiştilor, dar şi a UNICEF.

„Chiar dacă la şcoală sunt permise incidenţe mai mari, în alte zone se iau deja măsurile când ajungi la 3 la mie, la 4 la mie, se iau măsuri pentru reducerea impactului virusului şi reducerea răspândirii acestuia. (…) Datele de la INSP pe care le avem până acum, nu există acest impact care a fost bănuit la început, cel puţin asta au zis colegii noştri, specialişti, de acolo, că impactul nu este ce s-a bănuit să fie asupra copiilor. Marea parte a copiilor se infectau şi înainte, dar se infectau cu forme foarte uşoare. Într-adevăr, o parte au ajuns în terapie intensivă zilele astea, dar protecţia copilului tot se face prin vaccinarea adultului sau prin vaccinarea copilului dacă părinţii sunt de acord, de la vârsta de 12 ani, aşa cum se face în foarte multe ţări. Protecţia copilului se face inclusiv vaccinând pe cei din jurul lui”, a mai spus șeful DSU.

Numărul românilor infectați cu COVID-19, varianta Delta - devenită recent oficială în țara noastră, crește în mod alramant, la raportarea de ieri fiind anunțate peste 3.340 de cazuri noi și 78 de decese. Și mai îngrijorător este faptul că virusul nu mai ocolește deloc copiii. Din contră, aceștia și tinerii sunt tot mai afectați de noua variantă a coronavirusului. Spunem asta deoarece, în prezent, din totalul pacienților internați, 230 sunt minori, 210 fiind internați în secții și 20 la ATI. 

Cifrele anunțate de autorități se reflectă și în situația "din teren". Mai exact, vorbim despre faptul că doar 19 paturi mai sunt libere la nivel naţional pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, iar în Bucureşti nu mai există niciun pat liber în momentul de față, potrivit informațiilor făcute publice, luni, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).